• DOLAR 32.339
  • EURO 35.207
  • ALTIN 2246.682
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Batman’daki çiftçiler, mart ayında ekimini yaptıkları ve büyük geçim kaynaklarından olan mısırın hasadı için gün saymaya başladı.

 

Bu yıl ülke genelinde yaşanan kuraklık nedeniyle mısır veriminin daha az olması beklenirken, hasat için tüm hazırlıklarını bitiren çiftçiler ise mısır için iyi bir fiyat belirlenmesini istiyor.

Salgın sebebiyle geçtiğimiz yıllara oranla bu yılın girdi maliyetlerinin çok yükseldiğini belirten çiftçiler, bu nedenle şimdiden önümüzdeki dönem ne ekeceklerini düşündüklerini ifade etti.

Mısır için iyi bir fiyatın belirlenmemesi durumunda büyük bir mağduriyet yaşayacaklarını dile getiren çiftçiler, emeklerinin boşa gitmemesi için hükümetin üzerine düşeni yapması gerektiğini kaydetti.

“Kara kara düşünüyoruz”

Gübre ve tohum fiyatlarındaki aşırı yükselişten dolayı maliyetlerinin iki kat arttığını ifade eden çiftçi Ahmet Aslan, “Bu sene 6 kardeş beraber 150 dönüm tarla üzerinde mısır ektik. 15 Mart’a ekimine ve 20 Mayıs’ta ise sulamasına başladık. 6 motorla tarlada sulama yapıyoruz. Bir hafta daha sulamamız devam edecek. Bu sene girdi maliyetleri, gübre ve tohum fiyatları çok aşırı yükseldi. Yükselen bu fiyatlar karşısında gelecek sene ne ekeceğimizi kara kara düşünüyoruz. Bu sene hava şartları kurak geçtiğinden dolayı verim eksikliğimiz olacak. Sulama bittikten sonra bir ay kurumasını bekleyeceğiz. Kuruduktan sonra ağustos ayının 15’inde biçerler ile mısırımızı biçmeye başlayacağız.” dedi.

“Mısır kilosu 2 liranın altına düşmemeli”

Mısıra iyi bir fiyat biçilmemesi durumunda mağduriyet yaşayacaklarını dile getiren Aslan, şöyle devam etti:

“Fiyat olarak kilosu 2 liranın altına düşmemesi lazım. 2 liranın altında olursa şayet hem zarar ederiz hem de iflas. Mısır fiyatının en az 2 lira 30 kuruş ve üstünde olmasını bekliyoruz. 150 dönüm araziye sadece tohum ve gübre olarak yaklaşık 230 bin lira para harcadık. Kullandığımız yakıt ve diğer giderler hariç. Şayet mısırda beklenilen fiyat verilmez ise iflas edeceğiz. Bununla beraber traktörümüzü satmak durumunda kalsak bile kapımıza gelecek borçluların borçlarını ödeyemeyiz.”

“Gözümüz mısır için belirlenecek fiyattadır”

Yaklaşık 30 dönüm mısır ekimi yapan bir diğer çiftçi Murat Solmaz, mısır için belirlenecek fiyatı dört gözle beklediklerini söyledi.

Emeklerinin heba olmasından endişe duyan Solmaz, “Şu ana kadar 30 dönüm mısır tarlasına yaklaşık 40 bin lira masraf yaptım. Bu sene kuraklık olduğu için mısır ekimine erken başlamamızdan dolayı masraflarımız daha fazla oldu. Bir hafta sonra mısır sulamamız bitecek. Bir ay kurumada bekledikten sonra hasada başlayacağız. Şu anda gözümüz mısır için belirlenecek fiyattadır. Şayet fiyat beklediğimiz gibi çıkmasa büyük sıkıntı yaşayacağız. Bu sene mısır tohumu ve gübre fiyatlarında aşırı artış oldu. Buna göre mısır kilogram fiyatında da iyi bir artış bekliyoruz. Mısırın kilogram fiyatı 2 liranın üstünde olmasa bütün emeklerimiz boşa gider ve çiftçiliği bırakmak zorunda kalırız.” dedi.(İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız