Diyarbakır Zinciriye Medresesi eski günlerini arıyor
Diyarbakır’da bulunan tarihi Zinciriye Medresesi 2013 yılından bu yana bir derneğe tahsis edildi. Bu kararla medrese olma yönünü yitiren tarihi mekan, farklı faaliyet ve etkinliklere ev sahipliği yaptı. Ancak manevi atmosferinin ziyaretçiler tarafından bile hissedildiği bu medresenin kuruluş amacının dışında kullanılması tepkilere neden oluyor. Konuyla ilgili gazetemize konuşan Zinciriye Medresesinin eski öğrencileri tarihi mekânın Kur’an kursuna dönmesini istiyor.
Mehmet Tahir Özsoy/Adem Yalçin - DOĞRUHABER
Zinciriye Medresesi ya da bilinen diğer adıyla Sincariye Medresesi, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan tarihi bir medresedir. Kuruluşu hakkında farklı görüşler olsa da yaygın görüşe göre 1236 yılında Eyyûbî hükümdarı Melik Salih Necmeddin döneminde yapılmıştır. Bazı kaynaklarda ise 1198 yılında Artuklular döneminde Kutbuddin Muzaffer II. Sökmen tarafından yaptırıldığı iddia edilmektedir. Diyarbakır Ulu Camii'nin batı tarafında bulunan medrese, Sincariye Medresesi olarak da bilinmektedir. Yapıldığı tarihten 1. Dünya Savaşına kadar medrese olarak kullanılan tarihi mekan ardından müzeye çevrilmiş 1985 tarihi itibariyle Kur’an kursuna dönüştürülmüştür. Ancak tarihi medrese 2013 yılında bir kuruma tahsis edildi. Bu tahsisin ardından tarihi medresede farklı faaliyet ve etkinlikler yapılmaya başlandı. Bu nedenle medrese mahiyetini yitiren tarihi mekan manevi havasını da kaybetmeye başladı. Medresenin bahçesindeki bazı ağaçlar kesildi. Tepki çeken bu gelişmeler nedeniyle gazetemize konuşan medresenin eski öğrencileri, Tarihi Zinciriye Medresesine sahip çıkılmasını istiyor.
“ZİNCİRİYE MEDRESSİ KUR’AN KURSUNA DÖNÜŞTÜRÜLMELİ”
Konuyla ilgili gazetemize konuşan medresenin eski öğrencilerinden Ayşe Ay, tarihi mekanın bir derneğe kiraya verildiğini ve bahçesindeki ağaçların kesildiğini ifade etti. İlim yuvası olan eski medresenin karşısında da bir türkü-bar açıldığını söyleyen Ayşe Ay, şöyle devam etti: “Bu sesler camiyi ve medreseyi rahatsız ediyor. Bizler bu medresenin maneviyatına birebir şahit olduk, şimdi kapısına kilit vurularak tahrip olması ve Kur’an’dan uzak kalması bizi vicdanen yaralıyor, medresenin bir an önce eski ilim irfan dağıttığı günlere geri dönmesini istiyoruz. Biz medresenin o dernekten tekrar alınıp Kur’an’ın hizmetine verilmesini istiyoruz. Medresenin Kur’an kursuna dönüştürülmesini istiyoruz. Ben gerçekten bundan vicdan azabı duyuyorum. Çünkü Zinciriye Medresesi’nin maneviyatına birebir şahitlik ettim. Bu nedenle oranın tekrardan Kur’an’a kavuşturulmasını istiyoruz. Amacımız gayemiz budur.”
“ESKİ HALİNE GETİRİLMESİNİ İSTİYORUZ”
Medresenin eski öğrencilerinden Muazzez Daş da, konuyla ilgili gazetemize yaptığı açıklamada, benzer şikayetlerde bulundu. “Zinciriye medresesinin eski haline getirilmesini istiyoruz.” diyen Daş şunları kaydetti: “Tarihi medresedeki ağaçların kesilmesi ve oraya yakın bir yerde müzik sesleriyle oranın maneviyatına zarar verilmesi ve oranın medrese dışında faaliyetler için kullanılmasını istemiyoruz. Biz sadece Kur’an kursu olarak faaliyet göstermesinden yanayız. Bu tür faaliyetler mekanın maneviyatına zarar veriyor. Bu şekilde tarihi mekanın manevi ortamı tahrip edilmemeli. Zinciriye Medresesi, medrese olmaktan çıkarıldığı günden bu yana o hali değişti. Farklı bir hale büründü. Biz eski öğrenciler olarak, eski medresemizi istiyoruz.”