• DOLAR 32.459
  • EURO 34.836
  • ALTIN 2448.357
  • ...

Merkez Bankası Şubat ayında yüzde 19'a yükselttiği faizi yine sabit tuttu. Böylelikle Türkiye yüzde 19 ile dünyada en yüksek faiz oranı ülkeler sıralamasındaki yeri değişmedi. 

FAİZ ÜRETİME DARBE VURUYOR

Merkez Bankası, 2021 Ocak ayında yüzde 17 olan politika faizini şubat ayından itibaren temmuz ayına kadar yüzde 19’da sabit tutmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz hafta katıldığı bir televizyon programında faizlerin düşürülmesi gerektiğini söylemişti. Ancak buna rağmen Merkez Bankası faizi sabit bıraktı.  Yüksek faiz oranları yatırımcıyı ürkütüyor. Faiz üretime ağır darbe vuruyor. Ancak son aylarda piyasa ekonomisi bahanesiyle faiz yükseltildi. Bunun sonucunda Türkiye dünyada en yüksek faiz oranlarına sahip 7'inci ülke oldu.

DOLAR DA ENFLASYON DA DÜŞMEDİ

Özellikle bir kısım küreselci ekonomistin 'faizi yükseltin, dolar da enflasyon da düşer' açıklamalarına karşın yükseltilen faiz sonrası ne dolar düştü ne de enflasyon.

"SADECE FAİZ YÜKSELTMEK HATADIR"

HÜDA PAR geçtiğimiz aylarda yüksek faize dikkat çekmiş ve "Kur-Faiz-Enflasyon sarmalından çıkış; ancak yatırım, üretim ve istihdam odaklı bir ekonomi ile dışa bağımlılıktan kurtulmakla mümkündür. Pandeminin yol açtığı ekonomik durgunluk ve buna bağlı yaşanan maliyet artışları, Türkiye’de de ekonomik sorunlara yol açtı. Kur, enflasyon ve faiz arasında kopmaz bağların bulunduğu serbest piyasa ekonomisinde sadece faiz artışlarına yüklenmek kısa süreli etkiler gösterse de sonradan farklı komplikasyonlara yol açacağı bilinen bir gerçektir. Pek çok ülkede faiz oranları düşürülürken hatta sıfırlanırken Türkiye ise durmadan faiz yükseltiyor. Böylece OECD ve Avrupa ülkeleri sıralamasında liste başı olurken, dünya yüksek faiz sıralamasında ise 7.sıraya yükselerek açlık ve yoksullukla pençeleşen bir çok ülkenin önüne geçti." demişti.