Sığınmacıların Kampları Tehlike Alarmı Veriyor
IHH`nın Suriye içinde bulunan kamplarda yaptığı incelemeler insanların sağlıksız ortamlarda, salgın hastalıklara açık şekilde yaşadıklarını gözler önüne serdi.
Alt yapının olmadığı kamplarda, atıklar kampın orta yerinde oluşturulan çukurlarda biriktiriliyor. Çocuklar ise ölümcül hastalıklara yakalanma riskinden habersiz, burada biriken su ile oynuyor. Çukurlarda bulunan bakteriler ise, sıcaklıkların artmasıyla birlikte bölgede salgın hastalıkların ortaya çıkmasına neden olacak.
Bölgede Türkiye sınırına yakın 5 sığınmacı kampı bulunuyor. Temiz su, banyo ve tuvaletlerin yetersiz olduğu kamplarda yaklaşık 50 bin insan yaşıyor. Atma, Kah, Kerame, Akrabat ve yeni kurulan Babulhava’daki kamplarda yaşayan 50 bin insan ölümcül hastalıklarla karşı karşıya. Daha önce bölgedeki kamplarda sağlık taramasına katılan Doktor Emel Dilek Temel, ‘Bölgede karantina önlemine hazırlıklı olmak gerekir’ dedi.
Dr. Temel; “Yaşam alanlarının olmazsa olmazı olan kanalizasyonlardır. Bunun olmaması durumunda foseptik çukurlar açılır. Bu çukurlar, yerin en az 10 metre altında ve üzeri kapalı olmalıdır. Aksi durumda bağırsak hastalıkları, hepatit, alt ve üst solunum yolu enfeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonları, tifo, kanlı ishal, dizanteri, enterit gibi hastalıklar olur. Bu hastalıkların tedavisi uzun ve zordur” diye konuştu.
Temel fosseptik çukurlarının sahip olması gereken detayları da belirterek; “Eğer mecburiyet durumunda fosseptik çukuru açılacaksa muhakkak üzeri kapalı olmalı ve çevresi düzenli olarak dezenfektanlarla ilaçlanmalıdır. Ayrıca bölge halkına koruyucu hekimlik destekleri, dezenfektan ürünler ve eğitimler verilmeli. Salgın hastalık riski yüksek olduğu için karantina önlemine hazırlıklı olmak gerekir” diyerek tehlikenin boyutu hakkında yetkilileri uyardı.