• DOLAR 34.658
  • EURO 36.376
  • ALTIN 2928.55
  • ...
Mobilya tamir ve döşeme sektörü artan maliyetlerden dert yandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Batman’da mobilya tamir ve döşemelerini yapan esnaf, salgın sürecinde mobilya tamirinde kullandıkları kumaş ve ürünlerin maliyetinin 3-4 kat arttığını söyledi.

 

Salgın sürecinde özellikle koltuk tamirinde kullandıkları sünger ve kumaş fiyatlarının ciddi oranda arttığını belirten mobilyacı esnaf, tedarikçiler tarafından yapılan zamların hem kendilerini hem de vatandaşı mağdur ettiğini ifade etti.

Mobilya sektöründe bulunan tedarikçilerin denetlenmemesi nedeniyle kumaş fiyatlarının fahiş oranda yükseldiğini anlatan mobilyacı esnafı, yetkililerden kumaş ve sünger tedarik eden şirketleri denetlemesini istedi.

Ebedin Emlük

“700 liralık kanepe bin 800 liraya çıktı”

Artan fiyatlar nedeniyle iş yapamaz hale geldiklerini söyleyen mobilya döşeme ve tamir ustası Ebedin Emlük, “25 senedir mobilya kaplama sektöründe çalışıyorum. Koltuk döşemesi, imalatı, tamirat ve tadilatlarını yapıyoruz. Son üç yıldır malzeme alımı konusunda sıkıntılar yaşıyoruz. Son yıllarda iş yerinde kullandığımız sünger, kumaş gibi malzemelerde fiyatların aşırı yükselmesinden dolayı iş yapamaz hale geldik. Pandemi sürecinden önce bir çekyatı 700-800 liraya yapabiliyorken, fiyat şu anda bin 800 liraya çıkmış durumda. Fiyatlar böyle yükselince alım gücü düşen müşteri de almaktan vazgeçiyor. Müşteri almayınca bizlerde iş yapamıyoruz.” diye konuştu.

“Kumaş ve sünger fiyatları kısa sürede 3-4 kat arttı”

Salgınla birlikte kumaş malzemelerine ciddi oranda zam yapıldığını belirten Emlük, “Bir buçuk yıl içerisinde metresini 12-13 liraya aldığımız kumaşlar şu anda 45-47 liraya çıkmış durumda. Kumaş fiyatları bu sürede 3-4 kat arttı. Tedarikçiler yaşanan bu artışı da dolara bağlıyorlar ama dolar gerileyince artan fiyat yerinde sayıyor. Bizler tedarikçilere bir şey diyemiyoruz, edata bizi kilitlemişler. Alternatifleri olmadığı için o ürünleri almak zorunda kalıyoruz.” dedi.

“Devlet fırsatçıların önünü kesmeli”

Yaşanan bu fiyat artışlarının önüne geçilmesi gerektiğini vurgulayan Emlük, konuşmasına şöyle devam etti:

“Şu anda mobilya sektörünü kontrol eden mekanizma olmadığından dolayı tedarikçi fiyatları kafasına göre belirliyor ve bizlerde uymak zorunda kalıyoruz. Daha önce bin liraya aldığımız ürünleri 3 bin liraya almak zorunda kalıyoruz. Yetkililere çağrımız şudur; bu tedarikçilerin ivedilikle kontrol edilmesi lazım. Eğer bunları kontrol eden olsaydı biz bu sıkıntıyı yaşamayacaktık. Şu anda derdimiz kira, işçi maaşı ve masrafları çıkaralım olmuş. Artık ayakta durmak için çabalıyoruz. Devlet bir an önce bu sorunlarımıza eğilmeli ve bu fırsatçılara fırsat vermeyip önlerini kesmelidir.”

Kadir Sapancı

“Vatandaş eski koltuklarını yenileyemiyor”

Bir diğer mobilya tamir ustası Kadir Sapancı, salgından dolayı diğer sektörler gibi mobilya tamir sektörünün de durma noktasına geldiğini söyledi.

Maliyetlerin aşırı yükseldiğini vurgulayan Sapancı, “Pandemiden önce bir çekyatın kumaş döşemesini ve tamirini 500-600 liraya yaparken şu anda salgın süreci ve doların yükselmesinden dolayı bin 500 liraya yapmak zorunda kaldık. Çünkü daha önce bir tabaka süngeri 350 liraya alırken şu anda 480 liraya, kumaşın metresini 18 liraya alırken şu anda 40-45 liraya alıyoruz. Vatandaş bu süreçte yeni koltuk alamadığı gibi eskisini de yenileyemiyor. Maliyetler yükseldiği için vatandaş da biz de mağdur oluyoruz. Yetkililerden talebimiz kumaş ve sünger fiyatlarındaki artışa el atarak çözüm bulmalarıdır.” şeklinde konuştu.(İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir