• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Tamamlanmayan kentsel dönüşüm çalışmaları halkı mağdur ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kentte birçok mahallede yaklaşık 10 yıl önce başlatılan ancak aradan geçen yıllara rağmen bir türlü bitirilemeyen çalışmalar ve metruk halde kalan evlerin de uyuşturucu madde bağımlılarının mesken etmesi nedeniyle halk şikayetçi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kentte “riskli alan” edilen ve kentsel dönüşüm çalışmalarının tamamlandığı birkaç mahallenin dışındaki bazı mahallelerdeki çalışmalar yıllardır bitirilemedi. Kentte birçok mahallede yıllardır devam eden çalışmaların tamamlanmaması ise mahalle sakinlerinin mağdur olmasına neden oluyor.

Gaziantep'in imar ve çevre ile ilgili kronikleşen sorunlarının çözülmemesi ve daha da derinleşmesi en çok kentsel dönüşümün başlatıldığı ancak bitirilmediği mahallelerde ikamet edenleri mağdur ediyor.

Merkez Şehitkamil ve Şahinbey ilçelerindeki mahallerinde belediyeler tarafından başlatılan kentsel dönüşüm çalışmalarının bir türlü tamamlanmasına tepki gösteren halk, çalışmaların bir an önce tamamlanmasını istiyor.

Yıkım çalışmalarının yarım bırakılması söz konusu mahallelere "savaştan çıkmış şehir görüntüsü" verirken mahallelerdeki metruk binalar ise madde bağımlılarının mekanı haline geldi.

Bölgede yarım kalan kentsel dönüşüm çalışmaları nedeniyle mahallede çok sayıda ev boşaltılırken, yıkımları tamamlanmayan evler ise madde bağımlılarının meskeni oldu. Madde bağımlılarının neden oldukları sorunların yanı sıra mahallede hırsızlık olayları da mahalleliyi canından bezdirdi.

Mahallelerinde bulunan yüzlerce evin yıkımı için başlanılan kentsel dönüşüm çalışmalarının yaklaşık 10 yıldır aksatıldığını ileri süren mahalle halkı ve esnafı, mağdur olduklarını ve söz konusu sorunların çözüme kavuşturulması için yetkililere çağrıda bulundu.

Şehitkamil ilçesinin Yeşilova, Mithatpaşa ve Eydibaba ile Şahinbey ilçesinin Kılınçoğlu mahallelerinin sakinleri, mahallelerinde yaklaşık 10 yıl önce başlatılan kentsel dönüşüm çalışmalarının yıllardır tamamlanmamasına tepki gösterdi.

Mahalle sakinleri, yıkımı yarımı kalan evlerin tehlike oluşturduğunu, yıkıntılar arasından pis kokuların geldiğini, mahallelerindeki yollarda çukurlar oluştuğunu belirterek metruk binalara dönen evlerin de uyuşturucu madde bağımlılarının meskeni haline geldiğinden yakındı.

Uyuşturucu madde bağımlılarının gündüzleri bile yıkık olan evlerde madde kullandığını ve çocuklarını tek başına bir yere gönderemediklerini belirten mahalle sakinleri, metruk binalarda zaman zaman bulunan cesetlerden dolayı da endişelendiklerini söylediler.

Kentsel dönüşümün yıllardır bitirilemediği Eydibaba Mahallesi sakinlerinden Yunus Emre Bildirici, yıkımları tamamlanmayan evlerin madde bağımlılarının meskeni haline geldiğini söyledi.

“Mahallemiz uyuşturucu ve hırsızların mekânı haline geldi”

2015 yılından bu yana mahallelerinde kentsel dönüşüm çalışması yapıldığını belirten Bildirici, “Bu gidişle kısa sürede bitecek gibi durmuyor. Yetkilerden ricamız; mahallemizdeki yıkımın bir an önce bitmesi ve tekrar eski halinden daha güzel bir şekilde ve yeni düzenlemelerin yapılmasıdır. Artık bir an önce vatandaşların mutlu edilmesini istiyoruz. Çünkü burada bir sıkıntı var, bu sıkıntı giderilmiyor.” dedi.

“Dört gözle mahallemizdeki çalışmaların tamamlanmasını bekliyoruz”

Mahallelerinde başlatılan kentsel dönüşüm çalışmalarının yarım bırakılmasından dolayı çok mağdur olduklarını belirten esnaf Yaşar Tan da, “Esnaf olarak işimiz hiç kalmadı. Vergimizi ödeyemiyoruz, çok zor durumdayız. Buranın kirinden, tozundan, toprağından dolayı da ayrı bir mağduruz. Mahallemizin çok kirli bir durumu var. Rüzgar estiğinde dışarıda durmak mümkün değil. Dört gözle mahallemizdeki çalışmaların tamamlanmasını bekliyoruz. İnşallah ömrümüz yeterse ve mahallemiz yapılırsa belki para kazanırız diye ümit ediyoruz. Yaklaşık 10 senedir kentsel dönüşüm çalışmaları bitmedi ve çalışmalarda çok uzun sürdü. Metruk binalar uyuşturucu bağımlılarının mekanı olmuş. Esnaf ve mahalle sakinleri olarak korkuyoruz, dükkanlarımız açılır diye tedirgin oluyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Mahallemizin Suriye'den bir farkı kalmadı”

Mahallelerinin Suriye’ye döndüğünü belirten Yeşilova Mahallesi sakinlerinden Kadir Beyaztuğlu ise, “Mahallemizin Suriye'den bir farkı kalmadı. Nasıl bir çalışmaymış, nasıl bir belediyeymiş bilmiyorum. Her tarafı yıktı bıraktı. Mahallemizde yıkım çalışmalarının başlayalı 9-10 yıl oldu. 30 yıldan beri kentsel dönüşümün olacağını biliyorduk ve 10 yıldır da çalışma başlatıldı ama olduğu gibi duruyor. Akşamları her tarafta uyuşturucu kullananlar var. Bir an önce bu çalışmaların bitmesini istiyoruz. Yetkililer kendileri böyle bir mahallede oturabilir mi?” diye sordu.

“Madde bağımlılarından dolayı tedirgin oluyoruz”

Kentsel dönüşüm çalışmalarının esnafı mağdur ettiğini ifade eden Eydibaba Mahallesi sakinlerinden Cengiz Azak da şunları söyledi:

“Mahallemizde kentsel dönüşümün başlayalı yaklaşık 9 yıl oldu. Sürekli mahkeme ile uğraşıyorlar ve evini vermeyenler var, ev sahiplerini mahkemeye verdiler. Bundan dolayı da biraz gecikmeler oldu. Madde bağımlıları çok dolanıyor. Tedirgin oluyoruz. Bayanlar, öğrenciler gelip geçiyor, bundan dolayı tedirginlik var. Mahallenin büyük bir kısmı yıkıldığı olduğu için işlerimizde de düşüş oldu. Bütün esnaf da sıkıntı ve şikayet var. Mahallemizden yaklaşık 10 bin kişi taşındı.”

“Gaziantep'in böyle mi olması gerekiyor?”

Kılınçoğlu Mahallesi sakinlerinden Ali Aksungur da, “Mahallemizde 5 yıldır çalışmalar devam ediyor. Her yerde madde bağımlıları var. Akşamları buradan geçerken korkuyoruz. Çünkü metruk binalarda içki içiyorlar ve madde kullanıyorlar. Binalar bu şekilde yıkık halde kaldı. Bu durumdan da şikayetçiyiz. Toz, duman, çamur var, her taraf pislik oldu. Mahallemiz 5 yıldır bu şekilde. Mahallenin bu durumunu umursamıyorlar. Bu şehrin hali ne olacak? Gaziantep'in böyle mi olması gerekiyor? Gazi şehrimiz böyle olursa yazıklar olsun.” diyerek tepkisini dile getirdi.

“Metruk evlerde madde kullanıyorlar, metruk evlerde ceset bulunuyor”

Mahallede bulunan mağaralarda yıllardır iplik kendir ürettiklerini belirten Mustafa Siviş ise madde bağımlıları ile başlarının dertte olduğunu, madde bağımlılarının gece mağaraya geldiğini ve eşyalarını çaldıklarını ifade ederek şöyle konuştu:

“Mahalledeki metruk evlerde madde kullanıyorlar, metruk evlerde ceset bulunuyor. Geçen hafta cumartesi günü metruk bir evde erkek cesedi bulunmuş. 10-12 yıldır mahallemiz bu şekilde kaldı. Mağarada çalışıyoruz, zaten bize sürekli zarar veriyorlar. Çalışma için önce geliyorlardı, bu virüs çıktığından beri gelen giden yok. Kimse gece buralardan geçemiyor. Çünkü her yerde madde bağımlıları var. Belediyemiz bir an önce çalışmaları tamamlarsa çok iyi olur.” (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir