• DOLAR 34.624
  • EURO 36.248
  • ALTIN 2916.636
  • ...

Tüm İş Konfederasyonu Bitlis İl Başkanı Cengiz Velioğlu öncülüğünde, Rahva mevkiinde basın düzenlenen basın açıklamasında, kamuya ait diğer birim çalışanı işçiler ve memurlar gibi yılın 12 ayı çalışmak istediklerini belirttiler.

Basın toplantısına katılan geçici işçiler, "10 aylık kadro mu olur?", "1 Yılda kaç ay var?", "2 ay aç mı kalalım?", "Seçim malzemesi olmak istemiyoruz." pankartları açtılar.

Basın açıklamasını okuyan Velioğlu, "Öncelikle son günlerde ülkemizin bazı şehirlerinde yaşanan yangın olaylarından dolayı yaşadığımız üzüntüyü belirtmek istiyorum. Bu afetten etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun dileklerimizi iletiyorum. Bünyesinde bir milyondan fazla insanı çalıştıran bir kurumun üvey evlatlarıyız. Yüzde doksanı öğretmenlerden oluşan ve yaz aylarında okula gitmedikleri halde bile maaşlarını alan ve sosyal güvenceleri korunan bir orduya sahip Milli Eğitim Bakanlığı. Aynı Bakanlıkta 2018’de kadroya geçen 30 bine yakın da işçi var. Bir milyonda 30 bin kişi yüzde üçlük bir orana tekabül ediyor." dedi.

"Kamuya ait diğer birim çalışanı işçiler ve memurlar gibi 12 ay çalışmak istiyoruz"

"Yüzde 97’lik çalışanı yaz aylarında bile maaşsız ve sosyal güvencesiz bırakmayan bakanlığımız sıra işçiye gelince bu duyarlılığını kaybediyor." diyen Velioğlu, şunları söyledi:

"Kamuya ait diğer birim çalışanı işçiler de memurlar da bir senede 12 ay boyunca çalışıyor. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı 30 bin işçi arkadaşı 10 ay çalıştırmakta ısrar ediyor. Bu durumun işçi arkadaşlarda nasıl bir kaygı ve stres oluşturduğunu anlatmaya gerek var mı? Yaz aylarında işsiz kalacakları tarih yaklaştıkça bu işçi arkadaşlarımızda iş verimliliği de kalmaz huzur da kalmaz. Her sene 2 ay maaştan mahrum kalmak, tek geliri olan aileler için ne kadar güçtür anlamak lazım. Biraz empati yaparsak eğer, devlet bakış açısına da uymayan bir durumla karşı karşıya kalırız. Bizim devletimiz, kendi kadrolu işçisine 10 ay bendensin, 2 ay ise ne yaparsan yap dememelidir. Bu işçilerin 12 ay çalışacak şekilde istihdam edilmesi sosyal devlet olmanın da gereklerinden biridir. Uygulanmakta olan düzenlemeye göre, Milli Eğitim Bakanlığında işçi kadrosu ile istihdam edilenler okullar açık olduğunda çalıştırılmakta, tatil dönemlerinde ise iş sözleşmeleri askıya alınmaktadır. Oysa tatil dönemlerinde okulların yeni eğitim öğretim yılına hazırlanması, okul temizliği, bahçe bakımı gibi hizmetlerin görülmesine devam edilmesi gerekmektedir. Bu nedenle bu işçilere tatil dönemlerinde de ihtiyaç olduğu açıktır. Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde işçi statüsü ile 10 ay çalışmak için kadroya alınan işçilerin çalışma sürelerinin 12 aya çıkarılmasını sağlamak, bu işyerinde çalışma barışının sağlanması, çalışanların huzuru ve mutluluğu ve sosyal adalet anlayışı gereğince önemli bir husustur. Bu arkadaşlarımızın çoğu bu 2 aylık sürede kredi çekmek zorunda kalmışlardır ve kredisi olan arkadaşlar ödeme yapamadıklarından dolayı bankalarda zorluk çekmektedirler. Bu konuda devletten talebimiz, bu mağduriyete bir an önce bir çözüm getirilmesidir." (İLKHA)