Salgın sürecinde en fazla Antep fıstığı, kuru kayısı ve incir ihracatı yapıldı
2021 yılının 7 aylık sürecinde Güneydoğu Anadolu Bölgesinden 92 ülkeye kuru meyve ve mamulleri ihracatı gerçekleştirildi.
Salgın sürecinde en fazla ihracatını arttıran sektörler arasında yer alan kuru meyve sektöründe ihracat her geçen gün rekor artışlarla devam ediyor. 2021’in ilk yarısında Güneydoğu Anadolu Bölgesinden 92 ülkeye 135 milyon 772 bin dolarlık kuru meyve ihracatı yapıldı.
Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Çıkmaz, Anadolu’nun bereketli topraklarında yetişen çeşitli meyvelerin dünya genelinde ihracatına yönelik çalışmaların büyük bir başarıyla devam ettiğini söyledi.
Akdeniz ve Ege Bölgesinde yaşanan orman yangınlarının ardından Karadeniz Bölgesinde de meydana gelen sel felaketleri sonucu vefat eden vatandaşlara başsağlığı dileyen Çıkmaz, “Milletimizin başı sağ olsun. Yaşanan felaketlerin yaralarının sarılması için bizler de milletimizle kenetlenerek üzerimize düşeni yapacağız.” ifadelerini kullandı.
Çıkmaz, 2021 yılının 7 aylık sürecinde ise bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 43’lük artışla 92 ülkeye bölgeden 147 milyon 736 bin dolarlık kuru meyve ve mamulleri ihracatı gerçekleştirildiğini ifade etti.
Kuru meyve ve mamullerinin Covid-19 ile mücadelede önemli birer besin kaynağı olduğuna dikkat çeken Çıkmaz, insanların vücut direncini arttırmak için sağlıklı atıştırmalıklara yöneldiğini ve sağlıklı atıştırmalık denince de akla ilk gelen ürünlerin özellikle Antep fıstığı, kuru kayısı ve kuru incir olduğunu belirtti.
“Bölgemizde en fazla ihracatı gerçekleştirilen ürünümüz Antep fıstığı oldu”
2021 yılının 7 aylık diliminin bölge ihracatçıları için verimli bir yıl olduğunu belirten Çıkmaz, “Temmuz 2021 döneminde bölgemizden bir önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 43’lük artışla 147 milyon 136 bin dolarlık kuru meyve ihracatı gerçekleştirilmiştir. Bölgemizde en fazla ihracatı gerçekleştirilen ürünümüz Antep fıstığı olup bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 116,8’lik artışla toplam 63 milyon 368 bin dolar olarak gerçekleşmiştir. Bölgemizden en fazla ihracatı gerçekleştirilen ürünlerde ikinci sırayı 50 milyon 362 bin dolarla kuru kaysı alırken üçüncü sırayı 15 milyon 267 bin dolarla diğer meyve kuruları almıştır. Yine bölgemizden bu süreçte 9 milyon dolarlık kuru incir, 2 milyon 496 bin dolarlık çeşitli kuru meyve ve çerezler, 2 milyon 321 bin dolarlık diğer kavrulmuş meyveler, 1 milyon 862 bin dolarlık leblebi, 1 milyon 808 bin dolarlık kayısı ve zerdali çekirdeği, 1 milyon 77 bin dolarlık çam fıstığı ve 169 bin dolarlık çekirdeksiz kuru üzüm ve ihracatı yapılarak ülkemize yılın ilk yedi aylık sürecinde 147 milyon 736 bin dolarlık döviz girişi gerçekleştirilmiştir.” dedi.
Bölgeden yapılan kuru meyve ve mamulleri ihracatını ülke grupları bazlı değerlendiren Çıkmaz, “2021 yılının yedi aylık diliminde en fazla ürün 70 milyon 832 bin dolarla Avrupa Birliği ülkelerine ihraç edildi. İkinci sırada ise 21 milyon 728 bin dolarla Amerika ülkeleri yer alıyor. Kuru meyve ihracatında üçüncü sıra ise 17 milyon 423 bin dolarla Ortadoğu ülkelerine ait. Ülke bazlı ihracatta ise en fazla kuru meyve 28 milyon 724 bin dolarla Almanya’ya yapıldı. Almanya’yı ise 20 milyon dolarla İtalya takip etti. Üçüncü sırada ise 15 milyon 575 bin dolarla Birleşik Arap Emirlikleri yer almaktadır.” ifadelerini kullandı.
2021 yılının ilk 7 aylık sürecinde Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden toplam 92 ülkeye kuru meyve ihracatı gerçekleştirildiğini de ifade eden Çıkmaz, kuru meyve ihracatçılarını kutlayarak 2021 yılının son 5 ayına odaklandıklarını belirtti. (İLKHA)