• DOLAR 32.505
  • EURO 34.854
  • ALTIN 2441.215
  • ...
Kabil patlamalarının arkasında kim var? Patlamadan etkisiz hale getirilen bombalar iddiası
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Afganistan'da Taliban'ın kontrolü ele geçirmesinin ardından tahliyeler sürerken, Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın çok yakınında iki patlama birden meydana geldi. İlerleyen saatlerde ise başkent Kabil'de 3. bir patlamanın gerçekleşti. 

ABD resmi kaynaklarının verdiği bilgilere göre en az 13 ABD askeri ile bir askeri sağlık görevlisi öldü.

Saldırıları kınayan Taliban, patlamanın ABD askerlerinin güvenliği sağladığı yerde gerçekleştiğini duyurdu.

Saldırganlar yakalandı

Ayrıca edinilen bilgiye göre Taliban bugün Kabil'de bir çok canlı bomba saldırısı yapılacağı bilgisi üzerine nokta hedeflere operasyon düzenleyerek saldırıyı yapanları yakaladığı bildirildi.

Yapılan nokta operasyondan sonra gelen istihbarat bilgisini değerlendiren Taliban saldırıların 4’ünü engellendiği bildirildi.

En az 80 kişinin hayatını kaybettiği 150'den fazla kişinin yaralandığı kanlı saldırıların arkasında Pakistan’ın olduğu iddia ediliyor.

ABD: Tahliye faaliyetleri 36 saat içinde bitmez

Bu arada ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Amerikan ordusunun Afganistan'daki tahliye faaliyetlerinin 36 saat içinde bitmeyeceğini açıkladı.

CNN televizyonunun Katar muhabirinin canlı bağlantı sırasında 150 Amerikan vatandaşı ve ABD'nin Kabil Büyükelçiliğinde çalışan 1800 yerel çalışanın halen Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'na nakledilmeyi beklediğini ve Pentagon'un tahliyeleri 36 saat içinde sonlandıracağını ifade etmesi bakanlığı harekete geçirdi.

Pentagon Sözcüsü Kirby, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Kabil'deki tahliye operasyonları 36 saat içinde bitmeyecek. Misyonun bitimine kadar elimizden geldiğince çok insanı tahliye etmeye devam edeceğiz." ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Joe Biden, Amerikan askerlerinin Afganistan'daki görevinin 31 Ağustos'ta son bulacağını açıklamıştı.

Milli Savunma Bakanlığı: Birliğimizde herhangi bir zayiat yok

Milli Savunma Bakanlığının sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Kabil Havaalanı dışında iki patlama olmuştur. Birliğimizde herhangi bir hasar, zayiat yoktur." bilgisine yer verildi.

Türkiye, Afganistan'daki saldırıları en güçlü şekilde kınadı

Dışişleri Bakanlığı, Afganistan'ın başkenti Kabil'deki saldırıları en güçlü şekilde kınadı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Kabil’de gerçekleştirilen terörist saldırılar sonucunda çok sayıda can kaybı ve yaralanmanın yaşandığının büyük üzüntüyle öğrenildiği" belirtildi.

Açıklamada, "Bu menfur saldırıyı en güçlü şekilde kınıyor; hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Beyaz Saray alarma geçti

Patlamalarda ABD'lilerin de yaşamını yitirdiği haberleri gelirken, Başkan Joe Biden da günlük programını değiştirdi.

Beyaz Saray yetkilileri, patlama haberinin ardından Biden'ın özel durumlarda toplanılan Durum Odası'na (Situation Room) geçtiğini, yerel saatle 11.30'da (TSİ 18.30) siyonist işgal rejiminin Başbakanı Naftali Bennett ile yapacağı görüşmenin yarına ertelendiğini aktardı.

Kaynak; Ortadoğu haber

Bu haberler de ilginizi çekebilir