• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Yeni SBS`ye ABD ve Almanya Modeli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Liselere giriş sınavı SBS (Seviye Belirleme Sınavı), Milli Eğitim Bakanlığı`na Nabi Avcı`nın gelmesinden sonra herkes `sistem bundan sonra nasıl işleyecek` sorusunun cevabını arıyor. Avcı`nın masasında duran sistemin ayrıntılarını ise Akşam yazarı Turgay Polat yazdı.

İşte önümüzdeki yıldan itibaren uygulanacak yeni SBS`nin ayrıntıları:

SINAVLAR İL BAZINDA

- DÜZ liseler kalkacak ve tümü Anadolu liselerine dönüştürülecek.

- BU liselere giriş, öğrencilerin 8`inci sınıfın mayıs ayında gitmek istedikleri okula ön kayıt yaptırmasıyla başlayacak.

- İLKÖĞRETİM başarı puanı, öğrencinin spor, bilim, sanat gibi faaliyetleri de birleştirilerek bir puan oluşturulacak. Ön kabul, bu puana göre gerçekleştirilecek.

- BİR sonraki aşamada ise bir okul kontenjanın üzerinde kayıt almazsa öğrenci kaydını yaptıracak.

- ÖN kayıtta kontenjanın üzerinde öğrencinin başvurduğu okullar için il bazında bir tek sınav açılacak. Ardından yerleştirme yapılacak. Öğrenci isterse başka bir şehirdeki okula da müraacat edebilecek. Verilere göre öğrencilerin yüzde 98`i kendi oturduğu kentte okuyor.

ABD VE ALMAN MODELİ

- SİSTEMİN faydası, sınav cenderesine girecekler `yüksek puanlı okulları` hedefleyen başarılı öğrencilerle sınırlı kalacak. Diğerleri sınav sisteminde bir milyon 300 bin öğrenci stres, baskı yaşamayacak.

- FEN liselerine giriş sınavla olacak. Farklı olarak puanlama sadece MF (matematik fen) değerlendirmesi yapılacak.

- ÖZEL okullar dilerse fen liseleri sınavı puanıyla dilerse kendi açtıkları ayrı bir sınavla öğrenci kabul edecek.

- HAZIRLIK sınıflı Galatasaray, Kabataş, İstanbul, Kadıköy Anadolu gibi liselerin devamı ve desteklenmesi sağlanacak. Bu liselerde yabancı dil eğitiminin güçlendirilmesi için üniversitelerin hazırlık sınıflarıyla eşleştirme yapılacak.

- SİSTEMİN en önemli özelliği ABD ve Alman modelinin bir tür karışımı olması...

Akşam

Bu haberler de ilginizi çekebilir