• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından okulların 6 Eylül'de açılmasının duyurulmasının ardından gözler kırtasiyecilere çevrildi.

Salgın süreci nedeniyle okulların uzun aralıklarla bir açılıp bir kapanması paralel olarak kırtasiye malzemeleri satan iş yerlerine de olumsuz bir tablo olarak yansıdı. Zor günler geçiren kırtasiyeciler, umudu 6 Eylül tarihine bağlamış durumda.

Okulların açılacak olması nedeniyle hareketli günler yaşayan kırtasiyeciler, bütün ürünlerde olduğu gibi kırtasiye malzemelerine de büyük oranda zamlar yapıldığını belirtti.

 

Yaklaşık 1 buçuk yıldır örgün eğitimin yapılamadığını, bu durumun birçok sektörü etkilediği gibi kırtasiye sektörünü de ciddi anlamda etkilediğini ifade eden Kırtasiyeci Murat Bayram, kırtasiyeciler olarak 1 buçuk yıldır ayakta kalma mücadelesi verdiklerini söyledi.

Salgın sürecinde ödemelerini yapmada çok zorluk yaşadıklarını belirten Bayram, "Yayınevlerinden ciddi bir destek alamadık. Ödemeler noktasında bize ciddi bir katkıları olmadı. Hükümet de kırtasiyecilere ciddi anlamda destekte bulunmadı. Kira yardımı yapılan sektörlerin içinde de kırtasiyeler yoktu. Bu 1 buçuk yılın ardından son yapılan açıklamada 6 Eylül'de okulların açılacağı söylendi. Bu durum bir nebze de olsa bizim için umut verici bir gelişmedir. Bizler de 6 Eylül'de okulların açılmasını bekliyoruz." dedi.

Murat Bayram

"Yüzde 15-20 oranında zamlar yapıldı"

Ülke olarak ekonomik anlamda sıkıntıların yaşandığını ve bu durumun kırtasiye sektörüne de yansıdığını dile getiren Bayram, "Bütün ürünlerde olduğu gibi kırtasiye malzemelerine de ciddi zamlar geldi. Yardımcı kitaplarına yüzde 15-20 civarında zam yapıldı. Bizler de öğrencilere yardımcı olmak için kampanyalar yapıyoruz. Fiyatlar artmasına rağmen bu durumu satışlarımıza pek yansıtmadık. Gittiğimiz fuarlarda, geçen sene sattığımız fiyattan bu sene alma durumunda kaldık. Arada ciddi bir fiyat farkı var. Bu zamları da herkes kendince haklı sebepler öne sürerek yaptığını söylüyor. Kâğıt grubuna ciddi anlamda zam geldi. Geçen sene A4 kâğıdının topunu 15-16 TL'den satarken bu yıl 20-25 TL bandında satıyoruz. Bu da kâğıt grubuna gelen zamlardan dolayıdır. Bunun yanında bizler eksikliklerimizi tamamladık ve sektör olarak eğitim-öğretim sezonuna hazırız." ifadelerini kullandı.

"Geçen sene 200-300 TL'ye dolan bir çanta bu sene 500-600 TL'ye ancak doluyor"

"Bugün yağa nasıl zam geldiyse maalesef plastiğe de o denli zam geldi." diyen Bayram şu ifadeleri kullandı:

"Kalem ve diğer malzemelere de zam geldi. Bizler satış prensiplerimiz gereği fiyatları pek arttırmadık ama piyasanın geneline bakıldığında fiyatların arttığını görebiliyoruz. Kırtasiye malzemelerinde kalite ve marka anlamında farklılıklar gözlenebilir. Ancak orta kalitede bir kırtasiye alışverişin maliyeti 500-600 TL civarındadır. Çünkü geçen yıl sattığımız fiyata bu sene malzemeleri biz aldık maalesef ve bu da ister istemez fiyatlara yansıyor. Kâr oranı ve KDV gibi eklentileri de hesapladığımızda geçen sene 200-300 TL'ye dolabilen bir öğrenci çantası bu sene 500-600 TL'ye ancak dolabiliyor." (İLKHA)                 

 

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız