• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) temmuzda aylık yüzde 1,80 ve yıllık yüzde 18,95 artış kaydetti. Ekonomistler, enflasyonun temmuzda aylık yüzde 1,62 artmasını bekliyordu. Ekonomistlerin temmuz ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına (yüzde 1,62) göre haziranda yüzde 17,53 olan yıllık enflasyonun yüzde 18,74'e çıkacağı hesaplanıyordu.

"GIDA FİYATLARININ SEYRİ, YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİNDEN SAPMA KONUSUNDA ÖNEMLİ OLACAK"

Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, enflasyonun geçen yıla göre yükselmesinde gıda, konut ve lokanta ile otellerde görülen fiyat artışlarının etkili olduğunu söyledi. Gıda grubunda yüzde 2,77 artış ile geçen yıl gözlenen yüzde 1,28'lik fiyat düşüşünün tersi yönünde bir gerçekleşme izlendiğine işaret eden Bürümcekçi, "Alt gruplardan, konut ve lokanta ile oteller gruplarında değişimler geçen yılın üzerinde olurken, giyim fiyatlarının mevsimsel eğiliminden sınırlı gerilemesi etkili oldu. Kura hassas gruplarda ise görünüm karışık... Fiyat artışları mobilya ve araç satın alımı gibi gruplar geçen yılın altında, ev aletleri ve görsel-işitsel sistemler ise yukarısında gerçekleşti." dedi.

"ENFLASYONUN YILI YÜZDE 17-18 ARALIĞINDA BİTİRMESİ BEKLENEBİLİR"

Enflasyon için, eylül sonuna kadar uzatılan hizmet sektörlerindeki KDV indiriminin sonraki dönemde kaldırılması durumunda, yaklaşık 1 puanlık yukarı yönlü etki gelebileceğini belirten Bürümcekçi, şunları ifade etti: "TL'de değer kaybının gözlenmediği durumda bile enflasyonun önümüzdeki üç aylık dönemde yüzde 19-20 aralığına çıkabileceğini, düşüşün ise ancak son iki ayda görülebileceğini düşünüyoruz. Enflasyonun yılı en iyi ihtimalle yüzde 17-18 aralığında bitirmesi beklenebilir. Enflasyon görünümünün bu yıl TCMB'ye faiz indirimi için imkan vermeyeceğini düşündüğümüzden ağustos ve takip eden toplantılarda faizlerde bir değişiklik beklemiyoruz. Ancak, kurlardaki geri çekilme kalıcı olur ve devam ederse, baz etkisi ile daha düşük yıllık enflasyon gerçekleşmelerinin görülebileceği son çeyrekte ölçülü faiz indirimlerinin masada olma ihtimalini de tamamen dışlamıyoruz."

KSO BAŞKANI ZEYTİNOĞLU: ÜRETİMDE MALİYET BASKISI SÜRÜYOR 

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, TÜİK tarafından açıklanan temmuz ayı enflasyon oranlarına ilişkin değerlendirmede bulundu. Zeytinoğlu, “Temmuz ayında ÜFE aylık yüzde 2.46 artarak yıllık yüzde 44.92’ye, TÜFE ise aylık yüzde 1.80 artarak yıllık yüzde 18.95’e yükseldi. TÜFE nisan 2019’dan sonraki en yüksek seviyede gerçekleşti. Önümüzdeki bir iki ay daha TÜFE’de artışın devam edeceğini bekleyebiliriz. Kurdaki oynaklık, hammadde fiyatları ve emtia artışları nedeniyle ÜFE’den gelen maliyet baskısının da TÜFE’ye yansımalarını görebileceğimizi düşünüyoruz” dedi.

UFAK BİR GERİLEME GÖREBİLİRİZ

Aylık ÜFE’nin haziran ayında yüzde 4.01 artarken temmuzda yüzde 2.46 arttığını söyleyen Zeytinoğlu, “ÜFE tarafında aylık artışın hız kestiğini görüyoruz. Önümüzdeki ay baz etkisiyle yıllık ÜFE’de ufak da olsa gerileme görebiliriz” ifadelerini kullandı. KSO Başkanı Zeytinoğlu açıklamasının devamında, “ÜFE kapsamında; sanayinin alt sektörlerinin yıllık değişimlerine baktığımızda, imalat sanayinde yüzde 47.86, ara malında yüzde 57.23 ile ÜFE ortalamasının üzerinde arttığını görüyoruz. Bununla birlikte enerjide yüzde 42.42 ve sermaye mallarında yüzde 31.38 olarak gerçekleşen yüksek artışlar da sanayi sektörünü maliyet baskısı nedeniyle zorlayabilecek kalemler olarak karşımıza çıkıyor. TÜFE tarafında bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, yüzde 24.92 ile gıda ve alkolsüz içecekler,  yüzde 24.62 ile ulaştırma ve yüzde 22.70 ile ev eşyası oldu” şeklinde konuştu.