• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Mesrur Barzani: "Binlerce Kürd'ü çöllere götürerek katlettiler"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başbakan Mesrur Barzani, 31 Temmuz 1983'te yaşanan ve Barzani ailesinden 8 bin kişinin katledildiği 'Enfal Katliamı'nın yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Başbakan mesajında, "38 yıl önce, Barzanilerin binlerce masum ferdi, sırf Kürd oldukları için Irak'ın güneyindeki çöllere götürülerek katledildi. Eski Irak rejiminin en büyük suçlarından birinin kurbanlarını bugün saygıyla anıyoruz." dedi.

Barzani soykırımının, sonraki yıllarda Baas rejiminin saldırılarının da başlangıcı olduğunu vurgulayan Mesrur Barzani "Bu katliamın ardından Baas rejimi Halepçe'de kimyasal saldırılar gerçekleştirdi ve bu Kürdistan'daki binlerce köyü, kasabayı yok etmeyi amaçlayın birçok yıkımın başlangıcıydı" ifadelerini kullandı.

Başbakan, "Kürdistan halkının katledilmesi ve Kürdistan'ın yakılıp yıkılması süreci olağanüstü bir baskı ve vahşet düzeyine ulaştı" diye belirtti.

"Bugün o katliamın kurbanlarını anıyoruz" diyen Başbakan Mesrur Barzani, "Irak Yüksek Ceza Mahkemesi, Kürdistan halkının yok edilmesini soykırım ve savaş suçu olarak kabul etmesine rağmen, mağdurlar Irak hükümeti tarafından henüz tazmin edilmedi. Kürdistan halkına karşı işlenen suçların tazminatı ödenmelidir." dedi.

Başbakan, Kürdistan Bölgesi Hükümeti'nin şehit ailelerine ve gazilere hizmet etmeyi sürdüreceğini de vurguladı.

Mesrur Barzani, "Barzani soykırımının kurbanlarına ve tüm Kürdistan halkının şehitlerini yâd ediyorum" diye ekledi.

38 yıl önce 8 bin Barzani soykırıma uğradı

Güney Kürdistan'da Enfal (soykırım) süreci 1983 Temmuz'unun sonunda 8 bin Barzani erkeğinin katledilmesiyle başladı.

Baas rejimi Barzani aşiretinden 10 ile 85 yaş arası 8 bin erkeği aynı gün evlerinden alıp Irak'ın güneyindeki Musenna kentine götürerek katletti. Bu olay tarihe "Kürd Enfali"nin ilk aşaması olarak geçti.

Söz konusu katliamdan sonra Baas rejimi, 8 aşamada Germiyan'dan Behdinan bölgesine kadar yaklaşık 182 bin Kürd'ü katletti.

Ayrıca 1975'ten sonra binlerce Kürd, Irak'ın güneyindeki çöllere sürgün edildi. Burada da çocuk, yaşlı ve kadın binlerce Kürd açlık ve hastalıktan vefat etti.

Katliamla beraber binlerce Kürd yerlerinden edildi, Irak'ın güneyindeki bölgelere sürüldü. Mal ve mülklerine el konulan Kürdlerin tarlaları ateşe verildi.

Enfal'den önce Baas rejimi 1970'te Barzan bölgesindeki vatandaşları Irak'ın güneyine sürgün etmişti.

1978'de Barzanilerin bir bölümü Güney Kürdistan'ın Diyana, Herir, Bahirke ve Goreto toplama kamplarına yerleştirilirken, 1980'in başında da Kuds ve Kuştepe toplama kamplarına yerleştirildi. Barzaniler, söz konusu bölgelerde baskı ve zulüm altında yaşamak zorunda bırakıldı.

Güney Kürdistan'daki 1991 Ayaklanması (Raperin) sonrasında, Bağdat hükümeti Barzanilerin akıbeti konusunda herhangi bir açıklama yapmazken, dönemin Baas lideri Saddam Hüseyin'e ait belgelerde "Onları cehenneme gönderdik" ifadelerinin yer aldığı ortaya çıkmıştı.

Soykırımın üzerinden 38 yıl geçti. Baas rejiminin devrilmesinin ardından Barzanilere ait bazı toplu mezarların ortaya çıkmasıyla katledilenlerin cenazelerinin kalıntıları Güney Kürdistan'a getirildi.

Halen çok sayıda Kürd'ün akıbeti bilinmiyor. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir