• DOLAR 34.663
  • EURO 36.361
  • ALTIN 2930.09
  • ...

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülen "İyi Pamuk Projesi" kapsamında, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası, Şanlıurfa Ticaret Borsası, Şanlıurfa Ziraat Odası ve İyi Pamuk (Better Cotton ) sistemine kayıtlı 16 sözleşmeli çırçır fabrikası temsilcisinin katılımıyla, koordinasyon ve iş birliği toplantısı protokol imza töreni gerçekleştirildi.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın (UNDP) teknik desteği ve ilgili kurumların iş birliğinde yürütülen "GAP Bölgesi'nde Tarım ve Tarıma Dayalı Sanayide Entegre Kaynak Verimliliği Projesi" kapsamında GAP Bölgesi'nde üretilen pamuğun dünyaca bilinen İyi Pamuk (Better Cotton) standartları çerçevesinde yetiştirilmesi, çevre üzerindeki baskının azaltılması ve çiftçilerin refah seviyesinin iyileştirilmesi hedefiyle "İyi Pamuk Projesi" hayata geçirildi.

Şanlıurfa'da, ilgili Sivil Toplum Kuruluşları ve Çırçır İşletmeleri ile imzalanan iş birliği sözleşmesi ile; GAP Bölgesi'nde pamuk üretiminde sürdürülebilirliğin sağlanması, pamuğun kalite ve kantitesinin yükseltilmesi, değer zincirinin sürdürülebilir kılınması, çevresel zararın en aza indirgenip insan sağlığının ve doğanın korunması ile bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlanması amaçlanıyor.

Proje hakkında bilgi veren GAP BKİ Başkan Vekili Mehmet Açıkgöz, "Proje kapsamında bölgemiz için sosyo-ekonomik değeri yüksek, rekabet üstünlüğü olan içinde pamuğun da olduğu 7 stratejik tarımsal ürün (Pamuk, Buğday, Mısır, Fıstık, Zeytin, İsot Biber, Koyun Sütü) belirlenmiştir." dedi.

"İnsan sağlığını tehdit eden durumlar ortaya çıkmaya başlamıştır"

İnsan sağlığını tehdit eden durumların ortaya çıkmaya başladığını ifade eden Açıkgöz, "Ülkemiz pamuk üretiminin yüzde 60'ından fazlası GAP Bölgemizde, bunun da yaklaşık yüzde 45'i Şanlıurfa ilimizde üretilmektedir. Pamuğu üretirken kullandığımız tarımsal girdilerin (su, gübre, ilaç vb.) aşırı bir şekilde kullanılması sebebiyle bir taraftan üretim maliyetleri artarken, çiftçilerimizin rekabet gücü azalmış diğer taraftan da toprak ve su kaynaklarımız kirlenmeye başlamış, insan sağlığını tehdit eden durumlar ortaya çıkmaya başlamıştır." diye konuştu.

"Pamuğun Dijitalleştirilmesi Projesini Harran Ovası'nda uyguladık"

Açıkgöz, "Pamuk üretimini daha verimli, kaliteli ve sürdürülebilir hale getirmek için Pamuğun Dijitalleştirilmesi Projesini Harran Ovası'nda uyguladık. Bu proje ile pamuk üretiminin birçok evresi tarlada kurulan iklim istasyonları, yer sensörleri ve uydudan aldığımız görüntülerle dijital olarak izlenmiştir. Alınan bu veriler geliştirilen yazılımla analiz edilerek girdi optimizasyonu sağlanmıştır." ifadelerini kullandı.

"İyi Pamuk standartlarına uygun üretim yapmaları sağlanmıştır"

Proje ile çiftçilerin refah seviyelerinin iyileştirilmesini amaçladıklarını belirten Açıkgöz, "Bölgemizdeki pamuğun da dünyaca tanınan İyi Pamuk (Better Cotton) standartları çerçevesinde yetiştirilmesini, çevre üzerindeki baskının azaltılmasını ve kalitesinin artırılarak çiftçilerimizin refah seviyelerinin iyileştirilmesini hedefliyoruz. Projemiz kapsamında bu yıl Şanlıurfa ve Diyarbakır illerimizde toplam 1025 orta-ölçekli pamuk çiftçisine ulaşıp İyi Pamuk standartlarına uygun üretim yapmaları sağlanmıştır. Siz değerli kurumlarımız ile iş birliği ve güç birliği yaparak önümüzdeki dönemde küçük ölçekli çiftçilere de yaygınlaştırılması ve sayılarının artarak devam etmesini planlıyoruz." şeklinde konuştu.

Açıkgöz, sözlerini şöyle sürdürdü:

İyi pamuk üretiminin 7 ilkesine bağlı kalacağımızı ve bu süreci aktif olarak destekleyeceğimizi kamuoyu ile paylaşacağız ve bu konuda iyi niyet protokolünü imzalayacağız. Protokolde de yer alan bu 7 temel ilke şunlardır:

Ürün koruma uygulamalarının etkilerini en aza indirgeyen,

Suyu verimli kullanan ve suyun bulunabilirliğine dikkat eden,

Toprak sağlığına önem veren,

Doğal yaşam alanlarını ve çevreyi koruyan,

Lif kalitesine özen gösteren ve bunu koruyan,

İnsana yakışır iş standartlarını uygulayan,

Etkili bir yönetim sistemi…

Açıkgöz, son olarak, "Bugün burada bir araya geldiğimiz kurum ve fabrika temsilcilerimiz ile birlikte, İyi Pamuk üretimini ilimizde ve bölgemizde yaygınlaştırmak için çiftçi tarafından üretilen İyi Pamuk'un, kütlü satışının konvansiyonel pamuk arasındaki fark kiloda minimum 0,25 TL olarak belirlenmiştir. Bu rakamın üst sınırı işletmelere bırakılmıştır." dedi. (İLKHA)