• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın, basın mensuplarıyla bir araya geldi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Memur-Sen Genel Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, önemli bir süreç olan 6. Dönem Toplu Sözleşmesi’ni geride bıraktıklarını aktardı.

Toplu sözleşme 4 milyonu bulan kamu görevlisi, 2 milyonu bulan memur emekçisi olmak üzere 6 milyon üzerinde insanı ilgilendirdiğini söyleyen Yalçın, “Toplu sözleme Türkiye’deki en büyük sosyal politika aracı. En yüksek toplumsal mutabakata hizmet edebilecek mekanizmadır. Bu son toplu sözleşmede 92 adet yeni kazanım aldık. Bunun yanında 87 adette geçmişte aldığımız kazanımın miktarını aktardık. 258 kazanım olan 5. Toplu Sözleşme sürecinde 258 kazanıma ulaştığımız rakam bu toplu sözleşmeyle 350’ye ulaşmış durumda. Bu da çok ciddi bir rakamdır. Toplu sözleşmenin bereketi acısından son derece kıymetli.” dedi.

“Kamu görevlilerin örgütlenmesi Türkiye ve dünyada örnek gösterilen bir örgütlenme”

Toplu sözleşme sadece ilk oransal rakamla değerlendirilmesi son derece yanlış olduğunu söyleyen Yalçın devamında şunları söyledi:

“Oransal rakamla bile değerlendirilmiş olsa yüzde 28.61’lik maaşlara iki yıllık yansıması olacak bir genel toplu sözleşme var. Örgütlüler açısından burada 400 TL toplu sözleşme ikramiyesiyle birlikte yüzde 30’un altında bir iyileştirme hiç kimsede yok. Maaşlara 30 ila 40 arası bir iyileştirme var. Örgütlülük bizim açımızdan son derece önemli. Kamu görevlilerin örgütlenmesi Türkiye’de de dünyada da örnek gösterilen bir örgütlenme. Biz bu açıdan kamu görevlileri içerisinde 2 milyon 600 bini aşan kitlenin örgütlenebileceği varsayıyor. Çünkü polis, asker ve yüksek yargı çalışanları örgütlenemiyorlar. Bu açıdan örgütlenemeyenleri dışta bıraktığımızda kamu personelli içerisinde örgütlenebilecek kişilerin sayısı 2 milyon 600 bin civarında. Bunun bir milyon 700 bini örgütlenmeyi sağlamış pozisyonda ve arada örgütlenebilecekler arasında yüzde 36’lık bir örgütsüz kitlemiz var.”

"Toplu sözleşmelerde işçi sendikalarıyla memur sendikaları aynı değil"

İşçi sendikası ile memur sendikası arasındaki fakla ilgili bilgi veren Yalçın, “Bizim toplu sözleşmemizin işçi toplu sözleşmesinden ayrılan yanları var. Eğer işçi sendikasıyla memur sendikası birebir değerlendirilirse bu kesinlikle ilk düğme yanlış iliklenmiş demektir. İşçi toplu sözleşmesinde kamuda 700 bin işçiyi ilgilendiren bir genel toplu iş sözleşme süreci yürüyor ve çerçeve sözleşmeden sonrada iş kolu sözleşmeleri sırasıyla süreç boyutuyla devam ettiriliyor. En son taşerona geçenler dahil olmak üzere 700 bin kişi memur toplu sözleşmesinde örgütlü olan olmayan tüm kamudaki çalışanlarla birlikte memur emeklileri de bu raşece dahil ediliyor. 6 milyon insan bu kapsamın içerişinde milli gelirden gelen payı belirlemeye çalışıyoruz. İşçi sendikalarında 6 ay çalıştıktan sonra enflasyon rakamını 6 ay gördükten sonra masaya oturuluyor.” dedi.

“Mamurların önümüzdeki 2 yıla 6 ay kala toplu sözleşmeleri başlıyor”

Konuşmasının devamında Yalçın, “Yani 2021-2022’yi görüştüler onlar 2021’in ortasında pazarlık başladı. Yani 6 ay içerisinde 8.45 enflasyon görüldü ondan sonra sözleşme süreci başladı. 8.45 enflasyon 6 ayda cereyan etti dolayısıyla önündeki üç 6 aylık dönem içinse yüzde 5’lik bir iyileşmeyle söylemeyi tamamlamış oldular. Ama 6 ay içerisinde gerçekleşen 8.45 enflasyondan sonra sözleşme irat edildiği için geriye dönük 6 ayı peşin alacaklar. Ocak 1’den itibaren ilk 6 ay zammını peşin alacaklar. Sistem bu şekilde işliyor. Bizde şöyle önümüzdeki 2 yıla 6 ay kala yani bizim toplu sözleşmemiz 2022-2023 yıllarını kapsıyor. 2021’in içindeyiz 2021’i bir önceki toplu sözleşmede görüşmüş durumdayız. Önümüzdeki 2 yıla 6 ay kala sözleşme süreci başlıyor ortada gerçekleşmiş enflasyon farkı yok. Hedef enflasyon rakamları ve hedef büyüme rakamları üzerinde masaya gelinen bir sistematik söz konusu. Onun için işçi sözleşmesiyle memur sözleşmesini birebir kıyaslamak baştan düğmeyi yanlış iliklemek ve baştan yanlış yapmak demektir. Biz bu kargaşayı ortadan kaldırma konusunda bu konuda gayretliyiz, istekliyiz ve 4688 sayılı yasanın değişmesi konusunda uzun süredir bir gündem oluşturuyoruz. Bizim toplu sözleşmelerimiz işçi toplu sözleşmeleri gibi aynı döneme denk gelsin aynı sistematik üzerinde yürüsün. Hem toplumda bir algı yanılması olmasın hem de 6 ay çalıştıktan sonra enflasyon rakamlarını görelim ve ondan sonra toplu sözleşmeyi bizde masada bunun üzerinden yürüyelim.” ifadelerini kullandı.

“Bu toplu sözleşme kazanım yoluyla en yüksek toplu sözleşmedir”

Bu toplu sözleşme diğer toplu sözleşmelerinden ayrılan birkaç tane yönü olduğunu belirten Yalçın, “Bu toplu sözleşme kazanım yoluyla en yüksek toplu sözleşmedir. Kapsam yönüyle en geniş toplu sözleşme. Örgütlüğe özel önem atfeden toplu sözleşme. Örgütlüğün örgütlendiği bir toplu sözleşme. En reformist toplu sözleşme çünkü bizim masada bazı konulara ilişkin getirdiğimiz konular. Bunlar masanın kapsamında değil, yasanın sınırları içerisinde değil bunu burada görüşemeyiz dolayısıyla bu konu gündemimizde değil diyerek masada direk defans yapılan konuların bazıları bu masada direk ana konu haline dönüşmüş durumunda.” şeklinde belirtti.

Yapılan konuşma sonrası Yalçın, basın mensupların sorularını cevapladı. (İLKHA) 









Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir