• DOLAR 34.546
  • EURO 35.988
  • ALTIN 3006.283
  • ...
Emlak danışmanlarından hükümete çağrı: Halkın konut ihtiyacı karşılanmalı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman’da son 2 yılda kira ve konut fiyatları neredeyse yüzde 200 oranında arttı. Sektör temsilcileri fiyatlardaki artışı konut ihtiyacının karşılanamamasına bağlarken, bu durum ise halkı büyük bir endişeye sevk ediyor.

Ev sahiplerinin kiralara fahiş oranda yaptığı artış halkın tepkisine neden olurken, kira artışlarının bir türlü önlenememesi ise beraberinde ciddi mağduriyetler getiriyor.

Konuya ilişkin İLKHA muhabirine konuşan Emlak Danışmanı Abdürrahim Tosun, kira fiyatlarındaki artışın ciddi sıkıntılara sebebiyet verdiğini söyledi.

Batman’da kira fiyatlarındaki artışın yeterli konut ihtiyacının karşılanamamasından kaynaklandığını belirten Tosun, halkın bu nedenle ciddi anlamda mağduriyet yaşadığını dile getirdi.

Halkın konut ihtiyacının giderilip refah seviyesinin artırılması gerektiğini vurgulayan Tosun, bu konuda hükümete büyük görevlerin düştüğünü kaydetti.

“Kira ve konut fiyatı yüzde 200 oranında arttı”

Kentte son zamanlarda kira ve konut artışının yaklaşık yüzde 200 oranında arttığına dikkat çeken Tosun, “İnsanların yaşam giderlerinden en önemlisi olan barınma sorunu maalesef çok fahiş rakamlara çıkmış durumda. Özellikle son 2 yıldır kira ve konut fiyatları neredeyse yüzde 200 oranında yükselmiş durumda. Bu konuda vatandaşlar çok ciddi mağdur olmaktalar. Kira bedellerinin çok yüksek oranda olması özellikle dar gelirli aileler açısından çok ciddi sıkıntılara sebebiyet vermektedir. Bu sorunun ivedilikle çözüme kavuşturulması gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.

“İnsanlar barınma ihtiyacını karşılamak için yaşam kalitesini düşürüyor”

Kira ve konut fiyatlarındaki artışın kendilerini de olumsuz yönde etkilediğini belirten Tosun, şöyle devam etti:

“Emlakçılar bu durum karşısında iş yapamaz hale geldiler. Örnek olarak bir evde 500 veya 700 liraya oturan kiracının karşısında boşalan daireye ev sahibi bin 500 liraya kiracı bulabiliyor. Bunun nedeni de Batman’da yeterli konut ihtiyacının olmayışıdır. Kiracı da dışarda kalmamak için barınma ihtiyacını karşılamak zorunda kalmaktadır. Dolayısıyla kiracı kendini riske atarak ve evinin diğer ihtiyaçlarından kısarak barınma ihtiyacını karşılamak zorunda kalıyor. Bu durum çok ciddi mağduriyetler oluşturuyor ve insanların yaşam kalitesini de çok düşürüyor.”

“Halkın konut ihtiyacı giderilmeli”

Ülke yöneticilerinin ana sorununun vatandaşlarının yaşam koşullarını ve refahını iyileştirmek olması gerektiğini söyleyen Tosun, “Yöneticiler bu duruma el atıp vatandaşın konut ihtiyaçlarını karşılaması gerekiyor. Ülke idarecileri bu konuda yeni projeler üretmelidir. Yöneticiler TOKİ veyahut belediyeleri de işin içine katarak kent merkezindeki konut ihtiyacını karşılayacak adımlar atmalıdır. Bu olursa kiralar bir dengede olur ve vatandaşlar bir nebze de olsa rahatlar. Devletin sosyal sorumluluk adına halkın konut ihtiyacına el atması ve ciddi konutlar yapması gerektiğini düşünüyorum.” diye konuştu.

“Asgari ücretlilerin biraz konforlu bir evde oturabilmesi mümkün değil”

Konuşmasında Batman’daki kira fiyatlarına da değinen Tosun, şunları kaydetti:

“Geçen sene bin lira olan bir ev kirası şu anda 2 bin 500 lirayı bulmuş durumda. Özellikle yaşam koşullarının daha iyi olduğu merkezi mahalleler olan Gültepe, Tılmerç ve Fatih Mahalleleri gibi yerlerde bin liraya kiralık ev bulmak mümkün değil. Yani kiralar bin liradan 2 bin 500 liraya kadar bir artış var. TÜİK’in yoksulluk sınırına baktığımızda 4 kişilik bir aile için 9 bin lira rakamı konuşuluyor. Türkiye’deki asgari ücret ise 2 bin 800 lira civarında. Düşünün asgari ücretli birisinin biraz konforlu bir evde oturabilmesi mümkün mü? Maalesef acınacak bir durum.”

“Yapılanlar derde derman olmuyor”

Konuşmasına devam eden Tosun, “Avrupa’da sosyal devlet gereği devlet, vatandaşına cüzi miktarda konut sunuyor. Kira yükünden kurtulan vatandaş diğer yaşam alanlarına daha rahat eğilir ve kendi yaşam koşullarını iyileştirme heyecanı duyar. Devlet halkına bir şey yapmadı diyemez ama yapılanlar maalesef derde derman olmuyor. Devlet konut yapma oranlarını yükseltip halka arz etmesi gerektiğini düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.(İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir