• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
`Kıyamımızı Anlayın ve Sonrakilere de Anlatın`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Hür Der (İnsani Hak ve Hürriyetleri Derneği) Şeyh Muhammed Said Palevi El- Amedi`nin şahadetinin 86. Yıldönümünde yazılı basın açıklaması yaptı. Cumhuriyetin ilanından sonraki yıllarda, emperyalist batılı güçler ve onların yerli işbirlikçilerinin halka ve İslam`a ihanetlerinden ötürü Şeyh Said`in kıyam başlattığı ifade edilen açıklamada, Laik Kemalist rejimin bu kıyamı 200 bin asker kullanarak kanlı bir şekilde bastırdığı ve birçok kişiyi idama mahkûm ettiği belirtildi.

"Benim yegâne maksadım İslam`ın hâkim olmasıdır"
Mahkeme sırasında kendisine sorulan ``Neden Ayaklandınız?`` sorusuna Şeyh Said`in "Dini hükümleri zayıflatılmış, birçoğu kaldırılmıştır. Gereğini yapmak istedim.``Şeyh Said`in Kürt milliyetçisi olduğu ve kıyamın Kürt isyanı olduğunu zihinlere kazımaya çalışan resmi ideolojiye verdiği en güzel cevap ise ``Kürdistan diye bir devlet hiç düşünmedim. Benim yegâne maksadım İslam`ın hâkim olması ve hükümlerinin tatbik edilmesiydi" dediği ifade edildi.
Şeyh Said`in İslam`ın hükümlerinin kaldırılmasına karşı sessiz kalmamayı, zulme ve zalime karşı mücadeleyi ve direnişi ceddinden bir miras olarak aldığı ifade edilen açıklamada, "Tıpkı ceddi Hz. Hüseyin gibi, yenilgi ve şahadetin de en az kazanmak kadar başarılı olduğunu bize bu asırda yeniden öğretmiş yiğit bir Müslüman`dı. Çünkü O`nun inancı ve karakteri zillet altında yaşamaya tahammül edecek bir inanç ve karakter değildi. O, böylesi bir hayattansa ölümü kucaklamayı tercih ediyordu" denildi.

Zulüm karşısında kıyam etmeseydim, Allah nezdinde sorumlu olurdum
Açıklamanın devamında şöyle denildi; "Bir Cuma hutbesinde sarf ettiği; `Allah için, halkımızı zulümden kurtarmak üzere ayağa kalktık. Niyetimizin sonunu getiremedik, iyi sonuç alamadık. Ama Allah nezdinde müsterihim. Eğer kıyamet günü Allah`u Teâlâ bana; Niye kıyam ettin? Diye sorarsa, Ona; `sorumluluğum vardı, halkıma karşı sorumluluğumu yerine getirmek için kıyam ettim` diyeceğim. Eğer zulüm karşısında kıyam etmeseydim, Allah nezdinde bu halkın hakkı nedeniyle sorumlu olurdum` sözleri, mazeret ardına sığınmayan kişiliğinin açık bir beyanıdır. Şeyh Said, bize; Hz. Hüseyin gibi `kutsal devlet` anlayışının İslam`da yeri olamadığı, adil olmayan rejim ve yönetimlere karşı adı, ırkı ne olursa olsun isyanı ve direnişi öğretmiştir."

Şeyh Said Diyarbakır cezaevi günlerinde kendisini görmeye giden kızına hitaben; "Arkamızdan ağlayıp da zalimleri sevindirmeyin. Kıyamımızı iyi anlayın ve bizden sonrakilere anlatın" dediği belirtilen açıklamada, "vermiş olduğu bu anlamlı mesaj bizler için önemsenmesi ve üzerinde düşünülmesi gereken bir mahiyettedir" denildi.

Açıklamanın devamında, "29 Haziran 1925 günü 46 arkadaşıyla birlikte asılarak şehid edilirken bile son sözleri `Muhakkak ki benim ölümüm Allah`ın dini olan İslam`ın hâkim olması içindir` olmuştur. Şeyh Said ve Arkadaşlarının mücadelesinin İslami bir mücadele olduğunu ve onların sevdasının milliyetler ve uluslar üstü olduğunu, dünyadaki tüm İslam toplumları içerisinde küfür, şirk ve emperyalist tağuti rejimlere karşı İslam`ın tevhid bayraktarlığını dimdik ayakta tutan bir ilham kaynağıdır. Hür-Der olarak; Şeyh Said ve dava arkadaşlarının şahadetlerinin seksen altıncı yıldönümünde her birini ayrı ayrı rahmetle ve saygıyla anıyor, bizlere ve sonraki nesillere İslam`ın nurlu yolunu kanlarıyla aydınlattıkları için minnetle yâd ediyoruz" denildi.

M. Salih Keskin - İLKHA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir