• DOLAR 34.55
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3006.52
  • ...
​HÜDA PAR Elazığ depremzedelerinin sorunlarına dikkat çekti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Merkez üssü Elazığ'ın Sivrice ilçesinde 6,8 büyüklüğünde meydana gelen deprem nedeniyle 37'si Elazığ, 4'ü de Malatya olmak üzere 41 kişi hayatını kaybetmiş, yaklaşık 2 bin kişi de yaralanmıştı. Ölüm ve yıkımlara neden olan depremde birçok okul da yıkılıp hasar görmüştü.

Depremin ardından yapılan TOKİ evlerinin yanında okulların yapılmaması eğitimde büyük sorunları beraberinde getirildi. Ayrıca hasarlı olan okulların zamanında güçlendirme çalışmalarının yapılmaması eğitimi aksatırken velilerin uzak okullar nedeniyle öğrenci servis sorunları yaşıyor.

Kentte eğitimde yaşanan sorunlarla ilgili açıklama yapan HÜDA PAR İl Başkanı Yasin Kavaklı, TOKİ konutlarının bulunduğu bölgede okulların yapılmaması ve depremde hasar gören 14 okulun güçlendirme çalışmalarının devam etmesi eğitimi aksattığını belirtti.

 Kavaklı, 24 Ocak 2020 depremi sonrasında ilimizde TOKİ, konut yapımına hızla başladığını ancak toplu konut yapılan bölgelerde ilköğretim, ortaokul ve lise okulları yapılmadığını, bundan dolayı toplu konut bölgelerinde eğitim büyük sorun haline geldiğini, ayrıca depremden dolayı hasar gören 14 okulun güçlendirme işlemi devam ettiği için bu okulların öğrencileri en yakın okula yönlendirildiğini, bu okullarda ikili eğitim sistemine geçilerek, servis ve taşıma ciddi problem olduğunu ve salgına davetiye çıkarıyor." dedi.

"Okullar ikili eğitime geçtiği için öğrenci servisleri yeterli olmuyor"

Kentte yaşanan okul servis sorununa da dikkat çeken Kavaklı, "Milli Eğitim Müdürlüğü toplu konut bölgesinin servis sorununu çözmek için ücretsiz servis hizmeti girişiminde bulunmuştur. Ancak sadece belirli bir bölgeye servis gönderilmiştir. Diğer bölgelere ücretsiz servis göndermeyerek haksızlığa sebep olmuştur. İlimiz de bazı okullar ikili eğitime geçtiği için, öğrenci servisleri yeterli olmuyor. Bu da servis ücretlerinde artışa sebep olmuştur. Çatalçeşme TOKİ konutlarında yaşayan öğrenci velileri, artan maliyetten ve servis yetersizliğinden dolayı öğrencilerini okula göndermekte zorlanıyorlar." ifadelerini kullandı.

İnşaatı devam eden 10 bin civarı konut henüz vatandaşa teslim edilmediğini, yarın bu evlerin teslim edildiğinde öğrencilerin yaşayacağı sorunlara dikkat çeken Kavaklı şu ifadeleri kullandı:

"Depremden dolayı evi yıkılan vatandaş, deprem öncesi yaşamını sürdürdüğü mahallelerde ayrılarak başka bir mahallede kirada yaşamak zorunda kalmıştır. Hinterlant bölgesi baz alınarak öğrenciler o bölgedeki okullara yerleştirilmiştir. Ancak konutlar teslim edildikten sonra öğrenciler okullara yeniden dağıtılacaktır. Zamanında yapılmayan bu işlem hem öğrencileri hem de velileri mağdur edecektir." şeklinde konuştu.

Hasarlı okulların güçlendirme çalışmalarının yeni başladığını söyleyen HÜDA PAR İl Başkanı Kavaklı açıklamalarına şu şekilde devam etti:

"Güçlendirme nedeniyle sınıflarda aydınlanma azaltılmış, sınıf alanları küçültülmüş ve eğitim öğretime uygun olmayacak hale getirilmiştir"

Bazı okulların ihalesi geciktirilmiş, güçlendirme çalışmalarına yeni başlanmıştır. Bu okullarda güçlendirme çalışmaları devam ettiği için eğitim ortamını fiziki olarak elverişli değildir. Güçlendirme nedeniyle sınıflarda aydınlanma azaltılmış, sınıf alanları küçültülmüş ve eğitim öğretime uygun olmayacak hale getirilmiştir. Ayrıca bu okulların bir kısmında alt yapı çalışması, kanalizasyon ve pis su tesisatları ihalesi yapılmamıştır. Zamanla okullarımızda alt yapı sorunu ortaya çıkacak, eğitim öğretime zarar verecek ve hastalıklara davetiye çıkaracaktır.

Güçlendirilmesi başlatılan okullarda mevcut demirbaş malzemeleri, makine, araç gereç, atölye ve laboratuvar malzemeleri, idarenin ve öğretmenlerin kullandığı araç gereçler gelişi güzel toplatılarak okul bahçelerine yığılmış, bazıları spor salonlarına ve kapalı mekânlara konulmuştur. Okul bahçelerine alınan bu malzemelere branda çekilerek korunmak istenmiştir. Ancak sonraki günlerde kontrolleri sağlanmadığı için öğrenci sıraları, öğretmen masaları ve demirbaşlar hasar görmüştür.

Yeni yapılan okulların eğitime elverişli olmadığını, fiziki yapının düşünülmediğini belirten Kavaklı, "Yeni yapılan bazı okullarımızda ise eğitime elverişli olarak yapılmamış, fiziki yapı düşünülmemiştir. Yüzlerce öğrencinin eğitim gördüğü okulda tuvalet sayıları yetersiz bırakılmıştır. Okul merdivenleri olabildiğince daraltılmıştır. Gönül Kazancı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde kız ve erkek öğrencilerin tuvalet girişleri aynı kapıdan verilmiştir. Böyle bir durum çocuklarımızın ahlaki ve manevi değerlerine zarar vermektedir. Bu durum kabul edilemez. Bu yanlış bira an önce düzeltilmelidir." dedi.

"Tecrübeli öğretmenlerin il emrine alınması kırsal alandaki eğitimin kalitesini düşürmektedir"

Kırsalda tecrübeli öğretmen yetersizliğine de dikkat çeken Kavaklı, "Milli eğitim bünyesinde il emrinde olan öğretmen sayısını fazla olduğu iddia ediliyor. İl emrinde olan öğretmen durumları araştırılmalı ve kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Tecrübeli öğretmenlerin il emrine alınması kırsal alandaki eğitimin kalitesini düşürmekte ve eğitimde fırsat eşitliğine aykırılık teşkil etmektedir." ifadelerini kullandı.

Son olarak Kavaklı şunları söyledi: "Sonuç itibari ile 2021-2022 eğitim öğretim yılına okullarımız ve öğrencilerimiz büyük problemlerle başlamıştır. Okulların zamanında yapılmaması ve güçlendirme çalışmasının geciktirilmesi ilimizin eğitimine bir darbedir. Birçok okulda sınıfların aşırı kalabalık olması fiziki mesafenin korunmasını zorlaştıracak ve hastalığın bulaşmasını kolaylaştıracaktır." dedi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir