Batman Zahireciler ve Hububatçılar Derneği Başkanı Ay: Çiftçi mısır fiyatından memnun
Batman Zahireciler ve Hububatçılar Derneği Başkanı Halil Ay, yaptığı açıklamada, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) henüz mısır için fiyat belirlemediğini söyledi.
Batman’ın kıraç bölgelerinde yer yer mısır hasadının başladığını belirten Ay, rekoltenin ise hasattan sonra belli olacağını ifade etti.
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin mısır alım fiyatını henüz açıklamaması nedeniyle çiftçilerin tüccarları tercih ettiğini dile getiren Ay, tüccarın mısır için belirlediği fiyatın ise çiftçileri memnun ettiğini kaydetti.
Bu yıl 2 bin 200 liraya kadar mısırın alıcı bulduğunu aktaran Ay, bunun tatmin edici bir rakam olduğunu söyledi.
Halil Ay
“Verim tarlaya göre değişecek”
Ay, “Mısır hasadı kıraç bölgelerde Batman merkeze doğru başladı. Yeni biçilmeye başlandığı için verim tam olarak belli değil. Bir hafta sonra mısır veriminin rekoltesi belli olacaktır. Mısır verimi her yerde aynı olmayacaktır. Tarlaların yeri ve sulamasına göre deşecektir. Dönüme bin 600 ile 2 bin verecek yerler de var. Dönümüne bir ton veren yerler de var. Mısırda verim çiftçiye ve tarlaya göre değişecektir.” dedi.
“Rakam tatmin edici”
Çiftçilerin, tüccarın belirlediği mısır fiyatlarından memnun olduğunu belirten Ay, şöyle konuştu:
“Toprak Mahsulleri Ofisi’nin mısır alım fiyatı henüz belli değil. Piyasadaki rakam istenildiği gibi olduğu için mısır genelde tüccara gidiyor. Şu anda hem üretici hem de tüketici rakamı uygun bulunmaktadır. Şu anda tarlada mısırın tonunu 2 bin 200 liraya tüccar alıyor. Çiftçi şu anda mısır fiyatlarından memnun. Geçen sene bin 300 lira olan mısır bu sene 2 bin 200 liraya alıcısını buluyor. Yani yüzde 80 gibi bir artış söz konusu. Geçen seneye göre çiftçi için tatmin edici bir rakam.”
“Çiftçiler fiyattan memnun”
Kuraklığın etkisiyle arpa ve buğdayın bu sene az olmasından dolayı tüccarların mısıra talebinin olduğuna işaret eden Ay, “Mısırı nişasta ve yem fabrikaları, tavuk çiftlikleri ve herkes talep etmektedir. Mısıra talep yoğun olduğu için iyi bir fiyat ortaya çıkıyor. Doğal olarak çiftçilerde bu fiyattan memnun oluyor.” ifadelerini kullandı.
“Maliyet her geçen gün artıyor”
Çiftçilerin girdi maliyetlerinden dolayı büyük mağduriyet yaşadığını vurgulayan Ay, son olarak şunları kaydetti:
“Çiftçilerin gübre, mazot ve elektrik fiyatları ile alakalı şikâyetleri devam etmektedir. Çiftçinin maliyeti her geçen gün artıyor. Devlet çiftçimize ÖTV’siz mazot verebilir. Elektrikte çiftçiye özel indirimler uygulayabilir ve gübre fiyatlarında da indirim yapılmasını istemektedirler.”(İLKHA)