• DOLAR 34.312
  • EURO 37.22
  • ALTIN 3018.549
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Covid-19 salgını nedeniyle geçen yıl Türkiye’ye gelemeyen gurbetçiler, yeni normalleşmeyi fırsat bilip tatillerini memleketlerinde geçiriyor.

Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde yaşayan gurbetçiler, aileleri ile birlikte yaz tatillerini geçirmek için geldikleri Türkiye’den dönüş yolculuğuna başladı. Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde yakınlarını ziyaret edip, hasret gideren gurbetçiler, tatillerini tamamladı.

 

Tatillerini tamamlayan ve büyük bir özlemle dönüş yoluna geçen gurbetçiler, bagajlarını, kışlık için el emeği ile hazırlanan kurutmalık sebzelerden salçaya, Antep fıstığından kurutulmuş meyvelere kadar yerel ve yöresel lezzetlerle ile doldurdu.

Yurt dışında yaşayan ve yıllık tatillerini geçirmek için memleketleri Gaziantep’e gelen gurbetçilerden de büyük bir çoğunluğa da dönüş yoluna geçti. Avrupa’ya dönmeden önce kentteki çarşılara alışverişe çıkan gurbetçiler, kentin yöresel ürünlerini tercih ediyor.

Antep fıstığı başta olmak üzere kuruyemiş çeşitleri, pestil ve sucuk gibi şire ürünleri, pul biber ve salça gibi ürünleri satın alan gurbetçilerin yöresel ürünleri toplu halde alması esnafın da yüzünü güldürdü.

Alışveriş için tarihi Almacı Pazarı, Zincirli Bedesten ve Kürkçü Hanı başta olmak üzere kentteki diğer tarihi çarşıları tercih eden gurbetçiler, tatil dönüşlerinde yanlarına memleketlerinde üretilen yöresel ürünleri beraberinde götürüyor.

Covid-19 salgını nedeniyle yaşadıkları çok zor günlerin ardından normalleşme döneminde gurbetçi ve yabancı turistlerin kente gelmesiyle eski canlılığına kavuşan çarşı ve bedestende esnafın yüzü de aylar sonra gülüyor.

Gurbetçilerin alışveriş yapmasıyla yeniden o eski canlı günlerine dönen esnafın, aylar sonra işlerinin açılmasından dolayı mutlu oldukları görüldü.

Salgın boyunca yaşadıkları zor ve sıkıntılı günleri, tatillerini geçirmek için ülkelerine gelen gurbetçilerle geride bırakan esnaf, satışlardan memnun görünüyor.

Covid-19 salgını döneminde kısıtlamaların da etkisiyle piyasadaki durgunluktan ve iş yapamamaktan yakınan esnaf, gurbetçilerin gelmesiyle piyasanın bir nebze de olsa uzun bir sürenin ardından tekrar hareketlendiğini ve işlerinin açıldığını dile getirdi.

Dönüş yoluna geçen gurbetçilerin alışveriş için geldikleri çarşılarda en çok Gaziantep’in yöresel, doğal ve organik ürünlerini tercih ettiğini ifade eden Süleyman Deniz, gurbetçilerin yaptıkları alışverişin ise esnafın yüzünü güldürdüğünü söyledi.

“Gurbetçiler esnafın yüzünü güldürdü”

Gurbetçilerin esnaftan bir yıllık ihtiyaçlarını aldıklarını belirten Deniz, “Gurbetçilerin gelmesi bizim yüzümüzü güldürdü. Geçtiğimiz yıl bayağı bir sıkıntı çektik. Pandemiden dolayı hem gurbetçiler hem de yabancı turistler gelmiyordu. Nitekim bizim işimizde yurtdışından ve şehir dışından gelen müşterilerimize bağlıdır. Onlar gelmedi mi işimiz olmuyor. Gurbetçiler kurutmalık sebze, salça, pul biber ve baharat çeşitlerinin yanı sıra en çok Antep fıstığı aldılar.” dedi.

“Gurbetçiler yöresel ürünleri toplu halde alıyorlar”

Geçtiğimiz yıl salgın nedeniyle gurbetçilerin ülkelerine gelemediğini ve bu durumunda esnafın işlerini olumsuz etkilediğine dikkat çeken İbrahim Özşeker, “Geçen yıl ile bu yılı kıyasladığımızda işlerimiz bu yıl daha iyi oldu. Çünkü geçtiğimiz yıl pandemiden dolayı gurbetçi vatandaşlarımız ülkelerine pek gelememişti. Bu sene yasakların kalkmasıyla birlikte yoğun bir şekilde gurbetçi vatandaşlarımızın ziyaretlerine uğradık. Maşallah çok şükür gurbetçiler geldiklerinde de tüm esnafa çok faydaları oldu. Esnaf olarak biz memnunuz. Şu anda da gurbetçiler dönüşe geçtiler. İnşallah bu süreçten sonra da iç piyasada bir hareketlilik olursa esnafımız Allah’ın izniyle daha da memnun olur. Gurbetçilerimiz bir evin ihtiyacı olan kurutmalık sebze, Antep fıstığı başta olmak üzere kuruyemiş çeşitleri, pestil ve sucuk gibi şire ürünleri, pul biber ve salça gibi ürünleri aldılar. Gurbetçiler yöresel ürünleri toplu halde alıyorlar, bu alışverişin de esnafa çok faydası oluyor.” ifadelerini kullandı.

“Gurbetçilerin tercihi yöresel ürünler oldu”

Fatih Özsefil de gurbetçilerin yöresel lezzetlere olan ilgisinden dolayı dönüş yolunda da hazırlıklarının bu yönde olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Gurbetçiler geldiğinde kurutmalık sebze, Antep fıstığı, kuruyemiş çeşitleri, pestil, sucuk ve muska gibi şire ürünleri, pul biber, nar eşkisi, salça ve baharat çeşitleri ile diğer yöresel ürünleri aldılar. Salgın sürecinde zaten kimse yoktu. Çarşımız kapalıydı. Turistlerde gelmiyordu. Gurbetçi dostlarımız geldi. şu anda da yavaş yavaş tekrar dönmeye başladılar. Giderken yanlarında yöresel ürünleri götürüyorlar. Gurbetçilerin yaptıkları bu alışveriş esnaf için can suyu oldu. Antep fıstığı yeni mahsul olduğu için kargo yoluyla da gönderiyoruz. Gurbetçiler Antep fıstığından da çok aldı.” (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız