• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...

İSTANBUL – Özelde Marmara bölgesi genelde ise tüm Türkiye’de ev fiyatları uçtu. Bazı bölgelerde yüzde yüze varan fiyat artışları orta gelirli insanların ev alma hayallerini suya düşürürken fahiş fiyat artışının ilerleyen zamanlarda barınma sorunların yol açacağı belirtildi. Geçtiğimiz günlerde Hepsiemlak tarafından paylaşılan Temmuz 2021 Emlak Endeksi'nin sonuçları bunu doğrular nitelikte.

Paylaşılan sonuçlara göre, temmuzda önceki aya göre satılık konut fiyatları en çok yüzde 8,2 ile Yalova'da artarken, onu yüzde 7,9 ile Muğla izledi. Söz konusu iki ili, yüzde 7,3 ile Sakarya, yüzde 5 ile Düzce, yüzde 4,9 ile Adana, yüzde 4,5 ile Bursa, yüzde 4,1 ile Konya, yüzde 3,9 ile Denizli, yüzde 3,6 ile Karaman, yüzde 3,5 ile Gaziantep takip etti. En yüksek fiyat artışı yaşanan ilk 10 ilden 3'ü Marmara Bölgesi'nde yer aldı.

TÜRKİYE'NİN YÜKSELİŞE GEÇEN İLÇELERİ

İlçeler bazında inceleme yapıldığında söz konusu dönemde fiyat artışında başı yüzde 27,3 ile Gaziosmanpaşa çekti.

Fiyat artışı Yalova Merkez'de yüzde 0,1, İzmir Foça'da yüzde 10, Esenler'de yüzde 9,2, Bağcılar'da yüzde 9,1, Antalya Döşemealtı'nda yüzde 8,8 Beyoğlu'nda yüzde 8,7 Başakşehir'de yüzde 8,1, Konya Selçuklu ve İzmir Çiğli'de yüzde 8 olarak gerçekleşti.

Ankara'da temmuzda en satılık konut fiyat artışında zirvede yüzde 5,1 ile Polatlı yer alırken, onu yüzde 3,9 ile Çankaya, yüzde 3,8 ile Keçiören, yüzde 3,3 ile Altındağ, yüzde 3 ile Etimesgut izledi.

İzmir'de ise Foça ve Çiğli'yi yüzde 6,4 ile Kemalpaşa, yüzde 3,6 ile Menderes, yüzde 3,4 ile Balçova takip etti. Antalya'da Döşemealtı dışında en çok fiyat artışı sırasıyla Konyaaltı, Kepez, Alanya ve Manavgat'ta yaşandı.

Bursa'da ise şampiyon yüzde 5,9 artışla Nilüfer olurken, onu Mudanya, Yıldırım ve Osmangazi izledi.

'MARMARA BÖLGESİ'NE TALEP ARTIYOR'

Açıklamada görüşlerine yer verilen Hepsiemlak Genel Müdürü Zeynep Tandoğan, temmuz verilerinin Marmara Bölgesi'ne talep artışı olduğunu gösterdiğini belirterek, en yüksek artış yaşanan ilk 10 il sıralamasında Bursa, Sakarya ve Yalova'nın yükselişe geçen iller arasında yer aldığını bildirdi.

En çok nüfusa sahip olan il İstanbul gayrimenkul değeri konusunda da birçok şehrin önünde yer alıyor. Ancak İstanbul’un da bazı semtleri var ki dünyayla boy ölçüşecek seviyede.

Konuyla ilgili ulusal bir gazeteye açıklamaya yapan Endeksa CEO’su Görkem Öğüt konuyla ilgili yaptığı açıklamada İstanbul’un en değerli ilçesinin sırasıyla Sarıyer, Beşiktaş, Bakırköy, Kadıköy ve Adalar olduğunu belirtti. Öğüt sözlerine şöyle devam etti:

"Sarıyer’de ortalama konut satış fiyatı 2 milyon 466 bin 750 TL ve konut yatırımının geri dönüş süresi 48 yıl. Beşiktaş’ta ortalama konut fiyatı 1 milyon 881 bin 628 TL, geri dönüş süresi 44 yıl. Bakırköy’de ortalama konut fiyatı 1 milyon 540 bin 80 TL, geri dönüş süresi 38 yıl. Kadıköy’de ortalama konut fiyatı 1 milyon 458 bin TL, geri dönüş süresi 38 yıl. Adalar’da ise ortalama konut fiyatı 1 milyon 395 bin 380 TL, geri dönüş süresi 36 yıl."

‘FİYAT ARTIŞLARI YER YER YÜZDE 100'E KADAR ÇIKABİLİYOR’

Ulusal bir gazeteye açıklama yapan Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı da en değerli semtleri sıraladı.

"İstanbul’un genelinde çok ciddi bir fiyat artışı gözlemliyoruz. Bu artışlar yer yer yüzde 100’e kadar çıkabiliyor" açıklamasında bulunan Yazıcı, şöyle konuştu:

"Örneğin Beykoz, Sarıyer ve Avcılar’da bunu görüyoruz. Bu ilçeleri Başakşehir, Üsküdar ve Adalar takip ediyor. Artış genel olarak ortalamada yüzde 50 civarlarında. Birçok sebebi var. Konut imalatı bir miktar devam ediyorsa da ihtiyacın daha altında. Arz ve talep dengesi bozuldu, inşaat maliyetleri çok arttı, yerine koyma maliyeti yüksek, bütün bunlar fiyatları yukarı çekti. Konut sahipleri alternatif maliyetleri düşünüp faiz miktarı ile konut fiyatlarını arttırmaya başladı. Bütün bunlar fiyatları yukarı çekiyor. Aslında İstanbul barınma sorununa doğru gidiyor."