• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Bakan Çavuşoğlu Bağdat'ta "dış müdahalelerin" önlenmesi gerektiğini vurguladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

"Bağdat İş Birliği ve Ortaklık Konferansı", bazı devlet başkanları ve üst düzey yetkililerinin katılımıyla başladı.

Konferansta Türkiye'yi temsilen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bulunuyor.

Konferansın, "Komşu ve Bölge Ülkeler İşbirliği ve Dayanışma Zirvesi"nde konuşan Çavuşoğlu, Irak Başbakanı Mustafa Kazımi önderliğinde kurulun hükümetin, yönetimde kapsayıcı bir anlayışı hareket geçirdiğini söyledi.

Türkiye'nin, hiçbir etnik ve mezhep ayrımı yapmadan Tüm ırak halkını kardeş olarak gördüğünü belirten Çavuşoğlu, Kazımi'nin herkesi kucaklayan bu kapsayıcı yaklaşımını desteklediklerini söyledi.

Bölgenin ve bölge insanının, mezhepsel, etnik ve dini ayrıklardan çok çektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, bu ayrışmalara daha fazla tahammüllerinin kalmadığını belirtti.

Kalıcı istikrarın, aynı zamanda hizmet odaklı bir siyaseti ve ekonomik reformları gerektirdiğini ifade eden Çavuşoğl, kapsamlı bir ekonomik reform programı öngören "Beyaz Kağıt"ın bu nedenle önemli bir adım olduğunu kaydetti.

Halkların kalkınması için stratejik alt yapı projelerin hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Çavuşoğlu, Irak'ın yeniden imarı için 2018 Kuveyt Konferansında yaptıkları taahhüt kapsamında bazı stratejik alt yapı projelerini gerçekleştirmeye hazır oldukları iletti.

"Projelerin hayata geçirilmesinde tüm bölge ülkeleriyle işbirliğine hazırız"

Çavuşoğlu, "Bu projeler; Fişhabur'dan Bağdat'a otoyol ve demir yolunun yapılması, Bağdat ve Basra arasındaki kara yolu ve demir yollarının rehabilite edilmesi, Musul'da organize sanayi bölgesi kurulması, Basra Fav Limanı'nın geliştirilmesine katkı sağlanması, su alt yapısı, sulama ve su yönetimi alanında projelerin hayata geçirilmesidir. Bu projeler sadece Irak'ın değil tüm bölgenin kalkınmasına katkı sağlayacaktır. Projelerin hayata geçirilmesinde tüm bölge ülkeleriyle işbirliğine hazırız." dedi.

"Güvenlik olmadan ekonomik kalkınmaya; ekonomik kalkınma olmadan da kalıcı istikrara ulaşmamız mümkün değildir." diyen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Bölgemizde güvenliğe en büyük tehdit ise terörizmdir. Terör örgütleriyle taviz vermeden mücadele etmeliyiz.  Bölgemizin ve Irak'ın geleceğinde terörizme asla yer olamaz.

"PKK'nın Irak'taki mevcudiyetini asla kabul etmeyeceğiz"

DEAŞ, PKK, YPG ve FETÖ gibi terör örgütleriyle aynı anda mücadele eden bir ülke olarak terörün karanlık yüzünü gayet iyi biliyoruz. DEAŞ, PKK ve YPG gibi terör örgütleri bölgesel güvenliği de tehdit ediyor. PKK terör örgütünün Irak'taki mevcudiyetini asla kabul etmeyeceğimizi bir kez daha vurgulamak isterim. Tüm dost ve komşu ülkelerden bu terör örgütüyle mücadelemize destek vermesini bekliyoruz. Irak'ın istikrarına da tehdit oluşturan ve egemenliğini ihlal eden bu terör örgütüyle mücadelede Irak devletine her türlü desteği vermeye hazırız.

Terör örgütleriyle başarılı mücadele edilmesi için siyasi istikrarın sağlanması gerekiyor. Siyasi istikrarın sağlanması için de anayasal sürecin tamamlanması büyük önem taşıyor. Kurumsallaşmanın sağlanması ve böylece devlette devamlılığın temin edilmesi önemli bir ihtiyaç. Irak'taki siyasi kurumların güçlendirilmesine yönelik çabaları desteklemeye devam edeceğiz."

"Birilerinin dışarıdan gelip sorunlarımıza çözüm bulacağını artık herhalde kimse düşünmüyordur"

Çavuşoğlu, özellikle Irak'ta 10 Ekim'de düzenlenecek seçimlerin yüksek katılımla ve huzur içinde gerçekleşmesini temenni etti.

Irak'ın ve özellikle Bağdat'ın, İslam medeniyetinin en önemli merkezlerinden biri olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "Zaman, aramızdaki farklıları bir kenara bırakıp ortak noktalarımız odaklanma zamanıdır. Bu bölgenin insanı olarak kendi sorumlarımızı en iyi kendimiz bilir, kendimiz çözeriz. Sonuç vermeyen dış müdahaleler de ancak bu yolla önlenir. Birilerinin dışarıdan gelip sorunlarımıza çözüm bulacağını artık herhalde kimse düşünmüyordur. Halkımız çözümü başkalarından değil bizden bekliyor." ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, "Bu toprakların büyük şairi Fuzuli 'Didâr-ı dosttur ki âlem neticesi' diyerek dostların bir araya gelmesini dünyaların kavuşmasına benzetiyor. Biz de bu dostluk meclisinde gelecek kuşaklara güzel bir miras bırakmak üzere önemli adımlar atabiliriz." diye konuştu.

Çavuşoğlu, sözlerinin sonunda Bağdat İş Birliği ve Ortaklık Konferansı'nın, bölgesel diyaloğa yeni bir soluk getirmesini ve hayırlara vesile olmasını temenni etti. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir