Şanlıurfa'da isot üreticilerinin çalışmaları devam ediyor
İsotun ana vatanı olarak bilinen Şanlıurfa'da, biber hasadı ile birlikte isot yapımı da tam hız sürüyor.
Şanlıurfa’nın yemek kültürünün ve çiğköftenin olmazsa olmazı olan isot (pul biber), çeşitli aşamalardan geçerek yemekleri tatlandırıyor.
Aşırı sıcakların yaşandığı Şanlıurfa'da biberler hasat edilmeye devam ediyor.
İl ve ilçelerden ithal edilen biberler, çeşitli zahmetlerle temizlenerek kurutuluyor, terletilerek ve çekilerek pul biber ve salçaya dönüştürülüyor.
Şanlıurfa'da bazı aileler, isot üretiminin ticaretini yaparken, bazı aileler de kendi ev ihtiyacını karşılamak için isot üretiyor.
Üretilen biberler; kırmızı, mor ve siyah renkli olmak üzere üçe ayrılıyor. Kırmızı renkli isot, kebap ve yemeklerde; mor renkli isot, kısır ve lahmacunda; siyah renkli isot ise genellikle çiğ köftelerde kullanılıyor.
Eşsiz tadı ve yemeklere kattığı lezzeti ile Urfa isotu Türkiye'nin ve dünyanın birçok bölgesine ihraç ediliyor.
Haliliye ilçesine bağlı Dağeteği Mahallesi'nde kendi imkânları ile isot ve salça yapan üreticiler, kendilerine yer tahsis edilmesi isteğini yinelediler.
İsot üreticileri, isotun yapım aşamaları ve yaşadıkları sıkıntıları İLKHA'ya anlattı.
"Bu yıl biber fiyatları yine düşük"
Şanlıurfa'da biber mevsiminin başladığını belirten Muhammed Bakır Mermer, "Urfa'da biber mevsimi başladı. Siverek, Suruç ve illerden gelen biberler, burada işlenerek paket haline getiriliyor. Biberler, makineye vurulduktan sonra yerlere serilip terlemeye bırakılıyor. Biberler, terlemede 2-3 gün kaldıktan sonra makinelere tekrar vurulup paketleniyor. Bu yıl biber fiyatları yine düşük. Biber fiyatları geçen yıl da düşüktü. Bu yıl biber fiyatları düşük ama uygundur. Biber fiyatı 1,2 lira- 2,2 lira arasında değişiyor." dedi.
"Devlet ve belediyeden hiçbir yardım alamadık"
Yetkililerden isot üreticilerine her konuda yardım etmelerini isteyen Mermer, "Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, önümüze her türlü engeli koydular. Bizi çok uzak yerlere gönderdiler. Burada suyu ve elektriği kendimiz karşıladık. Devlet ve belediyeden hiçbir yardım alamadık. Buradaki isot üreticileri, kendi imkânlarıyla çadır kurdu. Belediye ve devletten tek isteğimiz; bizlere yer tahsis etmeleridir. Bize tahsis edilen yeri devlet almış. Tahsis edilen yere polis merkezi kurulacağı söyleniyor. Yetkililerden isot üreticilerine her konuda yardım etmesini istiyoruz. Belediyenin faydasından çok zararı var." ifadelerini kullandı.
"İsotun kilosu 50 liradan başlıyor"
15 senedir isot üreticiliği yaptığını ifade eden Fatma Kaya, "2 ay boyunca isotu işlemeye devam edeceğiz. İsotun başını koparıp makinelere atıyoruz. İsotları kurutup poşetlere koyuyoruz. İsotlar, poşette siyah olunca da makinede çekiyoruz.15 senedir isot işiyle uğraşıyorum. İsotun kilosu 50 liradan başlıyor. Çalışma yerimize pikap ile geliyoruz." diye konuştu.
İsottan reçel ve pul biber yapıldığını söyleyen Adil Ersöz, "İsotun önce başını kırıyoruz. Daha sonra isotu makinede çekiyoruz. İsottan reçel ve pul biber yapıyoruz. Reçel geçen sezonda 45 liraydı; şu an 50 lira oldu. Biber ise 45 liradan başlıyor." şeklinde konuştu. (İLKHA)