• DOLAR 32.381
  • EURO 35.08
  • ALTIN 2325.29
  • ...
TÜBİTAK İnsansız Hava Araçları Yarışmaları Başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ 

2016 yılından bu yana TÜBİTAK tarafından üniversite öğrencilerine yönelik düzenlenen Uluslararası İnsansız Hava Araçları (İHA) Yarışması üç yıldır TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında gerçekleştiriliyor. Geçen sene lise öğrencilerine yönelik Liseler Arası İHA Yarışması düzenlenmeye başlanmıştı. Bu yıldan itibaren ise hem üniversite hem de lise öğrencilerinin katılabileceği Uluslararası Serbest Görev İHA Yarışması yapılmaya başlanacak. Yani TÜBİTAK İHA Yarışmaları heyecanı bu yıldan itibaren üç farklı yarışma ile devam edecek. Toplamda yaklaşık 342 takım ve binlerce öğrencinin katılımı ile gerçekleştirilecek 2021 TÜBİTAK İHA Yarışmaları’nda dereceye giren takımların ödülleri 21-26 Eylül tarihleri arasında İstanbul Atatürk Havalimanı’nda düzenlenmesi planlanan ödül töreninde verilecek.

s_iha_1

2020 TÜBİTAK Uluslararası İnsansız Hava Araçları Yarışması’ndan bir görüntü

Günlük hayatımızın bir parçası hâline gelen İHA’lar, belirli bir başlangıç noktasından bitiş noktasına kadar uzaktan kontrol edilerek ya da otomatik olarak gidebilen ve bu süreçte verilen görevleri yerine getirebilen hava araçlarıdır. Günümüzde İHA’lar askeri alanda keşif, gözlem ve istihbarat amaçlı ya da deprem, yangın ve sel gibi doğal afetlerde arama-kurtarma amaçlı kullanılıyor. Son zamanlarda ise insanın ulaşamadığı yerlere erişim kolaylığı sağladığı için İHA’lardan bilimsel araştırmalarda da yararlanılıyor.

s_iha_2

İnsansız hava araçları genel olarak “döner kanatlı” ve “sabit kanatlı” olarak iki gruba ayrılır. Döner kanatlı İHA’lar helikopterler gibi üzerlerinde birden fazla dönebilen kanat bulunan ve taşıma kuvvetinin tamamını veya büyük bir bölümünü rotor sisteminden (makinelerin dönen bölümleri) alan insansız hava araçlarıdır. Bu İHA’lar dikey kalkış-iniş yapabilir ve havada asılı kalabilir. Fakat döner kanat ve rotor gibi karmaşık bir mekanizmaya sahip oldukları için daha ağırdırlar. Bu nedenle düşük hızla kısa mesafeli uçuşlar yapabilir ve havada kısa süre asılı kalabilirler.

s_iha_3

2020 TÜBİTAK Liseler Arası İHA Yarışması’ndan bir görüntü

Sabit kanatlı İHA’larda ise uçaklardaki gibi sabit ve düz bir kanat bulunur. Döner kanatlı İHA’lara göre tasarımı ve mekanizması daha basittir. Taşıma kuvvetinin tamamını veya büyük bir bölümünü üzerlerindeki kanat sisteminden alırlar. Daha az karmaşık bir yapıya sahip oldukları için daha ekonomiktirler ve kolayca tamir edilebilirler. Düz kanatları havada süzülerek daha uzun süre yüksek hızla uçmalarını ve yükleri daha uzun süre daha az enerji harcayarak taşıyabilmelerini sağlar. Sabit kanatlı İHA’lar havalanmak için belirli bir itici güce ihtiyaç duyar.

TÜBİTAK’ın düzenlediği Uluslararası İHA Yarışması ve Liseler Arası İHA Yarışması’nda İHA’lar “Sabit Kanatlı” ve “Döner Kanatlı” olmak üzere iki farklı kategori altında yarışıyor. Öğrenciler tarafından geliştirilen İHA’lar, araçların belirlenen görevlerdeki uçuş ve manevra kabiliyeti, otonom uçuş, taşıma ve istenen bölgeye bırakma gibi becerilerine bakılarak değerlendiriliyor.

s_iha_4

2020 TÜBİTAK Liseler Arası İHA Yarışması’ndan bir görüntü

Bu sene ilk defa düzenlenecek Uluslararası Serbest Görev İHA Yarışması’nda ise kategori ayrımı ve görev tanımı olmaksızın katılımcılar, istedikleri kanat tipinde inşa ettikleri İHA’ları ile kendi belirledikleri görevleri yerine getirecekler. Yangın söndürme görevinden, terörle mücadele görevine kadar geniş bir yelpazede belirledikleri görev tanımlarıyla başvuru yapan takımlar, İHA teknolojisi üzerine yapılan çalışmalara yönelik heyecanı artırıyor. Hem lise öğrencilerinin hem de üniversite öğrencilerinin katılabildiği yarışmada lise ve üniversite öğrencileri aynı takımda yer alabiliyor.

TÜBİTAK İHA Yarışmaları sayesinde ülke genelinde İHA konusunda farkındalığın artırılması ve İHA üzerine yapılan çalışmaların yaygınlaştırılması amaçlanıyor.  

Uluslararası İHA Yarışması hakkında detaylı bilgi için tıklayın. Uluslararası İHA Yarışması'nı buradan canlı olarak takip edebilirsiniz.

Liseler Arası İHA Yarışması hakkında detaylı bilgi için tıklayın. Liseler Arası İHA Yarışması'nı buradan canlı olarak takip edebilirsiniz.

Uluslararası Serbest Görev İHA Yarışması hakkında detaylı bilgi için tıklayın. Uluslararası Serbest Görev İHA Yarışması'nı buradan canlı olarak takip edebilirsiniz.

Kaynak: BilimGenç

Bu haberler de ilginizi çekebilir