• DOLAR 34.644
  • EURO 36.447
  • ALTIN 2919.446
  • ...
Madde bağımlılığının önlenebilmesi için ebeveynlere büyük görev düşüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bağlantısız Hayat Derneği, bağımlılıkla mücadele kapsamında aileleri bilinçlendirmek için konusunda uzman kişilerin katılımıyla bir seminer düzenledi.

 

Esenyurt Belediyesi Kültür Merkezi'nde çok sayıda kişinin katılımıyla düzenlenen programa, konuşmacı olarak Psikolog Emrah Akarsu, Dr. Emre Doğan ve Vaiz Mikail Miral katıldı.

Ayhan Çokkaş

Ayhan Çokkaş hocanın Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda bir sunum gerçekleştiren Psikolog Emrah Akarsu, bağımlılığın bir süreç olduğunu, bir anda başlayıp bir anda bitmediğini söyledi.

"Bağımlı olan kişi madde kullanmadığında bir takım fizyolojik ve psikolojik belirtiler ortaya çıkar"

Madde kullanım bozukluğu ile ilgili bilgi veren Akarsu, "Madde kullanım bozukluğu sürekli artarak devam eder. İlk aldığı doz ile sonraki doz arasında fark giderek artar. Kişi maddeyi kullanmadığında bir takım fizyolojik ve psikolojik belirtiler ortaya çıkar. Buna yoksunluk denir." dedi.

Psikolog Emrah Akarsu

Madde kullanma isteği olan kişilerin aileleriyle aralarında sorunların baş gösterdiğini belirten Akarsu, birçok ailenin çocuklarıyla ilgili bu tür durumlar sebebiyle kendilerine başvurarak şikâyette bulunduklarını kaydetti.

"Bir kereden bir şey olmaz denilerek başlanıyor"

Akarsu, Genelde arkadaş ortamında 'bir kereden bir şey olmaz' denilerek merakla başlanan o süreç maalesef bırakamama gibi bir sonuç doğuruyor. Kişi, kullandıktan sonra 'bir daha asla, istersem bırakırım, ben bağımlı olmam' diyebiliyor. Ancak ardından bırakmamak için birçok bahane üretiyor. Ardından yeniden kullanmaya başlıyor." diye konuştu.

Dr. Emre Doğan

Bağımlılığın tıbbi tanımını anlatarak konuşmasına başlayan Dr. Emre Doğan, bağımlılığın bir hastalık olduğunu, tedavi edilebildiğini, kronik ve tekrarlayıcı olduğunu söyledi.

"Madde bağımlılığının tedavisi oldukça zordur"

Bağımlılığın tedavisinin başlı başın uzmanlık gerektiren bir konu olduğunu hatırlatan Doğan, "Bağımlılık bir tercih değil hastalıktır. İlk deneme bir tercih ile yapılmış olabilir ama sonrasında ortaya çıkan tablo kesinlikle kişinin elinde olan bir durum değildir. Zaten çoğu bağımlı bunun zararlı olduğunu bilerek kullanmaya devam ediyorlar. Madde bağımlılığının tedavisi oldukça zahmetli bir iştir. Kişi ne kadar isterse istesin beyinde olan fizyolojik ve biyolojik değişimler bu maddeyi bırakıp sosyal hayata dönmesine izin vermeyebilir. Bağımlılık tedavisindeki başarı kişiye, çevreye, yönetme ve iyileşme ölçütlerine göre değişir." şeklinde konuştu.

Vaiz Mikail Miral

"Ebeveynler çocuklarına zaman ayırmalı"

Bağımlılığın temelinde sevgi, ilgi ve bilgi eksikliğinin yattığını söyleyen Vaiz Mikail Miral ise şöyle konuştu:

"Aile olmayı becerememiş, aile olmanın ne demek olduğunu anlayamamış ve bunun neticesinde maalesef hayatın getirmiş olduğu zorluklar karşısında da ailesine gerekli vakti ayıramamış kişiler evladının gözünün önünde avucunun içinden kayıp gitmesine sebep olmuştur. Bugün bizler de dâhil olmak üzere kalabalık mekânlarda yalnız yaşayan insanlarız. Sosyal medyada arkadaşımız olanların ancak yüzde 10'u ile belki yüz yüze tanışıyoruz. Candan dostluklarımız maalesef kalabalıkların arasında yok denecek kadar azdır. Bu yalnızlığımız aynı zamanda ailelerimize de yansıyor. Ailelerimiz git gide sevgi ve şefkatin yuvası olmaktan uzaklaşarak adeta mecburi birlikteliklerin oluşturduğu bir topluluğa dönüşmüş durumdadır." (İLKHA)













Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir