• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Çin ile Kanada arasında istihbarat savaşı; Çin idam cezası onaylandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kanada ve Çin arasındaki diplomatik kriz devam ederken Pekin mahkemesi uyuşturucu kaçakçılığından mahkum olan Kanadalı Robert Lloyd Schellenberg'in idam cezasını onayladı.

Diğer taraftan, Çin'in tepkisine rağmen, Kanada'da tutuklanan Huawei'nin finans direktörü Meng Wanzhou'nun ABD'ye iade edilmesi bekleniyor.

Kanadalı yetkililer, ayrıca Çin'de casusluktan suçlanan Kanada vatandaşı Michael Spavor için endişeleniyor. Söz konusu mahkemelerin iki ülke arasındaki siyasi hesaplaşmanın bir parçası haline gelmesinden korkuluyor.

Kanadalı Robert Lloyd Schellenberg, Ocak 2019'da uyuşturucu kaçakçılığından ölüm cezasına çarptırılmıştı. Mahkeme, onu 220 kilogramdan fazla metamfetamin kaçakçılığı yapmakla suçladı.

Yüksek mahkeme idam cezasını onayladı
Geçmişte Kanada'da uyuşturucu kaçakçılığından hüküm giymiş olan Schellenberg, hakkındaki iddiaları hep reddetti ve turizm için Çin'e gittiğini öne sürdü. Ancak Çin Yüksek Halk Mahkemesi, Schellenberg'in temyiz talebini reddederek ilk kararı onayladığını kaydetti.

Mahkeme konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Bir genel kurul oluşturuldu ve ilk aşamada bulunan olguların açık, kanıtların güvenilir ve yeterli olduğu değerlendirildi. Bu nedenle ölüm cezasının uygun" ifadeleri kullanıldı.

Kanadalı uzmanlar Schellenberg ve özellikle Spavor davalarının aslında bu hafta Kanada'da duruşması yapılacak Meng Wanzhou davasında bir koz olarak kullanıldığını düşünüyor.

Diğer taraftan, Kanada'nın resmi olarak, Çin'in Uygurlara yönelik uygulamalarını "soykırım" olarak tanıması, Pekin'in ile ilişkileri daha da zora soktu.

Kanada ve Çin arasındaki kriz nasıl başladı?
Kanada, ABD'nin İran yaptırımlarını delmek için sahtekarlık yaptığı gerekçesiyle Washington yönetiminin talebi üzerine Huawei Mali İşler Direktörü (CFO) Meng Wanzhou'yu 1 Aralık 2018'de Vancouver'da uçakla aktarma yaparken gözaltına almış, olay basına daha sonra açıklanmıştı.

Çin, Kanada'nın Pekin Büyükelçisi John McCallum'u Dışişleri Bakanlığına çağırmış ve Meng'in serbest bırakılmasını talep ederek aksi durumda bunun "ciddi sonuçları olacağı" uyarısında bulunmuştu.

Çin tarafı, Meng vakasından sonra Kanadalı iş adamı ve girişimci Michael Spavor ve eski diplomat Michael Kovrig'in ulusal güvenliği tehdit eden etkinliklere karıştıkları gerekçesiyle gözaltına alındığını açıklamıştı.

Huawei Mali İşler Direktörü Meng, Kanada'da çıkarıldığı mahkemece 10 milyon Kanada doları kefaletle şartlı serbest bırakılmıştı.

Kanada hükümetinden 3 Ocak 2019'da yapılan açıklamada, Çin'in 1 Aralık'tan bu yana 13 Kanada vatandaşını gözaltına aldığı ancak bunlardan 8'inin serbest bırakıldığı bildirilmişti.

Kanada makamları, Çin hapishanelerindeki vatandaşlarının sayısının 200'ü aştığını belirtiyor.

Kaynak: Euronews - Mepa news

Bu haberler de ilginizi çekebilir