• DOLAR 34.653
  • EURO 36.431
  • ALTIN 2932.416
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Ağrı'da tarım çeşitliğinin artması aynı zamanda büyük bir istihdam kapısı da oluşturmuş durumda. Sektörde verilen destekler, gerçekleştirilen yatırımlar, kenti ülkede bazı ürünlerde söz sahibi haline getirdi.

Kentte mevcut ekimi yapılan korunga, silajlık mısır ve ay çiçeği ile bitki çeşitliliğinin artarak devam etmesi önemli görülüyor.

 

Gerçekleştirilen yatırımlar hakkında İLKHA'ya konuşan Ağrı İl Tarım ve Orman Müdürü Kenan Engin, bitki çeşitliliğinin artması için önemli çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

"Hububat bitkileri ekim alanları, yem bitkileri ekim alanları çok yoğun bir şekilde çiftçilerimiz tarafından ekiliyor"

"İlimiz hayvancılığın yoğun yapıldığı bir il. 410 bin büyükbaş, bir milyon 400 bin civarında küçükbaş hayvan varlığımız var." diyen Kenan Engin sözlerini şöyle sürdürdü:

Özellikle ilimizde tarımsal çeşitliliği artırmak adına yoğun çalışmalar yapıyoruz. Gerek Tarım ve Orman Bakanlığı'nın gerekse sayın Valimiz Osman Varol'un talimatları, destekleri ile özellikle tarımsal çeşitliliği artırıyoruz. Fakat özellikle tarımsal çeşitliliğin yanında yoğun olarak hayvancılığın girdisi şeklinde tarımsal faaliyet yürüyor. Bunun içinde ilimizde özellikle hububat bitkileri ekim alanları, yem bitkileri ekim alanları çok yoğun bir şekilde çiftçilerimiz tarafından ekiliyor. Özellikle bahsettiğimiz silajlık mısır, korunga, fiğ, yonca gibi ürünlerin çok yoğun ekildiği bir ilde yaşıyoruz. Son yıllarda Valiliğimizin, Özel İdare destekleri ile silajlık mısırda toplam 6 bin dekarlık ekim alanını, yüzde 90 hibe ile dağıttığımız tohumları 18 bin dekar alana çıkarttık.

"Türkiye'de en fazla korunga eken üçüncü iliz"

Kenan Engin, hedeflerinin tarımsal ürün çeşitliliğini artırırken aynı zamanda çiftçiye birim alanda verimini ve katkısını artırmak olduğunu kaydetti.

Engin, "Yine 240 bin dekar alanda korunga ekilişi yapıyoruz ve Türkiye'de en fazla korunga eken üçüncü iliz. Dolayısı ile yem bitkileri açısından ilimizde çok yoğun faaliyetler devam ediyor. Yine ayçiçeği noktasında da ilimizde son 5 yılda, sözleşmeli tarımın da ilimizde yaygınlaşması ile beraber özellikle çerezlik ayçiçeği ve yağlık ayçiçeği bakımından yoğun bir faaliyet devam ediyor. Son beş yılda 5 bin dekar ortalama ayçiçeği ekim alanımız 30 bin dekara kadar arttı. Ortalama beş kat civarında arttı. Tabi bizim burada tarım teşkilatı olarak hedefimiz, bir taraftan yetiştiricimizin,  çiftçimizin tarımsal ürün çeşitliliğini artırmak. Diğer taraftan ürettiği tarımsal ürünün birim alanda verimini artırıp çiftçiye katkısını artırmak." dedi.

Artan tarım çeşitliliği, kentte önemli bir istihdam kapısı araladı

Yürütülen projelere önem verdiklerini belirten Engin bu bağlamda şuana kadar önemli projeler hayata geçirdiklerini hatırlattı.

Engin, "Bu bahsettiğim tarım projeleri ve bundan sonra da yapacağımız önemli projelerin hepsi istihdama çok ciddi katkılar sağlayacak. Son bir yılda özellikle istihdama katkı sağlayacak projelerden bahsetmek istiyorum. Farklı yeni bitkisel ürünler üretmeye çalışacağız. Bunun dışında bir gıda kent oluşturuyoruz, gıda kent ile de kentte özellikle üretimi yapılan bitkisel ve hayvansal ürünlerin işlendiği, paketlendiği, pazara sunulacağı bir zemin oluşturuyoruz, üretim alanı oluşturuyoruz. Burada özellikle en az 600 tane doğrudan istihdam oluşturmayı hedefliyoruz. Dolaylı olarak binlerin üzerinde istihdam oluşturacağız. Bunun dışında yine beş yılda 750 bin koyun projesi yaptık. Bununla hedefimiz 7 bin tane üreticimize koyun verip köylerde kırsalda istihdamını sağlamak. İnşallah bununla hedefimiz, çiftçiyle katkısının olması." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız