• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Gaziantep İl Sağlık Müdürü Tiryaki: Mavi kategoriye girmeyi başardık
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Gaziantep'te ilk doz aşı oranının yüzde 75'i geçtiğini ve “mavi” kategorideki illerin arasında yer aldığını açıklamıştı.

Bakan Koca, “Merhaba Gaziantep, şimdi kalemiz gibi bir mavimiz var. Kovid-19'a karşı ilk doz aşı oranımız yüzde 75'in üzeninde. Devam dozlarıyla riski olması gerektiği gibi azaltalım.” ifadelerini kullandı.

 

Risk haritasına göre Gaziantep'teki aşılama oranı yüzde 75,6 seviyesinde bulunurken hedefin daha da yüksek olduğu belirtiliyor.

Gaziantep’te aşılama oranındaki artış her geçen gün sürerken vaka sayısında da hissedilir seviyede artış görülmeye başladı.

Türkiye'nin en kalabalık şehirleri arasında yer alan Gaziantep’te aşılama oranındaki artış her geçen gün sürmesine rağmen vaka sayısında da hissedilir seviyede artış görülmesine karşı yetkililer, aşı çağrısında bulunuyor.

Kentte yüzde 75’i geçen aşılama oranı nedeniyle aşılamada mavi kategoriye geçilen Gaziantep’te aşı çalışmaları ile aşılanma oranı artıyor.

Gaziantep İl Sağlık Müdürü Doktor Ümit Mutlu Tiryaki, Covid-19 salgını mücadele kapsamında, 18 yaş ve üstünde bir doz aşılama oranında mavi kategoriye geçen Gaziantep'te yürütülen çalışmalarla aşılama oranının arttığını belirtti.

Aşılama oranını artırmak için mobil ekiplerin köy köy gezdiğini, alışveriş merkezi, sanayi tesislerinde ve kentin büyük meydanlarında aşılama çalışmalarının devam ettiğini belirten Tiryaki, şu ana kadar üçüncü doz da dahil yaklaşık 1 milyon 700 bin doz aşı yaptıklarını söyledi.

“Mavi kategoriye geçmeyi başardık”

Gaziantep’in aylardan beri aşılamada hedefinin mavi kategori olduğunu belirten Tiryaki, “Eylül ayında mavi kategoriye geçeceğimizi hesaplıyorduk, çok şükürde öyle oldu. Şu anda il olarak yaptığımız aşıya oranına baktığımızda bir milyon 725 bin civarında aşı uygulamamız var. Bunun içerisinde hem birinci hem ikinci hem de üçüncü doz aşılarımız var. Doz açısından baktığınızda Türkiye'de en yüksek doz aşı yapan 12’inci iliz. Bu kadar yüksek aşılama yapmamıza rağmen maalesef mavi kategoriye geçmemiz gecikti. Bunda da en büyük etken ilimizdeki nüfusun genç nüfus olmasıydı. Türkiye'deki en genç 3’üncü nüfusa sahip iliz. Böyle olduğundan dolayı da biraz geriden geldik, nüfusumuz hedef nüfus olarak biraz daha geç hesaplanmaya başladı. Fakat yine de iyi bir ivme yakaladık. Çünkü Gaziantep olarak zorlu bir coğrafyadayız. Bazı etkenler var. Özellikle aşıya karşı temkinli yaklaşan insanlarımız var. Fakat buna rağmen onların ikna edilmesi ve aşı olma noktasında bize yardımcı olmaları sayesinde en sonunda mavi kategoriye geçmeyi başardık. Aşılama oranında dün itibariyle yüzde 75.6’ydık ama bugün bu rakam yüzde 76’ının üzerine çıkacak.” dedi.

“Hastanelerimizde ciddi bir doluluk başladı”

Normalleşe süreci ile birlikte ciddi bir rehavet ortamının oluştuğunu belirten Tiryaki, “Aşı oluyoruz, maviye geçtik diye maalesef insanlarımız fazla rahat davranmaya başladı, bu bizim istemediğimiz bir sonuç. Evet, aşılama yapıyoruz, hastalığa karşı insanlarımızı, ilimizi korumaya çalışıyoruz. Fakat mavi olmak demek her şey bitti anlamına gelmiyor. Çok ciddi olarak sokaklarda gördüğümüz bir tablo var; insanlarımız normalleşme ile birlikte her şeyin veya virüsün tamamen ortadan kalktığını düşünmeye başladılar. Ama şu anda ne yazık ki tablo böyle değil. İlimiz açısından baktığımızda şu an hastanelerimizde ciddi bir doluluk başladı. Servislerimizde yaklaşık yüzde 75 civarında doluluk var. Hastanelerimizde belli bir miktarda yoğun bakım ünitelerini ve servisleri Kovid-19 hastalarımız için ayırıyoruz. Aynı şekilde nokta servis yataklarımızda yüzde 75'lere geldi, bu oldukça ciddi bir rakam. Yoğun bakım doluluk oranlarımız ise yüzde 90’lara ulaştı. Şu an hem kamu hem özel hastanelerimizde ciddi bir yoğunluk yaşanmaktadır. Buradan da çıkan sonuç; evet aşılamada iyi bir ivme kazandık, fakat aşısız olan vatandaşlarımızda ciddi bir şekilde hastalığa yakalanma söz konusu. Aşısızlar içerisinde biz doz aşı olanları da katıyoruz. Çünkü bir doz aşının şu an yeteri kadar koruyuculuğu yoktur. Mutlaka ikinci doz aşının yapılması gerekiyor. İkinci doz aşı yapıldıktan sonra en az 14 gün sonra koruyuculuk başlıyor. Bu sürecin ciddi bir şekilde yönetilmesi gerekiyor. Aksi takdirde ne yazık ki hastalığa yakalanmak içten bile değil. Bunun önüne geçebilmek adına da hızlı bir şekilde aşısını yaptırmayan vatandaşlarımızın bize ulaşmalarını ve aşıların yaptırmalarını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Vatandaşların aşı konusunda hiçbir tereddüt yaşamamaları gerektiğini belirten Tiryaki, vatandaşların aşı olması yoğun çalışmalar yaptıklarını ve aşıya ulaşılabilirliği kolaylaştırdıklarını ifade etti.

“Sosyal yaşamımızda da halen eski kuralların geçerli olduğunu unutmayalım”

Vatandaşların aşıya ulaşmada sıkıntı yaşamamaları için kentin büyük meydanları başta olmak üzere değişik noktalarına aşı çadırları ve istasyonları kurduklarını bildiren Tiryaki, “Lütfen o tereddütlerden, kafalarındaki soru işaretlerinden vazgeçsinler. Bilimsel olmayan açıklamalara, arkasında çalışması yapılmamış, sadece kendi oturduğu yerden ahkâm kesenlerin sözlerine inanmasınlar ve aşılarını yaptırsınlar. Sıkıntılı bir süreç olsaydı, bundan yaklaşık 9 ay önce ilk aşımızı yaptırdık, bizlerde ortaya çıkardı. Şu ana kadar herhangi bir sorun sıkıntı yaşanmadığına göre elimizdeki tek silahta pandemiye karşı aşı olduğuna göre lütfen aşılarını mutlaka gelip yaptırsınlar. Aşıda yeterli değil, mutlaka sosyal yaşamımızda da halen eski kuralların geçerli olduğunu unutmasınlar.” şeklinde konuştu.

“Kurallara uyarsak artan vaka sayılarımızı düşürmeyi başarırız”

Tiryaki, Covid-19’a yakalanan ve hastanede yatan birçok kişinin hastalığa taziyelerde veya düğünlerde yakalandığını söylediğini belirterek, “Bu durumda o bölgelerde çok aşırı sayıda bulaşın olabileceğinin göstergesidir. Şu anda evet normalleşme yaşanıyor, biz taziye ve düğünlere ‘gidilmesin’ demiyoruz ancak gidildiği zaman maskelerini taksınlar, ikramda bulunmasınlar, ikramları kabul etmesinler, sosyal mesafeli otursunlar, kısa süreli oturup karşısındaki insanın hal ve hatırını sorduktan sonra o bölgeden uzaklaşırlarsa inşallah şu anda çok aşırı artan vaka sayılarımızı düşürmeyi başarırız.” diye konuştu.

“En çok vaka 1-45 yaş arasında görülüyor”

Şu anda ortaya çıkan vakalarımızın yaş gruplarının 15-45 yaş aralığında daha çok kümelendiğini ifade eden Tiryaki, “Biz, günlük olarak sürekli pandemi toplantıları yapıyoruz. Bu toplantılarda bizim belli verilerimiz var. Bunları gözden geçiriyoruz. Bu verilerimizden bir tanesi de günlük hastalığa yakalanan hastalarımızın yaş aralıklarına bakıyoruz. Bu şekilde bir tablomuz var. Daha önceki pik dönemlerine baktığımızda bu yaş aralığında daha çok 50 yaş ve üzerinde kümelenme oluyordu. Fakat şu anda son dönemde Kovid’e yakalanan hastalarımıza baktığımızda özellikle 15 ile 45-50 yaş aralığında ciddi bir kümelenme görüyoruz. Hatta bunun içerisinde en çok 20 ile 45 yaş arasında ciddi bir kümelenme var. Yaş grubu düştü, ilk başta aşılamaya başladıklarımız 50 yaş üstüydü. Şu anda onlar daha az hastalığa yakalanıyorlar. Ama aşısız olan ve daha genç yaş grubundakilerin daha fazla hastalığa yakalanıyorlar.” dedi.

Delta varyantlı vaka sayılarının arttığını belirten Tiryaki, vatandaşları dikkatli olmaları, maske, mesafe ve temizlik kurallarına uymaları konusunda uyardı.

“Okullarımız kapanmasın, yeni yasaklar başlamasın”

Delta varyantının biraz daha bulaşıcı ve hastalık riskinin yüksek olduğunu belirten Tiryaki, maskenin, mesafenin ve temizliğin mutlaka ön planda olması gerektiğini ifade ederek şunları söyledi:

“Delta varyantını gördüğümüz kadar en büyük sıkıntısı genç yaş gurubunda bile hasta yatışını artırıyor. Hastalık yükü yüksek ve daha fazla hastaneye yatan vatandaşımız var. Onun için ‘ben gencim, hastalığı kolay atlatırım, nasıl olsa bana bir şey olmaz’ gibi rahat davranılmasın, mutlaka aşılar yapılsın. Mutlaka maske, mesafe ve temizlik kurallarına uyulsun. Çünkü sokakta şu anda bakıyorum maske takana garip bakılır hale gelmiş durumdayız. Lütfen yine eskisi gibi birbirimizi bu konuda uyaralım, disiplinimizi sağlayalım ve dikkatli olursak inşallah bir-iki ay içerisinde rahatlarız. Okullar açılıyor, tatil dönüşleri başlayacak, bunlarda üzerimize bir risk bindiriyor. Bunlardan dolayı da vaka sayısının ne yazık ki artma riski var. En azından bu süreyi güzel atlatalım, okullarımız kapanmasın, yeni yasaklar başlamasın.” (İLKHA)

 

 



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir