Sanal Alemde Beliren Tehlike!
Gençler, internet ortamında tanıştıkları insanlarla arkadaşlığı gerçek hayata da taşıyor. Sosyal medyada tanıştığınız kişilerle gerçek hayatta da bir araya geldiniz mi? sorusu yöneltildi. Gençlerin, yüzde 48,33ünün bu soruya cevabı evet oldu. Ayrıca bu görüşmeleri çoğunlukla ailelerinden gizli yaptıklarını itiraf ettiler. Anket sonuçları, öğrencilerin cep telefonundan veya evdeki bilgisayardan girdikleri internetin yüzde 60ının güvenli olmadığını da ortaya çıkardı.
Coşkun Koleji’nin 4. PDR Dergisi Sempozyumu için yaptırdığı anketten ilginç sonuçlar çıktı. 11 bin 147 kişiyi kapsayan çalışmada öğrencilere,
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Yargıç, sanal ortamda kurulan arkadaşlıkların riskine dikkat çekti.
Adli Tıp Kurumu’nda taciz ve tecavüz vakalarına baktığını belirten Yargıç, “Buraya gelen mağdurlar arasında internette tanıştığı bir erkekle dışarıda görüşmeye başlayan ve sonra tecavüze uğrayan hatta çok sayıda kişi tarafından tecavüze uğrayan kızları çok sık görüyoruz.” dedi.
Anket çalışmasını değerlendiren Coşkun Koleji PDR Zümre Başkanı Psikolog Ferhat Çelik, öğrencilerin sosyal medya ile ilgili “Sosyal medyada tanımadığınız insanlarla chat yapar mısınız?” sorusuna yüzde 24,75’inin ‘evet’ dediğini belirterek, “Hayır cevabı veren yüzde 75’inin kendini gizleyen istenilen cevabı verme refleksi gösteren öğrenciler olduğunu düşünüyoruz.” dedi.
İnternet dünyasında, yanlışlık yapma meylinde olan insanların aldatma ve istismar etme adına tuzak kurabildiklerine dikkat çeken Çelik, “Sosyal medyada tanışılan kişiler ile gerçek hayatta bir araya gelinmesinin oranının yaklaşık yüzde 50 olması gençlerin hayattan uzak olduklarını, kimlerle görüştüklerini ve nelerle meşgul olduklarını bilmediklerini düşündürtmekte.”
diye konuştu. Öğrencilerin yüzde 96’sı interneti aktif olarak kullanıyor. Yüzde 44,69’u masaüstü bilgisayarlardan internete giriyorken, cep telefonundan internete ulaşanların oranı yüzde 31,64’le dikkat çekti. Bu oran çocukların yüksek ölçüde akıllı telefon kullandıklarını gösteriyor.
Öğrencilerin yarıya yakını her gün bir saatten fazla internette sörf yapıyor. Öğrencilerin sadece yüzde 30,75’i araştırma ve ödev yapmak için interneti kullanıyor. Sosyal medya takibi (yüzde 21,92), eğlence-oyun-müzik-video (yüzde 27,39) her gün ziyaret edilen konuları oluşturuyor.
Anketteki ilginç sonuçlardan biri öğrencilerin sosyal ağlardaki arkadaş sayıları. Öğrencilerin yüzde 24,69’unun (251-500), yüzde 18’inin (501-1000) sanal arkadaşı var. Yüzde 10,45’inin bin ile 5 bin arasında arkadaş belirtmesi de dikkat çekiyor.
TECAVÜZE UĞRAYAN ÇOK MAĞDUR VAR
Gençlerin arkadaşlarıyla bir araya gelmesinin günümüz iletişim çağının sonuçları olduğunu söyleyen İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Yargıç, bunların iyi yönleri de olabileceğini kaydediyor.
Ancak gençler arasında azımsanmayacak bir grubun sosyal medyayı flört edeceği kişileri bulmak için kullandığına dikkat çekiyor: “Buradaki tehlike, kişilerin kendilerini olduklarından çok farklı tanıtması ve diğerini açıkça kandırması.
Bu en az kalp ve hayal kırıklığına yol açıyor. Ben Adli Tıp Kurumu’nda taciz ve tecavüz vakalarına bakan kurulda çalışıyorum. Buraya gelen mağdurlar arasında internette tanıştığı bir erkekle dışarıda görüşmeye başlayan ve sonra onunla gittiği yerde yüzeysel bir yakınlaşma olacağını düşünürken tecavüze uğrayan -hatta pek çok kişi tarafından- kızları çok sık görüyoruz. En kötüsü ise büyük yaştaki kişilerin kendini küçük gibi tanıtıp daha çocuk yaştakilere musallat olması.”
ZAMAN