• DOLAR 34.656
  • EURO 36.369
  • ALTIN 2928.271
  • ...

Adıyaman’da kurulacak Tarım Mükemmeliyet Merkezi ortaklık protokolü, Valilik Makamında Vali Mahmut Çuhadar, Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Dr. Fahrettin Poyraz ve Belediye Başkanı Süleyman Kılınç arasında imzalandı.

 Adıyaman’da kurulacak Tarım Mükemmeliyet Merkezi ile bölge için önem arz eden tarımsal ürünlerin katma değerinin artırılması, markalaşması, pazarlama faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi ve istihdam olanaklarının sağlanması hedefleniyor. Proje kapsamında, tarımsal ürünlerin katma değerini artıracak üretim tesislerin kurulması, (Badem işleme ve sebze meyve kurutma tesisi) tarımsal ürünlerin ömrünü uzatacak şekilde soğuk hava deposunun geliştirilmesi ve tarımsal üretimin temelini oluşturan fide üretimine ilişkin koşulların iyileştirilerek yerli fide üretiminin geliştirilmesi planlanıyor.

Tarım Mükemmeliyet Merkezi ile ilgili bilgi veren Vali Mahmut Çuhadar, “Bilindiği gibi Adıyaman bir tarım kentidir. Adıyaman Türkiye genelinde badem üretiminde birinci sırada, Nar üretiminde dokuzuncu, Antep Fıstığı üretiminde dördüncü ve Trabzon Hurması üretiminde dördüncü sırada yer almaktadır. Bu ürünlerin hepsi artı değer üretebilecek ürünler. Tarım Kredi Kooperatifimizin Kâhta ilçemizde işleme tesisi bulunuyor. Onun devamı niteliğinde Adıyaman’a kazandırdığımız Tarım Mükemmeliyet Merkezi projemiz bulunmaktadır. Tarım Mükemmeliyet Merkezi Projesi kapsamında yıllık 500 bin ton kapasiteli badem işleme tesisi, 1 ton kapasiteli soğuk hava deposu, yıllık 135 ton kapasiteli meyve ve sebze kurutma tesisi ve 5 milyon fide ve fidan üretebilecek bir sera olacak." dedi.

Tarım Mükemmeliyet Merkezi Projesinin kollektif bir proje olduğunu belirten Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Dr. Fahrettin Poyraz ise, “Tarım Kredi Kooperatifleri olarak bu proje ile amacımız, Adıyaman’ın önde gelen ürünlerinden olan bademin katma değerini yüksek bir ürün haline dönüştürüp iç piyasaya ve dış pazara taşımaktır. Dünya ile rekabet edebilecek kalitede ürünlerimiz var. Adıyaman’da gerekli alt yapının kurulması, markalaşmasının sağlanması ve tanıtımının yapılması gerekiyor. Biz bugün burada bu protokolü imzalayarak önemli bir adım atmış olacağız. Tarım Kredi Kooperatiflerinin iştirakleri olarak bizde üzerimize düşeni yapıp, bu ürünün hem katma değere dönüştürülmesi hem de markalaşması için önümüzdeki süreçte tüm imkânlarımızı seferber edeceğiz. Bugün Türkiye genelinde 450 civarından parekende sektöründe bir market yapılanmamız var. İnşallah bunu daha ileri rakamlara taşıyacağız. Bu projede emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Belediye Başkanı Süleyman Kılınç ise, "Bu proje,  Adıyaman bademinin katma değerini yüksek bir ürüne dönüştürme noktasında çok ciddi bir atılım. Bu proje memleketin hem ekonomisine hem de istihdamına önemli katkılara sunacak bir projedir. Amacımız badem üretimin daha da artırmaktır. U projenin ilimize hayırlı olmasının diliyor, emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu. (İLKHA)