• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Pazar Günü Sınava Giriyoruz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sizler için sınav öncesinde on tavsiyemiz var:  1. Sınavdan bir iki gün önce (cuma, cumartesi) mümkünse sınav yerlerinizi görün. Ulaşım için en uygun seçeneği bulun.

2. Çalışmanızı bugün (cuma) kesin, cumartesi gününü iyilik üzerine değerlendirin, arkadaşlarınızla buluşun, ziyaretlerinizi yapın varsa bir etkinliğe katılın.

3. Sınav akşamı (ve sabahı) sizi rahatsız edecek yemekler yemeyin. Uyumak için kendinizi zorlamayın. Ama uykunuz gelecekse 7–8 saat uyuyacağınız şekilde bir planlama yapın.

Uykunuz gelmiyorsa paniklemeyin, inanın gece uyuyamayan sınavda hiç uyumaz. Uykusuzluk problemi yüzünden sınav kaybedenler on binde bir değildir. Uyku için sakın ilaç almayın; kimileri elma, kimileri yoğurt tavsiye eder ama herhalde bunların etkisi kişiye göre değişiyor.

Uykusuzluğun nedeni belirsizliğin yol açtığı strestir, stresin zıddı sükûnettir.  “İman edenlerin gönülleri Allah’ın zikri ile sükûnete erer. Bilesiniz ki kalpler ancak Allah’ı anmakla huzur bulur” (Rad: 28)

Uyku sorunu yaşıyorsanız yatağınıza girip tavsiye edilen kısa süreleri okuyunuz. Ardından dudaklarınızı hiç kıpırdatmadan sadece içinizde ve kalb ritmiyle uyumlu olarak kendinizi olabildiğine rahat bırakıp adeta uyuşmuş sayarak “Allah… Allah… Allah…” deyiniz. Öncülerimizden Şeyh Halid Hazretlerinin ve ondan öncekilerin tavsiyesi olan bu zikir, inşaallah sükûnet bulmanızı ve huzur içinde uyumanızı sağlar.

4. Sınav yerine sınava en az yarım saat- kırk beş dakika kala ulaşacak şekilde evden çıkınız.

5. Sınavda heyecanlanacaksınız. Heyecan, Rabbimizin nimetidir; onsuz hayatın tadı olmaz. Önemli olan, onu bir dost olarak karşılamanız ve ondan ürkmemenizdir. Düşman sanmazsanız sınavda sizi diri tutar. Düşman sanıp onunla uğraşırsanız, “Eyvah” deyip ondan kurtulma yoluna giderseniz iyi yapmamış olursunuz.

6. Büyüklerimiz her yerde “iman ve akıl” demişlerdir. Ne yaparsanız yapın neticenin Rabbimizin elinde olduğunu unutmayınız, tevekkül ediniz ve duygularınıza teslim olmayınız. Şu soru zor deyip öfkeye kapılmayın, kolay deyip ayağınızı yerden kesecek bir coşkuya kapılmayınız. Karşınıza yapamayacağınız soru çıkarsa yapabileceklerinizi çözmeye bakınız.

7. Sorulara hakkını veriniz, ne çok hızlı geçiniz ne de soruya takılınız; sonraya bırakmayı biliniz. Zaman önemlidir.

8. Kaydırma tehlikesine karşı çözdüğünüz her soruyu işaretleyiniz.

9. Emin olmadığınız soruyu mutlaka boş bırakınız.

10. Gözden geçirmeye zaman bırakınız. Ama yanlış olduğundan emin olmadığınız hiçbir cevabınızı değiştirmeyiniz.

Bir anı: 

İngilizce sınavına girmiştim. Kendimden emindim, yüksek bir puan alacaktım. Ama o yıl sistem değişmiş, hem süre sınırlandırılmıştı hem sorular zorlaştırılmıştı. İlk sayfayı açtım. “Eyvah!” diyecekken en bildiğim yeri tercih ettim, çeviriye geçtim. Rahatladım. Tekrar birinci sayfaya dönüp baktım, eskisi kadar zor gelmedi, birinci sayfa. Sonuçlar açıklandı, durum beklediğimden çok çok iyiydi.

Eminim bu hikâyeden size de bir pay düşüyor.

 

Allah (cc) yardımcınız olsun…

Abdulkadir Turan / Doğruhaber

Bu haberler de ilginizi çekebilir