• DOLAR 34.551
  • EURO 36.003
  • ALTIN 3002.178
  • ...
Türkiye'de üretilen ayakkabılar Gaziantep'te test ediliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Yaklaşık 3 yıldır Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki ve kentteki ayakkabıcılara hizmet veren Ayakkabı Test Laboratuvarı, sayesinde üretilen ayakkabılar artık test için İstanbul'a gönderilmezken ayakkabı üreticilerinin ise maliyeti büyük bir oranda düştü.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) ortaklığında tamamlanan ve Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu’nda kurulan Ayakkabı Test Laboratuvarı sayesinde ayakkabı üreticileri hem maliyetten hem de zamandan tasarruf ediyor.

 

Türkiye’nin 2’inci büyük Ayakkabı Test Laboratuvarı aynı zamanda üniversite sanayi işbirliği ile kentin ayakkabı ihracatını zirveye taşıyor. Ayakkabı Test Laboratuvarı ile test yaptırma anlamında maliyetler düşerken ürünler hızlıca piyasaya sürülüyor.

Ayakkabı üreticilerinin ürettikleri ürünlerin test işlemlerini gerçekleştiren ve akredite olmuş test laboratuvarı, modern teknoloji ile donatılmış cihazlar yardımıyla hem zamandan tasarruf sağlayarak hem de maliyetleri düşürmek sureti ile bölgenin tamamına hizmet vermeyi ve kapasiteyi de iki kat artırmayı hedefliyor. 

Türkiye'nin ayakkabı ihracatının yaklaşık yüzde 20'sinin karşılandığı Gaziantep’te test aşamasında yüksek maliyet ve zaman kaybıyla zorluk yaşayan üreticiler, laboratuvar sayesinde hem maliyetten hem de zamandan tasarruf ediyor.

İstanbul’dan sonra Türkiye ve Avrupa’nın ayakkabı ihtiyacının önemli bir bölümünün karşılandığı Gaziantep'te ayakkabı üreticileri, laboratuvar sayesinde daha önce daha önce fiziksel ve kimyasal testleri için İstanbul’a gönderdikleri ayakkabıları artık kentte test ettirebiliyor.

Laboratuvarda türüne göre 1-7 gün arasında tamamlanan testin sonucu, elektronik ortamda üreticiye iletiliyor.

Kentteki 1200'ü aşkın ayakkabı ve terlik üreticisi, yılda yaklaşık olarak bir milyon dolara mal olan test işlemlerini daha az maliyetle Gaziantep'te yapma imkanına kavuşurken bu durum üreticileri mutlu ediyor.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu Müdürü Profesör Doktor Hüseyin Bozkurt, laboratuvar ile fiziksel ve kimyasal testler için ürünlerini İstanbul'a gönderen kentteki bin 200 civarındaki ayakkabı ve terlik üreticisinin test işlemlerini daha az bir maliyetle merkezde yapabildiğini ifade etti.

“Üreticilerimize sağlamış olduğumuz önemli bir desteğimizdir”

Ayakkabı test laboratuvarının bölgedeki ayakkabı ve terlik üreticilerine hizmet vermek amacıyla kurulmuş akredite bir laboratuvar olduğunu bildirten Bozkurt, “Buradaki genel amaç üreticilerimizin daha kaliteli ürünler üretebilmesinin önünü açmaktır. İnsanlarımıza kaliteli, sağlıklı ve toksit maddelerden arındırılmış ayakkabı ve terlik sağlayabilmektir. Üreticilerimize sağlamış olduğumuz önemli bir desteğimizdir. Bu desteğimiz 2019 yılında İpekyolu Kalkınma Ajansı ve Gaziantep Üniversitesi'nin işbirliği ile sunulmuş olan bir proje kapsamında faaliyete başlamıştır.” dedi.

Merkezin 2019 yılında hizmet vermeye başladığını ve toplam maliyetinin 3 milyon TL'yi bulduğunu belirten Bozkurt, laboratuvarda genelde fiziksel, kimyasal ve sağlık açısından önemli analizler yaptıklarını bildirdi.

“Sağlık açısından önemli analizler yapıyoruz”

Merkezde yapılan testlerin önemli olduğunu belirten Bozkurt, “Özellikle ‘polisiklik aromatik hidrokarbon’ dediğimiz analizler insanlarda kansere neden olan kimyasal bileşenlerin başında geliyor. Özellikle Çin'den gelen terliklerde bu maddeler veya ayakkabıların tabanlarında bu maddeler sıklıkla bulunmaktadır. Ayrıca deride ‘krom’ dediğimiz ağır metaller de bulunmaktadır. Deri işleme sırasında derinin renginin açılması veya ayakkabı nefasetine uygun özellik vermesi açısından kullanılan bu krom bir ağır metaldir. Bunun ayakkabı ve terliklerde olmaması gerekiyor. Çünkü cildimize oradan da insan vücuduna geçiyor. Böylelikle insanlarda kanser yapma olasılığı oldukça yüksek. Zaten merkezimiz de bunlardan arındırılmış ayakkabı ya da terlik üretebilmek için üreticilerin bu konudaki eksikliklerini gidermek için kurulmuştur.” şeklinde konuştu.

Ayakkabı Test Laboratuvarı’nın kurulmasında Gaziantep Ayakkabıcılar Esnaf ve Sanatkarları Odası’nın büyük özverisi ve teşvik edici yönleri olduğunu belirten Bozkurt, kentteki bu laboratuvarın önemli bir eksikliği giderdiğine dikkat çekti.

Bozkurt, daha önce kentteki ayakkabı ve terlik üreticilerinin ürettikleri ayakkabıları test için İstanbul'a götürdüğünü bildirerek, “Ancak artık Gaziantep Üniversitesi bünyesindeki ayakkabı test laboratuvarı ile hem Gaziantep hem de çevre illerdeki ayakkabı, terlik, oyuncak ve çanta üreticileri tüm testlerini merkezimizde yaptırabiliyor.” dedi.

Gaziantep Üniversitesi bünyesinde kurulan ve Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından da akredite edilen Ayakkabı Test Laboratuvarı sayesinde üreticilerin hem maliyetten hem de zamandan tasarruf sağladığını belirten Bozkurt, bu durumunda üreticiler için önemli olduğunu kaydetti.

Gaziantep Ayakkabıcılar Esnaf ve Sanatkarları Odası Başkanı Mehmet Emin İnce ise Ayakkabı Test Laboratuvarı’nın İstanbul’dan sonra Gaziantep’te kurulduğunu söyledi.

Ayakkabı Test Laboratuvarı’nda ilerleyen dönemlerde ayakkabının haricinde tekstil, plastik, oyuncak ve buna benzer alanlarda da hizmet vereceğini belirten İnce, Gaziantep’teki paydaş diğer sektörlere hizmet açısından bunun önemli olduğunu ifade etti.

“Laboratuvar sektör için çok önemli bir kazanım”

Ayakkabı Test Laboratuvarı'nda emeği geçen herkese teşekkür eden İnce, “Laboratuvarımızın kurulmasında üniversite-sanayi işbirliği en güzel şekilde meyvesini verdi. İpekyolu Kalkınma Ajansı’nın girişimleriyle Gaziantep’e bugün böyle bir laboratuvar kazandırdığımız için çok mutluyuz ve şanslıyız. İnşallah bizim de görevimiz bundan sonra yapılmış olan bu merkezi en güzel şekilde insanların hizmetine sunmak, ayakkabı sektörünün haricinde kimya, plastik ve oyuncak sektörüne de hizmet verir hale getireceğiz. İnşallah bunu da üniversitedeki hocalarımız, burada çalışan arkadaşlarımız ve paydaşlarımızla en güzel şekilde başaracağımıza inanıyorum.” dedi.

“Geri dönüşüm sağlayabilen ürünlerden ayakkabılar ve terlikler üretmeye çalışıyoruz”

Salgın nedeniyle ekonomide yaşanan durağanlıktan dolayı laboratuvarı sektör temsilcilerinin pek fazla kullanamadığını belirten İnce, “Pandemi nedeniyle ekonomide yaşanan olumsuzluklar, pazardaki daralma, ayakkabı sektöründe dünya genelinde yüzde 40’lık bir küçülme, ihracatta yüzde 25'e varan bir talep azlığı, iç piyasada AVM ve çarşıların kapalı olması test merkezimizi ve üretimi olumsuz yönde etkiledi. Çünkü bu defa ayak sağlığı değil, insanlar önce hayatta kalmak için canlarını düşünmeye başladılar. Şu anda normalleşme ile birlikte profesyonel alıcı firmalarımız ulusal ayakkabı firmaları ve terlik firmaları ile yapmış oldukları alışverişlerde ayakkabının analizinin yapılmasını özellikle talep etmektedir. Çünkü bu kanunen yapılması gereken bir zorunluluktur. Çünkü insan sağlığı çok önemlidir. Bizlerde doğa ile dost, çevreci, geri dönüşüm sağlayabilen ürünlerden ayakkabılar ve terlikler üretmeye çalışıyoruz. Çünkü dünya artık kirlenmek istemiyor. Daha çevreci ürünlerle insan sağlığını ön planda tutacak ürünler yapılması talep ediliyor. Test merkezimizde bize bu konuda en hızlı cevabı vermektedir. Çünkü bir ürünü sattığımızda analizini yaptırıp onu firmaya sunmamız gerekiyor.” diye konuştu.

Daha önce fiziksel ve kimyasal testleri için ürünlerini İstanbul'a gönderen kentteki ayakkabı ve terlik üreticilerinin test işlemlerini daha az maliyetle Gaziantep'te yapma imkanına kavuştuğunu belirten İnce, merkezin Türkiye'nin en büyük ikinci test merkezi olduğunu dile getirdi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir