• DOLAR 34.587
  • EURO 36.416
  • ALTIN 2979.155
  • ...
Avrupa Konseyi'nden Yunanistan'a "Göçmen Yasasını gözden geçirin" uyarısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatovic, Yunan Parlamentosu'nu; STK'ların denizde yürüttükleri hayat kurtarma çalışmalarını ve Ege'deki insan haklarını izleme kapasitelerini ciddi şekilde sekteye uğratacak yasa tasarısını yeniden gözden geçirmeye davet etti.

Mijatovic, yaptığı açıklamada, "Sınırdışı ve Geri Gönderme Yasası"nın 40'ıncı Maddesine göre, Yunan Sahil Güvenliğinin yetki alanlarındaki STK faaliyetlerine kısıtlamalar getirdiğini belirterek bunlara uyulmaması halinde ağır yaptırım ve para cezalarına tabi olunacağını hatırlattı.

Yunan makamlara yaptığı uyarıda Mijatovic, "STK'lar mültecilerin, sığınmacıların ve göçmenlerin haklarının korunmasında aracıdır ve geri bildirimlerin veya diğer insan hakları ihlallerinin bildirilmesinde ve belgelenmesinde önemli bir rol oynar. Bu nedenle, STK'ların deniz yoluyla gelen kişilerle ilgili insan hakları faaliyetlerini daha fazla tehlikeye atabilecek ve Yunan Sahil Güvenlik operasyonlarının insan hakları standartlarına uygunluğunun gerekli incelemesini ciddi şekilde baltalayabilecek bu hükümden endişe duymaktadır." dedi.

İnsan Hakları Komiseri uyarısında şu ifadelere yer verdi:

2019 Tavsiyesi ve Mart 2021 izleme raporu doğrultusunda, Yunanistan da dahil olmak üzere tüm Avrupa Konseyi üye devletlerini denizde risk altındaki insanların yaşamlarının ve haklarının güvence altına alınması ve insan hakları savunucuları için elverişli bir ortam oluşturmak için STK'larla yapıcı bir şekilde çalışmaya çağırıyor. Tüm ülkeler yasama, yargı veya idari yollarla insan hakları savunucularını taciz etmekten veya çalışmalarını engellemekten kaçınmalıdırlar.

Mijatovic, açıklamasının sonunda, "STK'lar üzerindeki kısıtlamaların yanı sıra, Sınırdışı ve Geri Gönderme Yasası'nın, örneğin sığınma hakkı, geri göndermenin önlenmesi, hukuk yolları, çözüm yolları, iltica hakkı, sınır dışı etme hakkı, geri göndermenin önlenmesi, çözüm yolları, iade prosedürlerinde güvenceler ve geniş çaplı gözaltının önlenmesi gibi konuların Yunan makamları tarafından dikkate alınmadığını öğrenmek beni hayal kırıklığına uğrattı. Parlamento üyelerini, tasarı kabul edilmeden önce, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Mülteci Sözleşmesi dahil olmak üzere Yunanistan'ın yükümlülüklerini tam olarak yansıtmasını sağlamak için bu tavsiyelerden yararlanmaya çağırıyorum." ifadelerini kullandı. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir