• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Gaziantep’te “Ulaşım ve Trafik Bilgilendirme Toplantısı” yapıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda basın mensuplarının katılımıyla yapılan toplantıda, şehirdeki trafik ve ulaşım konularında nasıl projeler izlenildiği, yapımı tamamlanan yol ve ulaşım projelerinin kentin trafiğine etkisi anlatıldı.

Toplantıda, Gaziantep’teki seyahat sürelerinin en aza indirgenmesi için planlanan bağlantı yolları ve köprülü kavşaklar, öne çıkan konu başlıkları arasında bulunurken Gaziantep’in trafik ve ulaşımdaki baş aktörü, Ulaşım Koordinasyon Merkezi hakkında bilgi verildi.

Toplantıda açıklamalarda bulunan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, ulaşım ana planı ve kentteki yeni trafik düzenlemeleri hakkında bilgi verdi.

Şehir planlamasında ulaşımın önemine değinen Şahin, arazi kullanımı ve çevre ilişkisi konusunda alternatif yollar oluşturarak şehrin ulaşım kanallarının arttırılması gerektiğine dikkati çekti.

Daha güçlü yayalaştırma çalışmaları ve yalnızca yayaların kullandığı kavşak alanları konusuna değinen Şahin, ulaşım ana planı ile kent merkezindeki araç durumunda seyahat süresini azaltmayı hedeflediklerini belirtti.

Bu amaç doğrultusundaki planlar çevre yolu ilişkisine dayandırılarak şehrin tasarımına dahil edildiğini aktaran şahin, Gaziantep’in küçük İstanbul olduğunun altını çizdi.

Şahin, su ve ulaşım konusunun metropol şehirler için iki önemli unsur olduğunu belirterek, Düzbağ ile su sıkıntılarını kökten çözüme kavuşturduklarını hatırlattı.

D-400 Karayolundaki asfalt çalışmalarını da okulların açılmasından önce bitirerek ekibinin yaklaşık 3 ay sürecek bir çalışmayı bir aylık kısa bir sürede tamamladığını ifade eden Şahin, yeni çevreyolunun da yapılması için çalışmaların başlatıldığını bildirdi.

“Sorun çözme kapasitemizi yüksek tutmamız gerekiyor”

D-400 Karayolundaki asfalt çalışmasının kent trafiğini olumsuz etkilediğine dikkat çeken Şahin, “En hızlı şekilde yapmamıza rağmen şehir yaşantısını negatif etkilediğini görmüş olduk. Ulaşım, bizim gibi büyüyen şehirlerde en temel ikinci mesele. İnsanlar için damarların tıkanmaması ve kanın akması ne kadar önemliyse, şehirler için de trafiğin ve suyun akması o kadar önemlidir. Ulaşım ve imar master planının ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. İyi bir ulaşım master planı en az bir buçuk yıl sürüyor. Emniyet Gelen Müdürlüğü, sivil toplum kuruluşları, şoförler odası, teknik odalarla kafa yorduk. Tıkanma bölgesi neresi, ne tür tedbirler almamız gerekiyor, 2014 yılında ne yaptık, hangi aşamadayız ve bundan sonra ulaşım için ne yapacağız? Bunları konuşacağız. Çünkü hepimiz aynı gemideyiz. Ortak hayallerimiz var. Elbette çok sorunumuz var. Ama sorun çözme kapasitemizi yüksek tutmamız gerekiyor.” dedi.

Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin işleyişi anlatıldı

Ulaşım Daire Başkanı Hasan Kömürcü de katılımcılara detaylı bir sunum yaptı.

Kömürcü’nün sunumunda öne çıkan konu başlıkları arasında GAZİRAY Banliyö araçları, GAZİRAY Merkez İstasyonu, çevreyolu ve bağlantı yollarının iyileştirilmesi, Gaziantep Ulaşım Ana Planı Uzun Vade Projesi, raylı sistem hatları yer aldı.

Kömürcü, sunumunun devamında kentteki trafik yönetimini dört ayaklı bir sandalyeye benzeterek kentte Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin çalışma işleyişini anlattı.

Öte yandan sunumda, ulaşımda rota çeşitliliği, trafik kontrol merkezi, şehrin merkezinde yer alan Ordu Caddesi’nin yoğunluk grafiği, kentteki sürücü ve araç hareketliliği, salgın sürecinde toplu taşıma talebi, dünyadan toplu taşıma örnekleri ve Türkiye de toplu taşıma verileri konu başlıkları irdelendi.

Toplantının ikinci bölümünde şehir planlamasında arazi kullanımı ve çevre ilişkisi konusunda alternatif yollar oluşturacak şehir kanalları mercek altına alınırken Ulaşım Ana Planı’nın önemine değinildi.

Bu planın 2014’ten bu yana haritalandırılarak yapılması planlanan ve tamamlanan yollar anlık olarak ve fotoğraflarla somutlaştırıldı.

Meclis’teki sunum ve açıklamaların arkasından soru cevap kısmıyla sonlanan toplantı saha geziyle devam etti.

Basın mensupları ve protokol, hızlı tren, metro, banliyö ulaşım çeşitlerinin bir arada bulunduğu aktarma istasyonunda incelemelerde bulundu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir