• DOLAR 35.518
  • EURO 36.629
  • ALTIN 3054.71
  • ...
 Taklitçilere Hapis Cezası Yolda
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Taklit ürünlerle mücadelede yeni dönem başlıyor, taklitçilere 3 yıla kadar hapis cezası geliyor. Üniversiteler de artık patent sahibi olabilecek, buluşlardan elde edilecek gelirin en az yüzde 30`u öğretim üyesinin olacak.

Patent haklarının korunmasını içeren ve sektörde de önemli değişiklik öngören tasarı Mecliste görüşülmeye başlandı.

Saatlerden çantalara, kıyafetlerden parfümlere, Türkiye`de hemen her yerde önemli bir markanın taklit ürününe rastlamak mümkün. Taklit ürünleri satanlar haksız kazanç elde ederken, kaliteli ürün aldığını sanan tüketici de aldanıyor.

TAKLİTÇİLERE HAPİS CEZASI

Hükumet de taklit ürünlerle mücadele için adım attı ve bu konuda kapsamlı bir tasarı hazırladı.

Söz konusu tasarının Meclis Sanayi, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu`ndaki görüşmeleri başladı.

Tasarıyla ilgili komisyonda açıklamalar yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "Taklit ürünlerle mücadele kapsamında markayı taklit ederek depolamak marka ihlali olarak değerlendirilecek ve bu suçu işleyenler de bir yıldan üç yıla kadar hapis ve 20 bin gün adli para cezası ile cezalandırılacaklar" diye konuştu.

Yakalanan taklit ürünlere de el konulacak.

ÜNİVERSİTELER PATENT ALABİLECEK

Patent haklarının korunmasına ilişkin değişiklikler öngören tasarıyla üniversitelerin de patent sahibi olabilmesine imkan tanınıyor.

Bakan Ergün, bu konuda, "Bu buluşların ticarileşmesinden elde edilecek gelire, buluş sahibi öğretim üyelerini de ortak ediyoruz. Üniversiteler gelirin en az yüzde 30’unu öğretim üyelerine vermek zorunda olacaklardır" dedi.

HEM HOCA HEM ÜNİVERSİTE KAZANACAK

Yüzde 30`luk bu oran alt limit olacak, üniversiteler isterlerse bu miktarı yükseltebilecek. Hem üniversite hem öğretim üyesi para kazanacak.

TPE KARARLARINA İTİRAZ HAKKI

Tasarıyla ayrıca İncelemesiz Patent Sistemi kaldırılırken, Türk Patent Enstitü (TPE) kararlarına itiraz hakkı geliyor. Ayrıca, tasarımlarda itiraz ücreti de kaldırılıyor.

Bakan Ergün, "Suça teşvik eden ırkçılık, küfür içeren ve terör örgütlerini simgeleyen semboller gibi kamu düzenini bozan tasarımlar da re’sen reddedilebilecek" şeklinde konuştu.

COĞRAFİ İŞARETLERİN TECİL DENETİMİNİN SÜRESİ İNDİRİLİYOR

Etkin denetimi öngören tasarıyla, coğrafi işaretlerin tescilinde denetimlerin raporlama sıklığı 10 yıldan 2 yıla indiriliyor.

Bakan Nihat Ergün, bu konuda ise şunları dile getirdi:

"Diyelim Antep baklavası, coğrafi işaret tescilinde bunun özellikleri belirlenmektedir. Kim yaparsa yapsın bu standartta, bu kalitede yaptığı takdirde Antep baklavası unvanını, adını kullanabilir. Bununla ilgili kontroller 10 yılda bir yapılıyor. 10 yıl boyunca insanlara o özellikle olmayan ürünler, o özellikteymiş gibi sunulabilir. Şimdi bu süreyi bu kanunla 2 yıla düşürüyoruz"

Tasarı, daha kapsamlı değerlendirmelerin yapılması için alt komisyona sevk edildi.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir