Mardin Kalesi’ndeki kazı çalışmaları tamamlandı
Mardin Artuklu Üniversitesi’nin bilimsel yürütücülüğünü üstlendiği, “Mardin Kalesi’nde taşınır ve taşınmaz kültürel mirasın ortaya çıkarılması” projesinde 45 gün süren 2021 yılı Mardin Kalesi kazı çalışmaları tamamlandı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, tarihi geçmişi Roma, Bizans, Artuklu, Akkoyunlu ve Osmanlılar başta olmak üzere farklı krallık, imparatorluk ve kültürlerin izlerini taşıyan Mardin Kalesi’nde taşınır ve taşınmaz kültürel mirasın ortaya çıkarılması için proje başlatmıştı.
Proje kapsamında, Mardin Müze Müdürlüğü tarafından 2014-2018 yılları arasında kısa dönemlerle kazı çalışmaları yapılmış ve 2020 yılında Mardin Müzesi bünyesinde ve Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Evindar Yeşilbaş’ın bilimsel kazı başkanlığında Mardin Kalesi kazılarına tekrar başlanılmıştı.
MAÜ Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Evindar Yeşilbaş, şehrin nüvesini oluşturan Mardin Kalesi’nin tarihi ve kültürel haritasını tespite yönelik projede, 2021 yılı kazı çalışmalarının başarı ile tamamlandığını duyurarak, Mardin Kalesi’nde gerçekleştirilecek kazı ve bilimsel çalışmaların neticesinde kalenin bir turizm mekânı olarak şehre kazandırılabileceği müjdesini verdi.
Yeşilbaş, kazıya Sanat Tarihi, Antropoloji ve Kültürel Çalışmalar Tezli Yüksek Lisans programından stajyer öğrencilerin de katılım sağladığını belirtti.
Kazı çalışmalarında desteklerini esirgemeyen başta Turizm ve Kültür Bakanlığı ve Müzeler Dairesi Başkanlığı olmak üzere, Mardin Valiliğine, Mardin Müzesine ve özverili çalışmaları ile süreci yürüten Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Evindar Yeşilbaş ve ekibine teşekkürlerini sunan Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, konuya ilişkin yaptığı açıklamada;
“Mardin, mimari, etnografik, arkeolojik, tarihi ve görsel değerleri ile Güneydoğu’nun şiirsel kentlerinden biridir. Birçok seyyah tarafından dikkat çeken Mardin Kalesi, yüzyıllar boyunca kuvvetli etkileri olan bir savunma tesisi olarak 19’ncu yüzyıla kadar asker gücü ile alınamayan kaleler arasında zikredilmiştir. Yapılan kazı çalışmaları ile Kale’nin turizme açılacak olması kente artı bir değer katacaktır.” dedi.
Mardin turizminin sayısız zenginliğine ek olarak yeni bir turizm potansiyelinin Mardin’e kazandırıldığına dikkati çeken Özcoşar, Mardin Kalesi’nde kültürel mirasın ortaya çıkarılması kazı çalışmalarının, MAÜ’ye ait sanat tarihi, arkeoloji ve mimarlık bölümü öğrencilerinin de stajyer olarak katılmış olmasının önemli bir detay olduğunu vurguladı.
Mardin Kalesi’nde gerçekleştirilen arkeolojik kazılarla, kültür varlıklarının açığa çıkarılması, daha önceki kazı verileri ile ilişkilendirerek kesin bilgilere ulaşılması, taşınır ve taşınmaz kültür varlıklarının restorasyonlarının yapılarak korunmasını amacıyla 2 Ağustos ile 15 Eylül tarihleri arasında kazı çalışmalarının yapılarak tamamlandığını ifade eden Doç. Dr. Evindar Yeşilbaş ise şunları söyledi:
“Kazı çalışmaları süresince çevre düzenlemeleri, konservasyon çalışmalarıyla alan koruma altına alındı. Mardin Kalesinin ziyaretçilere açılması ve bölge turizmine kazandırılması amacıyla çalışmaları hassasiyetle yürüterek akademik sorumluluk bilinciyle kazı çalışmalarımı tamamladık. Öğrencilerimiz, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Mardin Kalesinde yürütülen kazı çalışmalarında gün yüzüne çıkarılan ve tarihimize ışık tutan küçük buluntuları temizleme, tasnifleme ve çizim yapma aşamalarında yer aldılar. Öğrenciler süreç içerisinde kazı aşamalarının gerekli detaylarını görerek deneyimlediler.” (İLKHA)