• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

DOĞRUHABER / Hasan Işık

 Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, özel bir TV kanalında mutabakatla sonuçlanan 6. Dönem Toplu Sözleşme hakkında değerlendirmelerde bulundu.

“MEMURLAR, 2022 VE 2023 YILLARINI KAPSAYACAK ŞEKİLDE %26’LIK BİR ORANSAL ZAM ALACAK”

  1. Dönem Toplu Sözleşme’de elde edilen kazanımlara değinen Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “ Memurlar, 2022 ve 2023 yıllarını kapsayacak şekilde %26’lık bir oransal zam alacak. Bunun maaşa yansıyacak kısmı aslında %28,61’dir. Seyyanen zam konusunda çok ısrarcı olduk ancak Kamu İşvereni konuya sıcak bakmadı. Bunun üzerine Toplu Sözleşme İkramiyesi konusunu gündeme getirdik ve bu teklifimiz kabul edildi. Toplu sözleşme ikramiyesi 135 TL’den 400 TL’ye çıktı. Dönem sonu itibariyle 489 TL’yi bulacak. Bu da sendikalı ile sendikasız arasında bir fark oluşturacak. Refah payı konusunu da biz oldukça gündemde tuttuk. Masaya en son gelen rakam %25’ti. Refah payı kısmı da oransal zammın içerisine dahil edilerek 2023’ün ilk dönemine dahil edildi” dedi.

‘ÖRGÜTLÜLÜĞE TEŞVİK’

Ali Yalçın, 6. Dönem Toplu Sözleşme’nin aynı zamanda ‘Örgütlülüğe Teşvik’ adına da bir çığır açtığını ifade ederek, “ Kamuda 4 milyon çalışanın 2 milyon 600 bini sendikalara üye olabilecek durumda. Bunun içerisinde de 1 milyon 700 bini örgütlü durumda. Yani %36’lık kısım örgütsüz. Bu açıdan örgütlülüğün artması açısından bu toplu sözleşenin hayati bir önemi var” şeklinde konuştu. Anadolu Meydanı’nda gerçekleştirilen mitingin toplu sözleşme sürecine katkısına değinen Ali Yalçın, “ Toplu sözleşmenin en önemli süreçlerinden birisi örgütlü gücünüzü sahada göstermektir. %23 oranında ilk teklif geldikten sonra biz bu teklifi yetersiz bulduk ve yeni bir teklif gelmesi adına çağrıda bulunduk. 81 ilde yaptığımız basın açıklamalarıyla sürece ilişkin ilk tekliflerimizi verdik. Sonra il temsilcilerimizi Ankara’ya çağırdık ve yeni bir teklif çağrısıyla de Ankara’da bir eylem kararı aldık. Emniyetin verilerine göre 15 bin kişiyi aşan geniş bir kitleyle miting gerçekleştirdik. İddia ediyorum ki gerçekleştirdiğimiz bu miting 1997’den sonra sendikal anlamda talep bazlı gerçekleştirilen en büyük mitingdir” şeklinde konuştu.

“YILLIK 7 MİLYAR TL İYİLEŞTİRME SÖZ KONUSU”

Yalçın, 6 Dönem Toplu Sözleşme ile hizmet kollarında elde edilen kazanımlara da şu cümlelerle yer verdi: “Bu toplu sözleşmede hem genele hem de hizmet kollarına ilişkin tekliflerimiz vardı. Örneğin sınıf öğretmenleri ve okul öncesi öğretmenlerine aylık ortalama 211 TL, rehber öğretmenlerine 132 TL, özel eğitim öğretmenlerine aylık 317 TL,  sağlıkta hekim dışı personele 270 ile 420 TL arasında bir iyileştirme söz konusu. Yine MTA personelinde 180, KOSGEB personeline 150, imamlarda 90 TL gibi rakamsal iyileştirmeler mevcut. Ayrıca üniversite idari personelinin tayin hakkı yoktu. Bunu masaya getirdik ve süreci olumlu şekilde tamamladık. Gençlik ve Spor Bakanlığı personeline her müsabaka için ilave ücret olacak şekilde toplam 248 TL’ye varacak bir artış sağladık. Acil çağrı merkezlerindeki çalışanlara aylık 179 TL iyileştirme söz konusu. Hakim ve savcılarla birlikte mesai saatleri dışında mesai yapan personele 236 TL’ye kadar, yurt yönetim memurlarında 89,65 TL aylık iyileştirme, yıllık 1075 TL bir iyileştirme var. Adalet hizmetleri tazminatında artırım yaptırdık. Emniyette ve Milli Savunma Bakanlığı’ndaki sivil memura fazla çalışma hakkı getirdik. Adliyelerdeki fazla çalışan memura iyileştirmeler getirdik. Cami ve mescitlerde görev yapan din görevlilerine Ramazan ayı boyunca 269 TL, tatil günlerinde çalıştıklarında 202 TL’lik bir iyileştirme var. Sözleşmeli statüsündeki orman muhafaza memurları için 180 TL, Orman Genel Müdürlüğü’nde araç kullanan personele aylık 125 TL iyileştirme söz konusu. Atatürk Orman Çiftliği, Karayolları Genel Müdürlüğü, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü gibi birçok hizmet kolunda çeşitli iyileştirmeler var. Bu anlamda bakıldığında toplu sözleşmenin sadece hizmet kolunda yıllık 7 milyar liralık iyileştirme söz konusu.”

3600 EK GÖSTERGE KONUSU

Sözleşmeliler ve 3600 ek gösterge konusunda da belirli bir noktaya gelindiğini ve 2022 yılı içerisinde çalışmaların tamamlanacağını belirten Ali Yalçın, “ Kamudaki sözleşmeliler konusu tam bir keşmekeşti. Biz bunu masada görüştük ve bir karara bağladık. Burada bir kadro talebimiz var. Örneğin belediyede seçimlerden sonra birçok sözleşmeli memurun işine son verildi. Biz emekçiye dokunmayacağız diyenler seçimden sonra emekçiyi gelir gelmez kapının önüne koydular. Biz bunun önüne geçmek için çalışmamızı başlattık ve Kamu İşvereni ile tamamlayıp teslim edeceğiz. 3600 ek gösterge konusunda da Cumhurbaşkanımızın 4 meslek grubu adına bir vaadi söz konusuydu. Biz bunu masada uzun uğraşlar sonucu tüm kamu görevlilerini kapsayacak şekilde bir çalışma yapılması için ısrarcı olduk ve 2022 yılı içindeki çalışma takvimine dahil ettik. Masada görüşülemez denilen konuları biz görüştük ve bir karara bağladık. Bu anlamda biz 6. Dönem Toplu Sözleşme için ‘En kapsayıcı ve en reformist toplu sözleşme’ tabirini kullanıyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.