Gübre ilaç ve mazot çiftçinin kanını emiyor
İlaç gübre ve mazotun pahalı olmasına karşılık şeker pancarı fiyatlarını düşük olması nedeniyle çiftçilik yapamayacak duruma geldiklerini belirten pancar ürecileri, hükümetten mazot desteği istedi.
MUŞ - Alternatif ürün olmadığı için araziye her yıl şeker pancarı ekmek zorunda kaldıklarını, bu yüzden de arazinin çoraklaştığını söyleyen Muş`un Kıyık Köyü pancar ekicileri, zor şartlar nedeniyle çiftçilik yapamayacak duruma geldiklerini söyledi.
Pancar üreticilerinden Mustafa Sönmez; mazot, gübre ve ilacın çok pahalı olması nedeniyle, çiftçilik yapmanın çok zor olduğunu belirterek, alternatif ürün olmadığı için mecburen pancar ektiklerini ifade ederek, mazotundan tutun ilacına, gübresine kadar fiyatların yüksek olması nedeniyle çok zor şartlarda çalıştıklarını dile getirdi.
Araziye sürekli pancar ekildiği için arazi güç kaybetti
Sönmez; \"Geçen yıl mazot 3 TL idi, bu yıl ise 4 ila 480 TL arasında değişiyor. Gübre 100 TL (50 kg) ilaç 230 TL. Dekara 50 kg gübre atıyoruz. Şuan millet alternatif ürünlere yöneldiği için devlet bu kez bize Avrupai tohumlar veriyor. Bu da bize artı bir yük oluyor. Girdiler yüksek fakat eğer bunun yanında pancar fiyatı da yüksek olursa, girdi ile tüketim birbirini karşılarsa sıkıntı olmaz. Aksi takdirde bu şartlarda çiftçilik yapmak çok zor. Erbakan hükümeti döneminde şeker pancarının fiyatı 120 kuruştu, şu an ise 135 kuruş. Değişen fazla bir şey olmadı. Araziye sürekli pancar ekildiği için arazi güç kaybetti ve pancarın şeker oranı düştü.
Ayrıca hükümetin aldığı yeni bir karar ile 2014 yılından itibaren suni ilaçlama (ot ilacı) yasaklanacak. İlaç yasaklanırsa bu kez işçilik fazlalaşacak ve çiftçinin üzerine ayrıca bir yük binmiş olacak. Çünkü bir işçinin günlüğü 35 TL bunu karşılamak bizim için zor olacak\" dedi.
Ayrıca devletin pancar ekimi için kendilerine verdikleri mimzerlerin çok eski olduğunu, bu mimzerlerin çok eski olması nedeniyle istedikleri randımanı alamadıklarını söyleyen Sönmez, bu araçları devletten kiraladıklarını ve bunun karşılığında da dekara 6.25 kuruş ödediklerini söyledi.
Dekar`a 6-7 ton pancar alırsak ancak amorti ediyoruz kendimizi
Gübre fiyatlarının da her yıl giderek arttığını söyleyen Sönmez, \"Gübre iki yıl önce 35 TL idi. Bu yıl ise 64 TL`ye kadar çıktı. Pancarın taban fiyatı geçen yıl 90 TL, bu yıl ise 92 TL`ye yükseldi. Devletin bize verdiği kompoze gübre var 64 TL. Bunun parası pancarda bizden kesiliyor. Biz dekara 50 kg (bir torba) gübre atıyoruz. Biz bu tarladan dekara 6-7 ton pancar alırsak ancak amorti ediyoruz kendimizi. Aksi takdirde zarar ediyoruz\" diye konuştu.
1977 yılından beri köylerinde (Kıyık Köyü) pancar ekildiğini dile getiren Sönmez, arazinin çok sulanması nedeniyle artık özelliğini kaybettiğini ve araziden (çok masraf etmelerine rağmen) gereken verimi almadıklarını söyledi. Avrupa`da devletin çiftçiye yakıtta yüzde 65 destek verdiğini de belirten Sönmez, \"Eğer devlet mazot ve gübre konusunda çiftçiye destek verirse Muş Ovasının arazisi verimli bir arazidir. Gereken destek verildikten ve maddi konuda çiftçi rahatlatıldıktan sonra çiftçi işini daha aşka ve şevkle yapacak\" dedi. (M. Şirin Çağlayan - İLKHA)