Engelli farkındalığı oluşturmak için "Engelsiz Kafe" açtılar
Yaklaşık 12 yıl önce trafik kazasında her 2 ayağından sakatlanan Silvan Engelliler Derneği Başkanı Hasan Yurtkent, engelliler farkındalığı oluşturmak için engelsiz kafeterya açtı.
Diyarbakır'ın Silvan ilçesi Bağlar Mahallesi Orta Çeşme (Kaniya Navin) Parkında, engelliler adına bir farkındalık oluşturmak amacıyla tüm gelirinin engelli bireylere ulaştığı ve tüm çalışanlarının engellilerden oluştuğu bir kafeterya açıldı.
Geçirdiği bir trafik kazası sonucu ayaklarından sakatlanan ve yaklaşık 11 yıldır Silvan Engelli Koruma Derneği Başkanlığını yürüten Hasan Yurtkent, engellileri fark etmek ve ettirmek adına park içerisinde kendi imkanlarıyla engelsiz kafe açtı.
Engelliler alanında hizmet verdiklerini, tamamıyla gönüllülük esasıyla çalıştıklarını söyleyen Yurtkent, "Amacımız, engelli kardeşlerimizi bir an önce dışarıya çıkarıp yardımcı olabilmek ve bu farkındalığı oluşturmaktır. Engelli kardeşlerimizin tekerlekli sandalye, akülü araba, protez ve işitme cihazları gibi talepleri vardı. Bu taleplerini geri çevirmemek için dernek yönetim kurulumuzla görüşme gerçekleştirdikten sonra engelsiz kafe açma kararını aldık." dedi.
"Amacımız, engellilerin onurlu insanlar olduğunu kanıtlamak"
Yurtkent, "Engelsiz kafe açmakla hem engelli istihdamı hem de toplanan gelirle kardeşlerimizin taleplerine yardımcı olmuş oluruz. Kurum ve kuruluşlara gittiğimizde ilettiğimiz taleplere kendimize istiyormuşuz gözüyle bakılması insani olarak zorumuza gidiyordu. Allah'ın rızasıır gözeterek engelli kardeşlerimiz için hizmet edip kapıları çaldığımızda sadaka istiyormuşuz gibi bize bakıyorlar." ifadelerini kullandı.
Amaçlarının. engellilerin çalışan ve üreten bireyler olduğunu, sadakayla değil onuruyla yaşama ihtiyaçlarını insanlara kanıtlamak olduğunu aktaran Yurtkent, "Sekiz çalışanımız da engellidir. Engelli kardeşlerimiz çalıştıkları zaman sadece maddi olarak desteklenmiş olmuyor, bununla beraber topluma kazandırılmış oluyor. Özgüvenini, itibarını hem evinde hem de toplumda yükseltmiş oluyoruz. Engelsiz kafe açmakla bir farkındalık oluşturmuş olduk. Zamanında engelliler yok sayılırken, ikinci vatandaş muamelesi yapılırken şimdi engelsiz kafedeyim diyorlar. Büyük farkındalık var burada. Benim en büyük amacım, engellilerin artık toplumda onurlu insanlar olduğunu kanıtlamaktır." ifadelerini kullandı.
"Normal insanlardan çektiğimizi engelli halimizden çekmiyoruz"
Herkes için bir binada merdiven yapılırken engelliler için ise engelli rampası yapılmadığını belirten Yurtkent, "Engelli rampası talep ettiğimizde bile sanki ekstradan onlardan bir şey istiyormuşuz oluyor. Merdiven olmazsa yukarıya çıkabilir misin? Ben özel insanım. Özelim de ayaklarımın olmamasıdır. Normal insanlardan çektiğimizi engelli halimizden çekmiyoruz. Allah bize her şeyi vermiş, bir bacağımı almış çok mu? Ben hayatımdan çok memnunum. Allah Rahman'dır, Rahim'dir. Ben buna inanıyorum ki ahirette günahlarıma kefaret olarak karşıma çıkacaktır. Hiçbir zaman halimden şikayetçi olmadım." şeklinde konuştu.
Yurtkent, "Resmî kurumlarda çalışanlar resmiyetin gereğini yaparlar ama bizde bu böyle değil; bir şeyler istediğimizde karşı taraftaki insanlar şöyle diyor 'acaba kendine mi istiyor, kendi yararına mı?' hatta bize şöyle de diyorlar, 'sizin çıkarınız olmasa neden bu işi yapasınız ki?' Ben de onlara diyorum ki, Allah için yapıyorum, engelli kardeşlerim için yapıyorum ve bu gemide ben de varım. Aynı zamanda kendim içinde yapıyorum. Ben iki tarafı da yaşadım hem engelsizliği hem de engelliliği yaşadım." dedi.
"Yasaların verdiği yetkiler kullanılsa kafi"
Kafeye gelen müşterilerin takdirini topladıklarını ifade eden Yurtkent, "Müşterilerimiz buraya gelip Engelsiz Kafe'yi gördüklerinde hem şaşkınlık duyuyorlar hem de mutluluk duyuyorlar. Müşterilerimiz her zaman 'helal olsun ne güzel başarmışsınız, Silvan'da engelli alanında örnek olacak bir çalışma' diyorlar." ifadelerini kullandı.
Engelli yasalarının çok olmasına rağmen pratikte göremediklerini söyleyen Yurtkent, "Yetkililere sadece şunu söylüyorum: Sadece yasaların verdiği yetkileri kullansınlar yeter. Yasalarda engelli rampasının yapılması, asansörlerin standartlara uygun olması, yangın merdiveninin olması, bir bina yapılırken hangi standartlara uygun yapılması gerektiği noktasında her şey var. Yetkililerden sadece şunu istirham ediyorum, görevinizi hakkıyla yerine getirip yasalara uygun yapın, başka bir şey istemiyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)