• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Van'da imar sorunu konut ve kira fiyatlarını yükseltiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

2021-2022 eğitim-öğretim yılının başlaması ile öğrenci ve memurları kiralık ev telaşı sardı.

Şehir merkezinde kiralık daire bulmak neredeyse imkânsız hale gelirken, kiralık daire fiyatları ise cep yakıyor.

Yaşanan kira artışları, 2011 yılında yaşanan büyük Van depreminden sonra yapılan AFAD konutlarında da hissediliyor.

 

Artan kira fiyatları ve konut yetersizliği ile ilgili İLKHA mikrofonuna konuşan Van Emlakçılar ile Dayanışma Derneği Başkanı Orhan Özdek, yapılan kira artışının temel nedeninin konut yetersizliği ve yapılamayan yeni imar planından kaynaklandığını söyledi.

Van'ın orantısız göç alan bir il olduğunu ve halen ciddi anlamda bir göçün söz konusu olduğunu belirten Özdek, Van'a gelen memur ve öğrencilerin ciddi anlamda kira sıkıntısı çektiklerini ifade ederek emlakçılardan ve ev sahiplerinden kira konusunda öğrenci, memur ve kente gelen vatandaşlara yardımcı olmaları çağrısında bulundu.

"Kiraların yüksek olmasının en büyük nedeni konut yetersizliği ve imar planının olmaması"

Van'da kiralık ev konusunda ciddi bir yükseliş olduğuna dikkat çeken Özdek, kiraların bu denli yükselmesinin ahlaki olmadığını dile getirerek, "Van, Doğu Anadolu Bölgesine başkentlik yapabilecek kapasitede bir ildir. Van'ın çok değişik sorunları vardır. Kiraların bu denli artmasının nedeni Van'da yeteri kadar konutun ve imar sorununun olmasındandır. Van, yıllardır kabuğunu kırıp büyüyememiştir. Van çok güzel bir coğrafyaya sahiptir. Ama maalesef sağlıklı bir imar planı çizilememiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Van'a yeteri kadar ehemmiyet vermemiştir. Bütün yetkili ve sivil toplum kuruluşları olarak Van'ı yeni bir imar planına kavuşturmamız gerekiyor. Van şişmiş bir balon niteliği taşımaktadır. Şehrin trafiğini rahatlatmamız adına yeni imar planı yapmamız gerekiyor." dedi.

"Deprem Van için bir milat olabilirdi"

"2011 yılında meydana gelen, can ve mal kaybına neden olan büyük Van depreminden sonra şehirleşme anlamında Van'da bir milat yaşanabilirdi" diyen Özdek, "Depremden sonra Van'ın çehresi değiştirilirdi. Van yeni bir kazanım ve depreme dayanıklı yapılaşmaya gidebilirdi. Sağlıklı imarlar çizilebilir ve yeni bir kentleşme olabilirdi. Ama Van'da depremden sonra büyük bir göç yaşandı, sonra bu göçü geri aldı. Fakat sağlıksız bir göç aldı. Depremin olduğu 2011'de sağlıklı bir imar çizilseydi Van şu an iki katına çıkmıştı ve 3-4 milyon nüfusa sahip olabilirdi." ifadelerini kullandı.

"İnsanların Van'dan göç etmesinin en büyük nedeni işsizlik"

Özdek sözlerini şöyle sürdürdü:

Şu an baktığımızda insanların Van'ı terk edip gitmesinin nedeni işsizliktir. Oysa bütün yatırımcılar burada yatırım yapmış olsaydı, Van'ın öz kaynakları tekrar Van'a kazandırılsaydı, yeni projeler yapılabilseydi bugün Van'da cereyan eden birçok sorun yaşanmayacaktı. Van başka bir yer olacaktı ve kira sorunları da yaşanmayacaktı. Depremden sonra AFAD konutları yapıldı ama yetersiz yapıldı. Yapılan o konutlar da pek sağlıklı kullanılamıyor. Bizler AFAD konutlarından ziyade devletin yeni teşvikler yapmasını ve yeni projeler üretmesini isterdik.

"Yeni imar alanları açılırsa hem kira hem de ev fiyatları ucuzlayacak"

Şu anda arsa fiyatlarının da çok pahalı olduğuna dikkat çeken Özdek, "Şayet kat planlamasına dikkat edilerek yeni arsalar imara açılmış olsaydı arsalar ucuz olduğu için alınacaktı. Ama şu an arsa fiyatları da çok pahalı. Konut ve kira fiyatları da çok pahalı. Bu da alıcıyı çok zora sokuyor. Aslında yeni şehirleşmeye gidersek bu fiyatlar da minimize olacaktır. Arsa ve konut sayısı ne kadar artarsa fiyatlar da aşağıya doğru seyredecektir. Bu da insanların rahatlamasını ve kolayca konut ve arsa sahibi olmasını sağlayacaktır. Ama maalesef yeni imar ile Van'ı büyütemediğimiz için konut sıkıntımız çok fazla, yeni arsalar imara açılmadığından dolayı şehir eski Van'a sıkışmış durumda ve bu kronikleşmiş durumlar yüzünden Van büyüyememekte ve gelişememektedir." (İLKHA)  



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir