• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürü Tepe: Kaynak kitap zorunluluğu yoktur
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

2021 2022 eğitim-öğretim yılının başlaması ile birlikte eğitimde “kaynak kitap” sorunu da yeniden baş gösterdi. Yeni eğitim-öğretim yılının başlaması ile birlikte öğrenciler de ders başı yaptılar. Türkiye genelinde 18 milyonu aşkın öğrenci eğitimine devam ederken eğitimde yaşanan “kaynak kitap” sorunları da devam ediyor.

Milli Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği, “Öğrencilere Aldırılmayacak Kitaplar" başlığı altında yer alan 37’inci maddesinde, “Bakanlık tarafından belirlenmeyen ders kitapları ile okutulacak diğer eğitim araçları öğrencilere aldırılamaz.” denilmektedir.

 

Ancak yönetmeliğe rağmen Milli Eğitim Bakanlığı’nın her eğitim ve öğretim yılında dağıttığı ücretsiz kitapları yetersiz bulan bazı okul idarecileri ve öğretmenlerin “yardımcı kaynak kitap” adı altında öğrencilerden kitap istemesi, velileri zor durumda bırakıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğrencilere ücretsiz kitap dağıtılmasına rağmen bazı okul, idareci ve öğretmenler, öğrencilerden dağıtılan eğitim kitaplarını eksik buldukları gerekçesiyle "kaynak veya ek kitap” adı altında yardımcı ders kitap istiyor.

Piyasa değeri 300 ile 500 TL arasında değişen ve dar gelirli aileler için oldukça ağır bir külfete neden olan yardımcı ya da kaynak kitaplar, aile bütçesini ciddi şekilde zorluyor. Öğrencilerden istenilen söz konusu kaynak kitapların her gün öğrenciden istenmesi beraberinde çeşitli mağduriyetlere de neden oluyor.

Çocuklarına söz konusu kaynak kitapları alamayan veliler ise haklı olarak, “MEB’in dağıttığı kitaplar yeterli değilse neden dağıtılıyor?” diye soruyor.

Kaynak kitapları alamayan öğrenciler, okul idaresi ve öğretmeninden azar işitmemek için çoğu zaman okula bile gitmek istemiyor. Öğretmenler tarafından öğrencilere tavsiye edilen kaynak kitaplar, eğitim maliyetlerinin daha da artmasına neden olurken bu durumun her yıl tekrar etmesi hem velileri hem de öğrencileri mağdur ediyor.

Öğrencilerden talep edilen kaynak kitaplar velilerin bütçesini zorlarken çoğu zaman öğrenci, okul, veli ve öğretmen bu durumdan dolayı karşı karşıya geliyor.

Her yıl öğrencilerden kaynak kitaplar almaları yönünden okullardan talepler gelmesine tepki gösteren veliler, eğitimde kullanılan ders kitaplarının daha da nitelikli hale getirilmesini ve çocuklarının kaynak kitaplara ihtiyaç duymayacakları kitapların hazırlanmasını istiyor.

Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürü Yasin Tepe, konu ile ilgili İLKHA muhabirine, Milli Eğitim Bakanlığı’nın konuyla ilgili genelgesine rağmen okulların ve öğretmenlerin, öğrencilerden “kaynak kitap” alınmasını zorunlu tutamayacağını söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından dağıtılan ders kitaplarının yeterli olduğunu belirten Tepe, öğrencilere “kaynak kitap” aldırılması yönünde çağrıda bulunan okul yöneticileri ve öğretmenler hakkında idari işlem uygulanacağını dile getirdi.

İsteyen veli ve öğrencinin “kaynak kitap” alabileceklerini belirten Tepe, okul ve öğretmenlerin, veli ile öğrenciden “kaynak kitap” isteme gibi zorunluluğunun olmadığını ifade etti.

“Kitaplarımız yeterli”

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yıllardır ders kitaplarını eylül ayında okulların açıldığı ilk gün sıraların üstüne koyarak öğrencilere ücretsiz olarak dağıttığını hatırlatan Tepe, “Ders kitaplarımız Milli Eğitim Bakanlığı tarafından çok güçlü bir kadro ile hazırlanıyor. Kitaplarımızı akademisyenlerle, öğretmenlerle çocuğun formasyonuna uygun bir şekilde dört dörtlük hazırlanıyor. Bu kitapların hepsi basılıyor, biz bu kitapları okulun ilk günü çocukların sıralarına bıraktık.” dedi.

“Yardımcı kaynak mecburiyetimiz asla söz konusu değildir”

Öğrencilere gerekli olan tüm bilgilerin bakanlığın ücretsiz verdiği kitaplarda bulunduğunu söyleyen Tepe, “Velilerden de ‘neden yardımcı kaynak almıyorsunuz?’ diyen bir kesim var. Karşılıklı bir şekilde gelen tüm taleplerde asla bir zorunluluk yoktur. Bu konuda kesinlikle toptancı bir yaklaşım asla söz konusu değildir. Öğretmenlerimize, idarecilerimize ve velilerimize de söylüyorum; yardımcı kaynak mecburiyetimiz asla söz konusu değildir. Ama veli almak istiyor, tabi ki alabilir. Serbest piyasa bunda bir sıkıntı yok. Veli gelip bu konuda öğretmenin rehberliğini isteyebilir, bunda da bir sıkıntı yok. Ama bu konuda kesinlikle zorunluluk yoktur. Veli eğer isterse çocuğu için tabi ki yardımcı kitap alabilir. Veli kitaplar konusunda da öğretmenlerden rehberlik isterse öğretmen bildiği kadarıyla rehberlik yapabilir ve bunda da bir sıkıntı yok. Fakat öğretmen, velilerden tüm çocuklar için toplu veya tek tek yardımcı kitap istemesi gibi bir zorunluluk yok. Böyle bir uygulamaya giden kim olursa olsun karşısında yasal yükümlülük ile karşılaşacaktır. Bununla ilgili de gereken neyse soruşturma inceleme ve sonucunda ne çıkacaksa mecburen onu yapacağız.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)







Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir