• DOLAR 34.479
  • EURO 36.212
  • ALTIN 2959.008
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Van'ın Tuşba ilçesine bağlı Bardakçı Mahallesi'nde ikamet eden Osman Eşme, evinin bahçesinde kurduğu atölyede çamurdan çanak, çömlek, peynir küpü gibi malzemeleri yaparak geçmiş ile gelecek arasında köprü kuruyor.

Urartular zamanından beri Bardakçı Mahallesi'nde devam edilen ve 1976 yılında plastiğin sanayileşmesi ve günlük hayata girmesi ile terk edilen çanak, çömlek yapımını, günümüzde sadece Osman Eşme devam ettiriyor.

 

Mahallesinde topladığı killi toprağı çamura çeviren ve kurumaması için özel şekilde muhafaza eden Eşme, yaptığı sanattan pek para kazanamadığını, amacının para kazanmak değil babasından ve atalarından öğrendiği sanatı gelecek nesillere de aktarmak olduğunu söyledi.

Çamurdan yaptığı malzemeleri kuruttuktan sonra bin derecelik fırında pişiren Eşme, yağlama işleminden sonra bir süre daha düşük ısıda kızartılan malzemelerin günlük kullanıma hazır hale geldiğini belirtti.

Osman Eşme

"Köyümüzde çömlekçilik çok eski tarihlere dayanıyor"

Eski tarihlerden beri köylerinde çömlekçilik yapıldığını aktaran Eşme, "Geçmişten beri çanak, çömlek yapıldığı için köyümüzün adı Bardakçı olmuş. Çanak, çömlek ve seramik yapımı Urartulardan günümüze kadar gelmiş. 1976 yılında bu sanat terk edildi. Plastiğin sanayileşmesi seramiğe olan ilgi ve alakayı bitirdi. Plastiğin ucuz olunca ve çanak, çömlek yapan ustalar da para kazanamayınca bu işi bıraktılar." dedi.

Babasının köyde iyi bir usta olduğunu ve bu sanatı da ondan öğrendiğini belirten Eşme, 2003 yılından beri bu işi sürdürdüğünü, mesleğin kaybolmaması için sabırla bu işi devam ettirdiğini ve günümüze kadar getirdiğini söyledi.

"Bu sanatın kaybolmasını istemiyorum"

Evinin bahçesinde kurduğu atölyede seramik ile ilgili hemen hemen her şeyi yaptığını ifade eden Eşme; çanak, çömlek, peynir küpü, su testisi, çiçek saksısı, güveç tenceresi, yayık gibi malzemeleri yaptığını dile getirdi.

Eşme, "Mesleğimizin unutulmasını istemiyorum. Bu meslek gibi birçok meslek teknoloji karşısında maalesef kayboldu ve unutuldu. Devlet yetkililerinin bize yardımcı olmalarını istiyorum. Atölyeler kurup gelecek için ustalar yetiştirmek istiyorum. Bu sayede yaptığımız sanat yok olmaz ve gelecek nesillere de aktarmış oluruz." dedi.

Bu mesleği devam ettirmek için 2 oğlunu yanında çalıştırdığını aktaran Eşme, inşallah yakında onların da usta olacaklarını kaydetti. (İLKHA)



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız