• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Çiftçiler hizmetlerinin karşılığını alamadığını belirtiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bölgede en çok sebze yetiştiriciliğinin yapıldığı Batman merkeze bağlı Balpınar (Grêsira) beldesinde tarım ile geçimlerini sağlayan çiftçiler, tarlalarında sezona göre kabak, domates, patlıcan, biber, salatalık karnabahar, marul ve lahana gibi ürünleri ekerek geçimlerini sağlıyor.

Artan girdi maliyetlerinden dolayı tarlada verdikleri hizmetin karşılığını alamadıklarını belirten çiftçiler, İLKHA muhabirine, masraflarını karşılayamaz duruma geldiklerini söyledi.

Çiftçilik yapmanın her geçen gün zorlaştığını dile getiren çiftçiler, hükümetten gübre, tohum, mazot başta olmak üzere girdi maliyetlerinde yaşanan artışa müdahale etmesini istedi.

“Maalesef verdiğimiz hizmetin karşılığını alamıyoruz”

Her geçen gün masrafların arttığını söyleyen çiftçi İlhan Yağar, “Yaklaşık 40 yıldır çiftçilikle uğraşıyorum. Bu sene kısım kısım yerlerde patlıcan, kabak ve domates ektik. Köyümüzün toprakları çok verimlidir, ne ekersek yetişiyor. Köyümüzde karnabahar, lahana, ıspanak, marul, soğan, salatalık gibi birçok ürün yetişiyor. Ama maalesef verdiğimiz hizmetin karşılığını alamıyoruz. Buranın ürünü çıktığı zaman piyasada fiyatlar düşüyor. Her geçen gün masraflar çoğalıyor. Gübre ve mazot fiyatları yükseliyor.” diye konuştu.

 

“Baba mesleği olan çiftçilikle geçimimizi sağlıyoruz”

Gübre fiyatlarında bu sene yüzde 150’nin üzerinde bir artış olduğunu ifade eden Yağar, artık gübre alamaz duruma geldiklerini belirterek şunları söyledi:

“Geçen sene gübrenin torbası 80-90 lira arasındaydı, bu sene ise yaklaşık 300 liraya kadar yükseldi. Gübre alacak imkânımız kalmadı. Şayet bu tarlama gübre alsaydım verim daha da çoğalacaktı. Burada 7 dönüm patlıcan ektim. İlk hasadımızda da 250 kiloya yakın verim aldım. Bir sonraki toplamada inşallah bir veya 2 ton verim bekliyorum. Başka bir mesleğimiz yok. Baba mesleği olan çiftçilikle geçimimizi sağlıyoruz. Yalnız bu zamlardan dolayı çiftçinin beli büküldü. Devletin bu duruma artık bir çözüm bulmasını istiyoruz.”

“Tarlada bir, marketlerde 4 lira”

11 nüfuslu ailesinin geçimini çiftçilik yaparak sağladığını belirten bir diğer çiftçi Bahri Yıldırım, “Bu sene patlıcan, mısır, domates ve dolma biberi ektik. 11 kişilik bir aileyiz. Bütün geçimimizi bu tarlalarla yapıyoruz. 50 yıldır çiftçilik ile uğraşıyoruz. Maalesef tarla ürünün kıymeti yok. 3 dönüm patlıcanı nisan ayında ektik. 4 aya yakındır çapa sulama derken şu anda toplamaya başladık. Topladığımız patlıcanları torbalara koyduktan sonra hale götürüp komisyonculara satıyoruz. Bir liraya verdiğimiz patlıcanlar piyasada 3 liraya satılıyor. Marketlerde ve tezgâhlarda ürünlerimizin fiyatı 3-4 lira iken tarlada 50 kuruş ya da bir lira civarında olunca bizde zarar ediyoruz. Bizler marketlere ve tablacılara çalışıyoruz.” dedi.(İLKHA)



















Bu haberler de ilginizi çekebilir