2012 -2013 su ürünleri av sezonu sona eriyor
Tüm denizlerde, trol ve gırgır ağları ile avcılık yapan balıkçılar için 15 Nisan 2013 tarihi itibariyle av sezonu sona eriyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, geçen av sezonunda denetimden sorumlu diğer kurumlarla birlikte 90 bin denetim gerçekleştirdiği bildirildi.
HABER MRK - Tüm denizlerde, trol ve gırgır ağları ile avcılık yapan balıkçılar için 1 Eylül 2012`de başlayan su ürünleri av sezonu, 15 Nisan 2013 tarihi itibariyle sona eriyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı`nın av sezonu başında uygulamaya koyduğu 2012-2016 yılları arasında Su Ürünleri Avcılığını düzenleyen tebliğe göre, ancak isteyen balıkçılar Akdeniz`in uluslararası sularında su ürünleri tebliği ile getirilen kurallara uymak ve Bakanlıktan izin almak kaydıyla avcılığa devam edebilecek. Kıyı balıkçılığı yapan küçük balıkçılar ise uzatma ağları ile dönem boyu su ürünleri avcılığını yapabilecekler.
Av sezonu boyunca sürdürülebilirliğin sağlamak amacıyla özellikle denetim faaliyetlerini sıkı tutan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ekipleri, denetiminden sorumlu kurumlar ile işbirliği içinde su ürünleri av yasaklarına ilişkin ülke genelinde 90 bin denetim gerçekleştirdi. Denizlerde ve iç sularda, balıkçı gemilerinde, karaya çıkış noktalarında, yol güzergâhlarında, balık hallerinde ve perakende satış yerlerinde yapılan denetimlerde, 754 ton su ürününe el konuldu. Yasadışı avcılık yaptığı tespit edilen 7 bin 287 kişiye 10 milyon 360 bin para cezası kesilirken kurallara uygun olarak avcılık yapmayan 16 balıkçı gemisinin de ruhsatları iptal edildi.
Su Ürünleri Tebliğine balıkçılardan tam destek
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı`nın 2012-2016 yılları arasında Su Ürünleri Avcılığını düzenleyen tebliği ile av sezonu başında uygulamaya koyduğu balıkların üreme, beslenme ve göçlerini dikkate alan düzenlemeler balıkçılardan destek gördü. Sezon başında bazı balıkların asgari avlanabilir boy uzunlukları ile avlanma zamanlarında değişiklik yapılmış ayrıca gırgır avcılığındaki avlanma derinliği, 18 m. den, 24 m. ye çıkarılmıştı. Balıkçıların ve tüketicilerin bilinçlendirilmesine yönelik yazılı ve görsel materyallerle desteklenen değişiklik, uzun vadede balık nesillerinin korunması ve avlanmanın sürdürülebilirliğini amaçlıyor. (İLKHA)