• DOLAR 32.506
  • EURO 34.721
  • ALTIN 2403.231
  • ...
Biden: Afgan ulusal güçlerinin tamamen çökmesi beklenmedik bir şeydi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Haber Merkezi-AA

İşgalci ABD Başkanı Biden, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, Afganistan'dan kaçışlarına ilişkin yeni senaryolar uydurdu. Taliban'ın Afganistan'da yönetimi ele geçirmesinin ardından başarısız kaçış operasyonlarıyla dünyaya rezil olan işgalci ABD, karizmasını düzeltme peşinde. Afganistan'daki hezimeti Afgan ordusuna bağlayan Biden, "En iyi şekilde ayrıldık" ifadelerini kullanarak tarihi hezimetin boyutlarını gizlemeye çalıştı.

AFGANİSTAN'DA KAÇ ABD VATANDAŞI OLDUĞUNU BİLE BİLMİYOR

Kabil'de 6 bin civarında ABD askerinin görev yaptığını anlatan Biden, "Bu operasyon, tarihteki en zor hava tahliye operasyonlarından biridir." ifadesini kullandı ve son rakamlara göre 14 Ağustos'tan bu yana ülkeden çıkarılan kişi sayısının 13 bini geçtiğini vurguladı. Biden, "Ülkede kaç ABD vatandaşı kaldığını ya da şu anda nerede olduklarını bilmiyoruz. "  dedi. 20 yıllık maliyetin sonlanmasının gerektiğini vurgulayan Biden, "Günlük 50-300 milyon dolar arası gibi rakamlar söz konusu olabilmekteydi. Çok büyük imkanlar harcadık." dedi. Başkan Joe Biden "Afganistan'dan daha iyi bir şekilde çekilemezdik." şeklinde konuştu.

Afgan ordusunu ve yönetimini suçladı

ABD Başkanı Biden, Taliban'ın ülkede kontrolü bu kadar hızlı sağlamasına ilişkin ABD'nin hatalı bir istihbarat değerlendirmesi yapıp yapmadığına ilişkin bir soruya ise topu Afgan yönetimine atarak şu yanıtı verdi:

"Biz her ne kadar Taliban ile Doha'da irtibat halinde olsak da Afgan ulusal güçlerinin tamamen çökmesi beklenmedik bir şeydi. Eğer Afgan güvenlik güçleri Kabil kuşatıldığında savaşsalardı çok farklı bir hikaye olurdu. Ama ortak kanaat Afgan güvenlik güçlerinin böyle çözülmeyeceği, ülkeyi terk etmeyeceği ve silahlarını bırakmayacağı yönündeydi, ancak böyle oldu."

Taliban’ın ülkeye hakim olma süreci

ABD ile Taliban arasında Şubat 2020'de varılan barış anlaşması çerçevesinde bu yıl uluslararası güçlerin Afganistan'dan geri çekilme süreci başladı.

Anlaşma, yabancı güçlere saldırılmamasını öngörürken Taliban'ın Afgan güvenlik güçlerine yönelik eylemlerine dair hüküm getirmedi.

Afgan hükümetiyle Doha'daki müzakereleri devam ettiren Taliban, eş zamanlı şekilde, hazirandan bu yana şiddetli saldırılarla Afganistan'da birçok ilçeye, son bir ayda da vilayet merkezlerine hızla hakim oldu.

Başkent Kabil çevresini kuşatan Taliban, 15 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin ülkeyi terk etmesinin ardından kenti çatışmasız şekilde kontrolüne aldı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir