Memur-Sen Van İl Temsilciliğinden zam talebi
Memur-Sen Van İl Temsilciliği, toplu sözleşme süreci ile ilgili bir açıklama yaparak taleplerini sıraladı.
Memur-Sen il binasında tüm Memur-Sen hizmet kolu başkanları ve üyelerinin katılımıyla gerçekleşen basın açıklamasını Mehmet Ali Uca okudu.
Uca, kamu görevlileri olarak çözüm bekleyen sorunlarının enflasyon karışışında erimiş maaşların en etkili çözüm yerinin toplu sözleşme masası olduğunu söyledi.
Bu nedenle 4 milyona yakın kamu görevlisi ve 2 milyona yakın memur emeklisinin gözü kulağının toplu sözleşme masasında olduğunu belirten Uca, Kamu İşvereninin açıkladığı teklifin maalesef bu büyük kitlenin beklentilerini karşılamaktan uzak bir görüntü sergilediğini ifade etti.
2022 yılı için yüzde 5+6, 2023 yılı için yüzde 6+6 maaş zammı teklifinin memuru yine enflasyona ezdirecek bir teklif olduğunu belirten Uca, "2020 yılının ocak ayında maaş ve ücretinin tamamıyla 98,5 kg 'kıyma' alabilen kamu görevlisi, 2021 yılı ağustos ayı maaş ve ücretiyle 65,2 kg 'kıyma' alabilmektedir. 2020 yılının ocak ayında maaş ve ücretinin tamamıyla 1.917 adet 'simit' alabilen kamu görevlisi, 2021 yılı ağustos ayı maaş ve ücretiyle 1695 adet 'simit' alabilmektedir. 2020 yılının ocak ayında maaş ve ücretinin tamamıyla 21 adet 18 litrelik 'sıvı yağ' alabilen kamu görevlisi, 2021 yılı ağustos ayı maaş ve ücretiyle 14 adet 18 litrelik 'sıvı yağ' alabilmektedir. 5. Toplu Sözleşmeden bugüne kadar geçen 19 ayda kıyma yüzde 92, pirinç yüzde 50, makarna yüzde 37 arttı." dedi.
"Maaşlar enflasyon karşısında erimektedir"
Kamu görevlilerinin maaşları enflasyon karşısında eridiğini ifade eden Uca, şunları söyledi:
5'inci Dönem Kamu İşvereni tarafından teklif edilen ve hakem tarafından verilen maaş zammı iki yıl için 4+4 ve 3+3; 19. ayda gerçekleşen enflasyonun ise yüzde 26 olması Kamu İşvereninin dikkate alması gereken en açık tablodur. Artık bu yanlış hesaptan dönülmelidir.Öyle görünüyor ki; bu teklif hazırlanırken çarşı pazardaki fiyatlar, yüksek enflasyon, kurdaki yükseliş, temel ihtiyaç harcamalarındaki artış, alım gücündeki düşüş gözetilmemiştir. Kamu İşvereninin sunduğu teklif bu gerçekleri dikkate almayan, yetersiz, eksik ve beklentilerimizin altında bir tekliftir. Biz diyoruz ki; memura zammı enflasyon değil kamu işvereni vermelidir.
Kamu İşvereninin 3600, refah payı, sözleşmeli personel ile ilgili takvimlendirilmemiş, oranı, kapsamı belirlenmemiş soyut teklifini; oran, kapsam, takvim gibi hususları netleştirerek somutlaştırmasını, tüm kamu görevlilerini mutlu edecek, beklentileri karşılayacak bir teklif sunmasını istiyoruz. 3600 Ek Gösterge konusunda kapsamı genişletilmiş, bütün kamu görevlilerini mutlu edecek, net takvime bağlanmış bir teklif sunulmalıdır.
"Sözleşmeli personeller kadroya alınmalıdır"
Sözleşmeli personel konusunda da teklifin somutlaştırılması gerektiğine değinen Uca, "Sözleşmeli personelin sorunlarını kökten çözecek kadro eksenli bir yarım milyonu aşan sözleşmeli personelin temel beklentisidir. Memurun enflasyonla eriyen maaşının telafisi ancak seyyanen zamla, memurun enflasyona ezdirilmemesi hedefi de enflasyon farkı vermekle değil ancak refah payıyla mümkündür." diye konuştu.
Uca, "Kamu İşvereninden; yardımcı hizmetlerin genel idari hizmetlere geçirilmesi, vergi dilimi, toplu sözleşme ikramiyesinin artırılması, görevde yükselme ve unvan değişikliği, bayram ikramiyesi, özel hizmet tazminatı, toplu sözleşme ikramiyesinin artırılması ve benzeri genele ilişkin tekliflerimize de hizmet kollarına ilişkin tekliflerimize de karşılık gelecek şekilde titizlikle hazırlanmış teklifleri bekliyoruz. Toplu sözleşme bir oldubittiyle değil zaman baskısı olmadan pazarlıkla neticelenmelidir. Bunun için de yeni ve kapsamlı bir teklifin hazırlanarak; 5. Dönem Toplu Sözleşmenin zararlarını tazmin edecek, kayıplarımızı giderecek, memuru enflasyona ezdirmeyecek, emeğimize yaraşır yeni bir teklifin pazarlığa imkân tanıyacak şekilde pazartesi gününe kadar sunulmasını istiyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)