• DOLAR 34.549
  • EURO 35.989
  • ALTIN 2999.056
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Ağrı Şeker Fabrikası'nda düzenlenen açılış törenine Vali Osman Varol, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Genel Müdürü Mücahit Alkan, kamu kurum kuruluşlarının müdürleri, STK temsilcileri ve çiftçiler katıldı.

Programda konuşma yapan Ağrı Valisi Osman Varol, Anadolu’nun dört bir yanında dünyanın en stratejik ürünlerinden bir tanesi olan pancarın üretimine çok erken dönemde başlamış olmanın, çok erken dönemlerde tarıma dayalı sanayi kavramını ortaya koyarak devlet eliyle bir sanayi faaliyetini gerçekleştirmiş olmanın ve bu ürünün her türlü çıktısından istifade edebiliyor olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

 

Konuşmasında Ağrı Şeker Fabrikası'nın kente sağladığı katkılarını vurgulayan Vali Osman Varol, "Senelerce çok kıymetli hizmetler veren bu fabrikalar, tarımsal faaliyetin bilimsel bir şekilde yapılması, çiftçilerimizin toprağını doğru bir şekilde değerlendirmesi, ürününün verimini arttırmak için modern tekniklerden istifade edebilmesi için birer enstitü vazifesi gördüler. Anadolu’da tarıma dayalı sanayinin gelişmesinde öncülük etmiş bu hareketin sonucunda, sivil toplum kuruluşları, kooperatifler ortaya çıkmış,  kooperatifler vasıtasıyla çiftçimizin örgütlenme imkanı olmuştur. Bu fabrikalar vasıtasıyla Anadolu’nun birçok yerinde endüstriyel kültür dediğimiz çalışma kültürü oluşmuştur." dedi.

Programda bir konuşma yapan Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Genel Müdürü Mücahit Alkan, şeker üretimi noktasında geçen yıl önemli bir oran yakalandığının altını çizdi.

Alkan, "2020 yılında şirketimiz tarafından 35 ilde, bin 405 köyde, 124 bin 279 hektar alanda 38 bin 238 pancar çiftçisi ile 8 milyon 582 bin 38 ton şeker pancarı üretilmiştir. Ülkemizde üretilen toplam 23 milyon ton şeker pancarı üretiminin yüzde 37’sine tekabül eden bu üretim değeri ile TÜRKŞEKER tüm zamanların rekor üretimini gerçekleştirmiştir. Ortalama 140 gün süren 2020/21 kampanyasında; 8 milyon 165 bin ton pancar işlenerek yine tüm zamanların rekor seviyesinde 1 milyon 73 bin ton şeker üretilmiş, yan ürün olarak da 381 bin 800 ton melas ile 2 milyon 491 bin 898 ton yaş pancar posası elde edilmiştir. TÜRKŞEKER 138 bin ton ihraç amaçlı C şekeri üreterek, 7 yıl sonra ilk ihracat bağlantısını gerçekleştirmiştir. Yurtdışına ihraç kaydı ile gerçekleştirilen 96 bin 281 ton C şekeri satışından yaklaşık 38 milyon dolar ve imalatçı-ihracatçı firmalara satılan 41 bin 264 ton Tahsisat Belgeli C şeker satışından 19 milyon dolar olmak üzere toplam 57 milyon dolar gelir elde edilerek ülke ekonomisine katkı sağlanmıştır." ifadelerini kullandı.

Ağrı Şeker Fabrikası üretim oranlarını da paylaşan Alkan sözlerini şöyle sürdürdü:

Ağrı Şeker Fabrikamızda ise 2020 yılında, 61 yerleşim biriminde bin 231 üretici tarafından 50 bin  dekar alanda pancar ekimi yapılmış, pancar üretimi 220 bin 659 ton olarak gerçekleşmiştir. 2020/21 kampanya döneminde fabrikada, 207 bin 500 ton pancar işlenerek 30 bin 850 ton şeker, 8 bin 440 ton melas, 59  bin 500 ton yaş pancar posası üretilmiştir.

Ağrı Şeker Fabrikası Müdürü Metin Arslan ise yeni alım döneminin hayırlara vesile olması temennisinde bulunarak, belirlenen kotanın üstünde şeker pancarı işlemek için gayret edeceklerinin altını çizdi.

Yapılan konuşmaların ardından devam eden programda fabrikaya ilk pancar getiren 6 çiftçiye protokol üyeleri tarafından hediye takdim edildi. Hayırlı ve sağlıklı bir üretim süreci dilekleri ile edilen dualar ve kurban kesiminin ardından program sona erdi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız