• DOLAR 35.491
  • EURO 36.58
  • ALTIN 3060.77
  • ...
Akıllı Makineler Geliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dünyanın en büyük sanayi fuarında makine ile akıllı teknolojiyi bütünleştiren entegre sanayi çözümleri bu yılki ana tema. 18`inci yüzyılda buhar makinesinin bulunması sanayi devrimine giden yolu açmıştı. 20`nci yüzyılın başlarında fabrika bacaları birbiri ardına tütmeye başladı ve 60`lı yıllardan itibaren bilgisayar hayatımıza girerek tüm dünyada köklü bir değişimi beraberinde getirdi.

Almanya`nın Aachen kentindeki Fraunhofer Üretim Teknolojileri Enstitüsü yöneticisi Fritz Klocke, dördüncü sanayi devriminin ise çoktan başladığını belirtiyor: "Herkes, tüm jenerasyonlar internetle çalışıyor. ve şimdi internetin sunduğu imkanların fabrikaya uyarlanması aşamasındayız."

Otomobiller iletişim kuracak

Örneğin otomotiv sanayisi. Taşıtlar neredeyse tam otomatik hale geldi. ve giderek daha güvenli ve aynı zamanda uzun ömürlü olmaları bekleniyor. Herşeyin yolunda olup olmadığını sürekli kontrol edebilmek için üreticinin gelecekte otomobili sattıktan sonra da taşıtla bağlantı halinde olması sağlanmaya çalışılıyor.

Klocke, "Gelecekte otomobil internetin bir parçası olacak. Otomobil internet sayesinde çevresiyle tamamen bağlantı içinde olacak, belli durumlarda başka bir otomobille de iletişim kurabilecek. Muayene süresi daha gelmese bile bakıma ihtiyacı olduğunda bildirebilecek" şeklinde konuşuyor.

`Beni bakıma götür`

Örneğin otomobil içindeki algılayıcılar ciddi sorunlar olduğunda bunları tespit edebilecek. Hareketli bir parçada aşırı ısınma olduğunda, herhangi bir yerde beklenmedik titreşim ya da sesler ortaya çıktığında ya da parçalar aşınmaya başladığında algılayıcılar bu bilgileri internet aracılığıyla üreticiye bildirecek.

Aachen kentindeki Ren-Vestfalya Teknik Üniversitesi`nden Werner Herfs her bir makine parçası için bu tür dijital çözümlerin mümkün olabileceği görüşünde: "Her parça kendi teşhisini koyabilir ve internette, `şu anki durumum normal mi? Aşınma ne safhada? Bakıma ihtiyacım var mı yoksa değiştirilmem mi gerekiyor?` diye sorabilir."

Makinenin dijital kimliği

Özellikle de enerji santralları ve büyük sanayi tesisleri gibi yerlerde güvenlik ve verim açısından önem taşıyan makine parçalarında dijital veri depolama büyük önem taşıyacak. Üreticiler böylece belirli sorunların sıkça tekrar ettiğini görüp müşterileri uyarabilecek.

İçine yerleştirilebilecek bir çip yoluyla parçanın orijinalliği de garanti edilebilecek, makine parçalarının dijital kimlikleri olacak. Peki, gelişen teknolojiyle üretim süreçlerinde insanın pabucu dama mı atılacak? Uzmanlara göre ürünlerin kalitesine yönelik beklentinin giderek artması ve ürünlerin içindeki değerli bilgi ve verilerin rakipler ve korsanlara karşı korunması ihtiyacı nedeniyle insan önemini yitirmeyecek. Geleceğin fabrikasında yüksek nitelikli teknisyen, usta, enformatikçi ve mühendisler eksik olmayacak.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir