• DOLAR 32.469
  • EURO 34.739
  • ALTIN 2436.957
  • ...
Ayasofya`da Hüsn-i Hat Sergisi Açıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL - Diyanet İşleri Başkanlığı, Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında Ayasofya Müzesi`nde Hüsn-i Hat sergisi açtı. Serginin açılışına, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, Prof. Dr. Uğur Derman, bazı hat ustaları ile vatandaşlar katıldı.
 

Bu yıl "Peygamberimiz ve İnsan Onuru" temasıyla kutlanan Kutlu Doğum Haftası münasebetiyle Diyanet İşleri Başkanlığı, 100 ile 400 yıllık tarihi özel koleksiyonlardan oluşan Hüsn-i Hat sergisini Ayasofya`da açtı. Prof. Dr. Uğur Derman`ın danışmanlığında Ayasofya Müzesi`nde açılan sergide, Sultan III. Ahmed, Sultan II. Mahmud, Sultan Abdülmecid ve Sultan Abdülaziz gibi hattat Osmanlı padişahlarının yanı sıra, son devrin hattatlarından Hafız Osman, Yedikuleli Abdullah, Mustafa Rakım, MahmudCelaleddin, Mehmed Tahir, Kadıasker Mustafa İzzet, Şefik, Hasan Rıza, Muhsinzâde Abdullah, Mehmed Şevki, AhmedÂrif, YesariMehmedEs`ad, Yesarizade Mustafa İzzet, Sami, Hacı Nazif, Fehmi, Abdülfettah, Aziz Aktuğ, Ömer Vasfi, Emin Yazıcı,Refet, Necmeddin Okyay, Hamid Aytaç, Macid Ayral, Halim Özyazıcıve Kemal Batanay`a ait eserler sergilendi.
 

Nadide eserler sergileniyor
Serginin açılışını Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, Prof. Dr. Uğur Derman ve birçok konukla beraber yaptı. Sergi, Vakıf Hat Sanatları Müzesi, Süleymaniye Kütüphanesi, İstanbul Şehir Müzesi, Topkapı Sarayı, Başbakanlık Dolmabahçe Ofisi ve özel koleksiyonlardan seçilen nadide eserlerden oluşuyor. Ayasofya Müzesi`ndeki sergide "Hattın Sultanları" olarak tanımlanan ve 115 eserden oluşan koleksiyon ilk kez bir arada sergileniyor.
 

Hat sanatı ruh mühendisliğidir
Kutlu Doğum Haftası kapsamında açılan serginin Osmanlı sultanlarının kendi hatları da dahil olmak üzere çok değerli eserlerden oluştuğunu anlatan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Hat sanatı bir ruh hendesesidir, bir ruh mühendisliğidir. Ruhtaki güzelliklerin tabiata yansımış şeklidir. Sanat en büyük sanatkara ulaşma aracıdır. Görülen eşyanın kopyalarını yapmaktan ibaret değildir. Görünmeyene ulaşma, en güzele vasıl olmanın aracı olmuştur. Ecdadımız tarih boyunca bu muhteşem Ayasofya`yı mabede dönüştürdüğü günden itibaren Hamdullah Efendi ile birlikte adeta hat sanatının merkezi olmuştur. Osmanlı`da yazılan Kur`anlar bütün dünyada aranan mushaflar olmuştur. Hele hele bizim mimarimiz hat sanatıyla buluşunca taş okuyan ve okunan birer ayete dönmüştür. Her taş okumaya başlamıştır. Her taş bir ayete dönüşmüştür" dedi.
 

Picasso hat sanatına hayran kalmıştır
Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bu sergiye çok büyük önem verdiklerini anlatan Görmez, sözlerini şöyle sürdürdü: "Müslümanların estetik duygusunun kaybolması kabul edilebilir bir şey değildir. Picasso hat sanatını görünce `gerçek resim budur` demekten kendini alamamıştır. Her bir hat sanatı ayrı bir mesaj içerir. Ben önce sevgili Peygamberimizin, cennet ehlinin iki genci diye anlattığı Hasan ve Hüseyin`i karşımda görüyorum. Sağımda Ali solumda Osman... Ali ile Osman`ın Hasan ile Hüseyin`i, Ebubekir ile Ömer`i camilerde birleştirmek, mezhep kavgasına giren İslam dünyasına büyük bir mesaj olmuştur. Hat sanatının seçkin örnekleri aynı zamandan Kur`an`dan ve hadislerden çok önemli mesajlar taşır."

 

Açılış konuşmaları ve kurdele kesiminin ardından Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem ve Prof. Dr. Uğur Derman sergiyi birlikte gezdi. Vatandaşlar da sergiye büyük ilgi gösterdi. Sergiyi ziyarete gelenler cep telefonları ve kameralarıyla sergilenen eşsiz hat sanatı eserlerininfotoğraflarını çekti.

 

Sergi 23 Nisan`a kadar devam edecek
İslam Kültür ve Sanat Platformu`nun katkılarıyla gerçekleşen sergi 12 Nisan-23 Nisan 2013 tarihleri arasında İstanbul Ayasofya Müzesi`nde, 18 Nisan-23 Nisan 2013 tarihleri arasında da Ankara Congressium`da sanatseverlerle buluşacak. Geçtiğimiz yıl Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Ayasofya`da düzenlenen Lisan-ı Hat ile Aşk-ı Nebi Hilye-i Şerif sergisi iki ayda bir milyon sanatsever tarafından ziyaret edilmişti. (Şükrü Gündüz / M.Erkan Yavuz - İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir