Gaziantep Kent Konseyi: Yesemek’teki inşaat çalışmalarının durdurun
Gaziantep Kent Konseyi, İslahiye ilçesindeki Yesemek Açık Hava Müzesi ve Heykel Atölyesi civarında gölet için yapılan çalışmalarda arkeolojik eserlere zarar verilmesine göz yumulduğunu belirterek bu yanlıştan dönülmesini istedi.
Gaziantep Kent Konseyi hizmet binasında düzenlenen basın toplantısında yapılan sunum eşliğinde Yesemek Açık Hava Müzesi ve Heykel Atölyesi civarında Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapımına başlanan göletin çalışmaları esnasında müzeye ve eserlere zarar verildiğine dikkat çekildi.
Yesemek Açık Hava Müzesi ve Heykel Atölyesi’nde kent yararına inanılmaz eserlerin ortaya çıktığını belirten Gaziantep Kent Konseyi Başkan Yardımcısı Sıtkı Severoğlu, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Yesemek Açık Hava Müzesi ve Heykel Atölyesi'nde yeni bir imparatorluk kentinin varlığının ortaya çıktığını belirtti.
Gölet çalışmaları nedeniyle Yesemek Açık Hava Müzesi ve Heykel Atölyesi’ndeki eserlerin çalışmanın gölgesinde kaldığını belirten Severoğlu, Yesemek Alan Başkanlığından alınan gerekli bilgi belgeler ve dökümanlara göre, gölet çalışmasının Yesemek Açık Hava Müzesi ve Heykel Atölyesi’ne ve eserlere kesin zarar verdiğinin tespit edildiğini ifade etti.
Birinci derece arkeolojik sit alanında tahribat yaşandığını, bu nedenle soruşturma açılması gerektiğini belirten Severoğlu, eserlere verilen zararlar hakkında tutanakların tutulduğunu belirtti.
Özellikle de kurul kararları ve inşaat çalışmaları sırasında eserlere verilen zararların 27 Ağustos 2020 tarihinde öncelikle Kültür Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Valiliği ile paylaşıldığını bildiren Severoğlu, “Durdurulmuş olan Yesemek Gölet inşaatının tekrar başlatılmasına kesinlikle izin verilmemesi ve 1'inci derece Arkeolojik Sit Alanı'nı tahrip eden kişiler hakkında 2863 Sayılı Kültür Varlıkları Koruma Kanunu’na muhalefet suçundan soruşturma başlatılması talep edilmiştir.” dedi.
Yesemek Gölet inşaatının tekrar başlatılmaması için kentteki STK’ları yasal yollara başvurduğunu ifade eden Severoğlu, dava süreçlerinin devam ettiğini söyledi.
Birinci derece Arkeolojik alanlardaki yapı yasağına rağmen verilen kusurlu izinlerin ve ihmallerin söz konusu olduğunu belirten Severoğlu, müze denetiminde yapılan çalışmalarda arkeolojik eserlere zarar verilmesine göz yumulmasına tepki gösterdi.
Gaziantep Üniversitesi adına Gaziantep İli İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde gerçekleştirilen “Yesemek Hitit Heykel Atölyesi ve İslahiye-Nurdağı” başlıklı projenin 10.06.2019-14.07.2019 tarihleri arasında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Gaziantep Üniversitesi’nin maddi ve ekipman desteği ile gerçekleştirilen Yesemek Hitit Heykel Atölyesi ve İslahiye-Nurdağı Bölgesi Yüzey araştırması sonuç raporunda açıkça, fotoğraflarıyla eserlerin zarar gördüğünün anlaşıldığını belirtti.
Doğru planlamaya dayanmayan sulama göleti yatırımının yol açtığı büyük israfın olduğunu ifade eden Severoğlu, bölgenin aynı zamanda birinci derece deprem bölgesinde yer aldığını ve tabi afetlerle çıkabilecek büyük risklerin söz konusu olduğunu belirtti.
İstenmeden de olsa UNESCO sürecine ve Gaziantep turizmine zarar verildiğini belirten Severoğlu, Yesemek Alan Yönetimi planında yer alan bilgi, belge ve tespilere göre birinci derece Arkeolojik Sit alanın zarar gördüğüne dikkat çekti.
Severoğlu, proje sahasının ve rezervuar alanının tamamının Yesemek Yönetim Alanı sınırları içerisinde kaldığını belirterek, projenin rezervuar alanın yaklaşık 26,700 metrekarelik bölümü ile göletin gövde inşaatının yaklaşık 27,300 metrekarelik bölümün Yesemek 3’üncü derece Arkeolojik Sit sınırları içerisinde kaldığını belirtti.
Yesemek Gölet’inin yapılmasının aynı zamanda bölge için risk oluşturduğunu ifade eden Severoğlu, Yesemek köyünde yaşayanların hayatının her şeyden önemli olduğunu ve bir deprem sonrasında ise geçtiğimiz günlerde Karadeniz Bölgesinde yaşanan sel afetinin yaşanması halinde benzer taşkınların sorumlusunun kim olacağını sordu.
Projelerde bu konuda herhangi bir bilimsel çalışma ve veya simülasyona rastlanmadığını belirten Severoğlu, “Sonuç olarak, elde ettiğimiz bilgi ve belgeler, yapılan yazışmalar çok kıymetli bir Kültürel Miras olan Yesemek’in koruyabilmek için ve tahribatın durdurulması konusunda üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirebilmek için konu tarafımızdan yargıya taşınmıştır.” ifadelerini kullandı.
“Davalarımızın sonuçlarını saygı ile beklemekteyiz”
Açılan davada, ihalenin ve inşaat çalışmalarına imkan veren kurul kararlarının iptalinin talep edildiğini belirten Severoğlu, “Bizler İdare Mahkemelerinde açtığımız hukuka aykırılıklar hakkındaki davalarımızın sonuçlarını saygı ile beklemekteyiz ve bu hususta bir yorum yapmamaya özen ve dikkat gösteriyoruz. Konu tarafımızdan dikkatle ve ilgi ile takip edilmekte olup Yesemek Alan Başkanlığının yürüttüğü çalışmalarda danışma kurulunda yer almakta ve katkıda bulunmaktayız.” şeklinde konuştu.
“Yesemek’te gölet için yapılmış ve yapılabilecek yanlışlardan dönülmelidir”
“Büyük yanlışa lütfen mani olun” diyen Severoğlu, “Gaziantep Valimiz Davut Gül’e, Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin’e, Gaziantep milletvekillerimize, İslahiye bölgesinden eski milletvekilimiz Şamil Tayyar’a öneri, beklentilerimiz ve açık çağrımız; Yesemek’te gölet için yapılmış ve yapılabilecek yanlışlardan dönülmelidir. Bölgede bir deprem veya sel gibi tabi afet yaşanırsa Yesemek köylülerinin can güvenliğinde kim sorumlu olacaktır? Alanda onlarca kültür varlığı çıkmasına rağmen 2863 Sayılı Kanun ve Kültür Varlıkları Koruma Kurulu ilke kararlarına aykırı olarak çalışmalara devam edilmiş, suç oluşturan bu durumla ilgili neden herhangi bir işlem yapılmamış, suç duyurusunda bulunulmamıştır? Bu sorunun cevabı aranmalıdır. Yesemek ile ilgili Büyükşehir Belediyemizin yürüttüğü UNESCO kalıcı listesine dahil olma çalışmasının kararlılıkla yürütülmesi gerekmekte ve her Gaziantepli bu çabaya destek vermelidir. UNESCO kalıcı listesine Yesemek girmez ise sorumlu kim olacaktır? DSİ, İslahiye bölgemizde sulama kanalları ve boruları tamamlanmadığından dolayı sulama yapılamayan 350 bin hektarlık alanın eksiklerini tamamlamalıdır. Tahta köprü İslahiye ilimizde olup buradan İslahiye tarımsal alanları neden yararlanamamaktadır? Bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonrada konunun hassasiyetle takipçisi olacağız.” diye konuştu. (İLKHA)